funiQ logo

Tiszafüred

Tiszafüred, a Tisza-tó fővárosa Jász-Nagykun-Szolnok megye legészakibb pontján, a Tisza bal partján, a felduzzasztott Tisza-tó mellett fekszik. Közvetlen közelében 4 megye határa találkozik: Jász-Nagykun-Szolnok, Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén és Hajdú-Bihar. A város történelmét és jelenkori turizmusát is a Tisza közelsége határozza meg. A tó mellett értékes kincse a termálvízre épült gyógy- és strandfürdő. Védett természeti értékeit a Hortobágyi Nemzeti Park óvja.

komp visz át a Kalandsziget bejáratához
Komp visz át a Kalandsziget bejáratához Fotó: funiQ

Tiszafürednek, a Tisza-tó fővárosának életében meghatározó a folyami átkelési lehetőség, valamint a Tisza-tóhoz kötődő idegenforgalom. A településen keresztül évszázadok óta nagy forgalom bonyolódik le kedvező földrajzi fekvésének és az áthaladó főutaknak köszönhetően. Gazdasági életét a rendszerváltás után az ipari üzemek leépülése hátrányosan érintette, melyet a Tisza-tóhoz kötődő szezonális turizmus csak részben tud ellensúlyozni.

Túraajánlatok

Látnivalók

A Tisza-tó védett területe a Hortobágyi Nemzeti Parkhoz tartozik. A Tiszafüredi Madárrezervátum fokozottan védett, csak külön engedéllyel látogatható. A Tiszavalki-tómedencében a Tisza-tavi Madárrezervátum kijelölt területei egész évben látogathatók a vízi tanösvényeken. 200 megfigyelt madárfajból 80 helyben fészkel, a többi átvonuló, téli vendég. A tó élővilágának megismerését több tanösvény és vízi túraútvonal, kerékpárút szolgálja.

kikötő
Kikötő Fotó: funiQ

Termál- és strandfürdő

A Tisza-tó mellett szintén nagy kincse Tiszafürednek a termálvíz, az idelátogatókat a termálstrand várja. A strand területén található úszómedence, strandmedence és fedett termálmedence, melynek 39 °C-os alkáli hidrogénkarbonátos vize kiválóan alkalmas regenerálódásra és különböző mozgásszervi és reumatikus betegségek kezelésére. A városban melegvizes gyógyfürdő területén szakrendeléssel működő nappali kórház nyújt gyógykezelést a mozgásszervi betegségben szenvedőknek.

Meggyes Csárdamúzeum

A Tiszafüredhez tartozó Kócsújfalu határban áll a XVIII. században épített Meggyes csárda, mely szép példája az egykori hortobágyi csárdának. A XX. század elején a pusztai vadászat központja volt. Ma a Hortobágyi Nemzeti Park egyik bemutatóháza. A korhűen berendezett csárdamúzeumban a szabadkéményes konyha és a kármentővel felszerelt ivó a századforduló életét és hangulatát idézi.

Meggyes csárda
Meggyes csárda Fotó: funiQ

Kiss Pál Múzeum

1877-ben alapították Tiszafüred gazdag helytörténeti és néprajzi gyűjteménnyel rendelkező múzeumát. A szabadságharc egyik tábornokáról elnevezett Kiss Pál Múzeum a klasszicista stílusú 1840 körül épült Lipcsey-kúriában kapott helyet és itt üzemel 1953 óta. A múzeum a gyógyfürdő és a Thermál Kemping mellett található.

Lipcsey-kúria, ami ma Kiss Pál Múzeum
Lipcsey-kúria, ami ma Kiss Pál Múzeum Fotó: funiQ

Nyúzó Gáspár Fazekas Tájház

A népművészet iránt érdeklődők megismerkedhetnek a sok éve híres Füredi fazekassággal, megtekinthetik a Nyúzó Gáspár Fazekas Tájházat, amely a város másik múzeuma. A kiállítás az 1839-1910 között élt neves fazekas klasszicista lakóházában eredeti berendezési tárgyai, alkotásai segítségével mutatja be a fazekasok munka- és életkörülményeit. Tiszafüreden jelenleg is két műhelyben űzik a fazekasmesterséget, az általuk készített tárgyak megvásárlása őrzi az itt töltött pihenés emlékét.

