funiQ logo

Bicske

A város kultúrtörténetéhez fontos személyek tartoznak. Elsősorban a Batthyányak - Batthyány Ádám volt Bicske tulajdonosa 1639-től; 1701-ben Batthyány II. Ádám országbíró a templomot, melyet a katolikusok építettek, a református híveknek adta; 1723-ban plébániát létesített Batthyány Ádámné Strattmann Eleonóra; 1768-ban gróf Batthyány József, bicskei földesúr, kalocsai érsek végezte a templom alapkőletételét.

Nagy Károly csillagász, matematikus, itt építette meg csillagvizsgálóját; Lakatos István Baumgarten-, József Attila- és Kossuth díjas költő pedig itt született.

Bicskén járt még Csokonai Vitéz Mihály, aki itt kezdte meg a népdalgyűjtést.

utcakép

Túraajánlatok

Látnivalók

Szentháromság templom

A mai templom (amely a a XVIII. században épült) középkori alapokra épült. 1701-ig reformátusok használták. 1727-ben felújították, és ugyanabban az évben fel is szentelték. 1768-1774 között átépítették, kibővítették. A városkép jellegzetességéhez egyébként szorosan hozzátartozik a XIV.-XV. században épült román stílusú templom alapfala.

Szentháromság templom
Szentháromság templom Fotó: funiQ

Református templom

A templom 1800-ban épült, copf stílusban a régi református templom helyén. Ma műemléki védelem alatt áll. Tornya gótikus eredetű; 1800-ban tornyát és hajóját is átépítették.

református templom
Református templom Fotó: funiQ

Magyar Óceánrepülők emlékműve

A Csákvár felé vezető út mellett, Bicskétől 6 km-re látható az emlékkő, melyet 2006-ban az első magyar sikeres óceánrepülés 75. évfordulójára állíttatott a Magyar Óceánrepülők Emlékbizottsága.

1931. július 16-án Endresz György és Magyar Sándor az Atlanti-óceánt átrepülve 5770 kilométert tett meg, rekordidő alatt. A pilóta és navigátora a trianoni békedöntés igazságtalanságaira próbálta felhívni a világ figyelmét.

Az emlékmű egy különleges alakú fekete gránittömb, amelynek mindkét oldalán egy-egy kilométerkő jelzi a repülőút hosszát. Az egyiken a startolás helye, az Új-Foundlandon fekvő Harbour Grace – 0 km, a másikon Bicske – 5182 km felirat olvasható.

Magyar Óceánrepülők emlékműve
Magyar Óceánrepülők emlékműve Fotó: funiQ

Református lelkészlak

A település központjában álló, egyszintes, klasszicista stílusú épület 1830 körül épülhetett.

Batthyány-kastély, múzeum és kertje

Batthyány-kastély
Batthyány-kastély Fotó: funiQ

A Hild József tervei alapján készült kastélyt 1754-1755-ben építtette Batthyány Lajos gróf. A kastélyt 1770-ben kibővítették, majd 1796 és 1799 között késő barokk és kora-klasszicista stílusba építtette át Batthyány Tivadar. A kastélynak több tulajdonosa is volt, míg végül Károlyi Zsuzsannáé lett, akit Batthyány Gyula vett el feleségül, így a kastély Batthyány-kastély lett. 1929 óta gyermekotthon működik benne.

A kastély kertje az ország első angolkertjei közé tartozott. Ma a kastélypark védett műemlék.

Batthyány-kastély
Batthyány-kastély Fotó: funiQ
Batthyány-kastély parkja
Batthyány-kastély parkja Fotó: funiQ

Báder Antal Helytörténeti Gyűjtemény

Az országút mellett, a Báder fogadónál a székely szoba és a trófeagyűjtemény mellett helytörténeti kiállítás is látható. A kiállított tárgyak közül megemlítendőek a régi otthonok használati tárgyai és dísztárgyai, valamint a különböző falusi műhelyberendezések.

Szent Flórián szobor

A szobor a XVIII. században készült.

Szent Flórián-szobor
Szent Flórián-szobor Fotó: funiQ

Mauzóleum és Csillagvizsgáló

Bicske és Mány között, a Galagonyás-hegyen állt valaha a Nagy Károly építtette Hegyikastély, ahol a Konrad hadműveletek egyik elhíresült összecsapása zajlott le, melyben a szovjet csapatok napokon át támadták a kastély területén tartózkodó német felderítő alakulatot. A csillagvizsgáló Nagy Károly kérésére épült, műszereit ma a Műszaki Múzeum őrzi. A Pollack Mihály tervei alapján épült, klasszicista mauzóleumot Nagy Károly, öccse emlékére emeltette.