Nyúzó Gáspár fazekasmester háza
Nyúzó Gáspár fazekasmester háza Fotó: funiQ

Református templom

Tiszafüred református temploma műemlék jellegű barokképület, melyet a középkori részeket is megőrző templomból a XVIII. században alakították ki. Tornya hatszintes, galériás. Karzatai alatt klasszicista stílusú, kék- fehér- fekete, rozettás fakazetták találhatóak. 1983-ban felújították, ekkor találták azt a két ablakot, amely 1230-ból származik. A templom mellett a klasszicista stílusú paplak helyezkedik el.

református templom
Református templom Fotó: funiQ

Szűz Mária mennybevétele-templom

Római katolikus templomát Szűz Mária tiszteletére szentelték fel. 1819 és 1827 között épült, korának megfelelően klasszicista stílusban. Néhány oltárképe a XIX. század közepén készült.

Szűz Mária mennybevétele-templom
Szűz Mária mennybevétele-templom Fotó: funiQ

Városháza

A városházát a millennium évében 1896-ban emelték és ekkor avatták fel a közadakozásból épült obeliszket is.

Kemény-kastély

A szabad strand közelségében gondozott parkban fekszik a Hortobágyi Nemzeti Park kezelésében lévő eklektikus stílusú Kemény-kastély.

Kemény-kastély, ma a Hortobágyi Nemzeti Park egyik irodaépülete
Kemény-kastély, ma a Hortobágyi Nemzeti Park egyik irodaépülete Fotó: funiQ

Kalandsziget A Tisza-tó közepén található Kalandsziget varázslatos környezettel és számtalan szórakozási lehetőséggel várja a látogatókat. Lehet itt erdei kötélpályán mászni, csúszópályán csúszni, íjászkodni, minigolfozni, falat mászni és még sok izgalmas dolgot kipróbálni.

falmászás a Kalandszigeten
Falmászás a Kalandszigeten Fotó: funiQ

Fesztiválok: Tisza-tavi Hal és Pusztai ételek Fesztiválja (május), Tiszavirágzás (június), Halas Napok (július), Daruvonulás (október).

"Morotva" kerékpáros pihenőpark kilátóval és játszótérrel

"Morotva" kerékpáros pihenőpark
"Morotva" kerékpáros pihenőpark Fotó: funiQ

Története

A régészek már ie. 4500-4400-ból találtak itt leleteket. Ennek a kornak a neve neolitikum. A leleteket a külsőfokparton találták, ami ma egy utca. Sok évvel ezelőtt itt folyt a Tisza-folyó. Az Örvényi-templomdombon az államalapítás idejéből kerültek elő leletek. Itt egy települést és egy temetőt találtak az Árpád-korból. Tiszafüred város nevét a forrásmunkák 1273-ban említik meg először, Fyred néven. Tiszafüred összesen ötször volt lakatlan 1596 és 1713 között. A XVIII. század végétől a XIX. század végéig jelentős mezővárosi szerepet töltött be. 1833-ban épült első állandó hídja a Tiszán. Ekkor közutat is építettek, amely Poroszlóval kötötte össze. A híd a város fejlődésének újabb lendületet adott és a település jelentőségét is növelte. 1849-ben itt volt a szabadságharc hadseregének a főhadiszállása. Kossuth Lajos gyakran töltötte itt éjszakáit 1849-ben február és április között. Tiszafüreden volt a híres tisztlázadás és innen indult a Tavaszi hadjárat. Vasútvonalai 1891-ben (Debrecen - Füzesabony) és 1896-ban (Tiszafüred - Karcag ) épültek. Ezek az évek a polgári fejlődés évei. Ezekben az években az ipar is fejlődésnek indult. Az első világháború gátat vetett a fejlődésnek. A város mezővárosi rangjáról is lemondott. 1984-ben nyilvánították várossá.

városháza
Városháza Fotó: funiQ