A Hegyikastély, és az azt övező egykori téglafal mára már elpusztult, csak a csillagvizsgáló és a mauzóleum romjai láthatóak. 

Csillagvizsgáló romjai
Csillagvizsgáló romjai Fotó: funiQ
Nagy Károly-mauzóleum romjai
Nagy Károly-mauzóleum romjai Fotó: funiQ

Bicske - Galagonyás (Etyek-Budai borvidék)

borospince
Borospince Fotó: funiQ

Bár a  bicskei termőterületek régóta hagyományos forrásai a  Törley Pezsgőpincészetnek ez a legfiatalabb borvidék hazánkban, 1992 óta jelölik külön területnek. 

Bicske - tanuszoda

Egyéb látnivalók: Jakab Képtár, Batthyány-mauzóleum, Petőfi Művelődési Központ, Nagy Károly Városi Könyvtár, volt Járásbíróság épülete, Vajda János mellszobra, I. világháborús emlékmű, Kossuth Lajos mellszobra, Griger Miklós mellszobra, Szent István-szobor, Országzászló Emlékmű, Botond szobor, 56-os emlékmű, Tabody szobor, 700 éves emlékkő, Nepomuki Szent János-szobor, Evangélikus templom, Baptista templom.

Jakab Képtár helyi védettségű épülete
Jakab Képtár helyi védettségű épülete Fotó: funiQ
Szent István-szobor
Szent István-szobor Fotó: funiQ
Baptista templom
Baptista templom Fotó: funiQ
borospince a Mogyorós hegyen
Borospince a Mogyorós hegyen Fotó: funiQ

Szolgáltatások

Szórakozás

Nagy Károly Csillagvizsgáló maradványai

Cím: 2060 Bicske, Mányi út

Batthyány-kastély

Cím: 2060 Bicske, Kossuth u. 42.
Tel.: +36 22 350 277

Bicskei tanuszoda és wellness-sziget

Cím: 2060 Bicske, Nagy Károly u. 5
Tel.: +36 22 600 003

Szállás- és vendéglátóhelyek

Báder Fogadó és Pince

Cím: 2060 Bicske, Szent László utca 43.
Tel.: +36 22 261 233, +36 22 261 234
Web: www.baderfogado.hu

Korona Étterem és Pizzafaló Pizzéria

Cím: 2060 Bicske, Szent István út 16.
Tel.: +36 22 261 051
Web: www.pizzafalo.hu
Pizzafaló
Pizzafaló Fotó: funiQ

Homály Grill & Bár

Cím: 2060 Bicske, Kossuth tér 3.
Tel.: +36 22 350 715
Web: www.facebook.com/homalygrillandbar

Juhász Borászati Kft.

Cím: 2060 Bicske Fáy u. 12.
Tel.: +36 30 940 7740
Web: www.vinoport.hu/juhasz-boraszati-kft

Története

Nevének előfordulása több alakban történt: Bykche, Biccke, Bykcze, Biczke, Bitske.

Először 1306-ban említik nevét, de a Bykchei családról már korábban, 1258-ban is olvashatunk. A  XV. században kereskedelme fellendült, birtokosai pedig pallosjogot kaptak I. Ulászló királytól. Ez a pallosjog felhatalmazta őket arra, hogy a birtokon törvény szerint saját maguk is eljárhassanak.

'Bicske 700 éves' emlékmű a Jubileum parkban
'Bicske 700 éves' emlékmű a Jubileum parkban Fotó: funiQ

A mohácsi vész után Bicske is a törökök uralma alá került. Kiűzésükig a település lakói sokat szenvedtek, számuk folyamatosan csökkent.

Jellemzően a mezőgazdaság, az erdei munkák, a mészégetés és a bányászat volt a településen élők fő foglalkozása. A XIX. században fejlett volt a kézműves-ipar is.

1688-1887-ig járási székhely, 1773-ig falu, 1773-tól 1871-ig mezőváros, majd 1872. január 1-től nagyközség. 1884-ben vasút épül Bicskén.

1647-ben Komárom megyéhez került, de ezt megelőzően és ezután végig Fejér megyéhez tartozott, illetve tartozik.

I. és II. világháborús emlékmű
I. és II. világháborús emlékmű Fotó: funiQ

A második világháború nagyban lesújtott Bicskére. Gyakorlatilag a város maga, annak ipara és infrastruktúrája teljesen megsemmisült, gazdag állatállománya teljesen elveszett.

1986. január elsejétől városi rangot kapott.

utcakép
Utcakép Fotó: funiQ