funiQ logo

Berekfürdő

Az észak-magyarországi falu az Alföldön, a Hortobágyi Nemzeti Parktól 2 kilométerre található.

Története

Berekfürdő kialakulása szorosan kapcsolódik az itt lévő gyógyvízhez. Az 1920-as években szénhidrogén után kutatva tört felszínre a termálvíz. 1928-ban már meg is épült az első ideiglenes strandfürdő, majd 1929-ben, miután egyre népszerűbb lett a termálvíz, megépült az állandó strand is.

1930-ban egy második kutat ástak, ami után már komolyabb medencéket is kialakítottak. A település rohamosan fejlődött, elkeltek a környék telkei, villák, szállodák épültek.

Az 1960-as években felújították a fürdőt, új medencék épültek, kiépítették a parkot – megszületett a strand mai arculata.

Miután gyógyvízzé nyilvánították a forrást, 1979-ben megépült a termálfürdő.

Látnivalók

A fürdőkomplexumban gyógymedencék, termálmedencék és stranduszoda is található, és a vendégek számos gyógyászati kezelést is igénybe vehetnek. Az alkáli hidrogén-karbonátos, jódos, brómos gyógyforrás vize remek segítség mozgásszervi, reumatikus, vérkeringési, nőgyógyászati vagy idegrendszeri panaszok esetén. (Nem javallott például szív- és érrendszeri betegségekre.) A fürdő színpadán koncertek, előadások szórakoztatják a látogatókat. 

Megtekinthető Deák Ferenc mellszobra, amelyet születésének 200. évfordulóján avattak fel. Győrfi Lajos alkotása. Szintén a művész alkotása a strand bejáratánál lévő Délibáb díszkút, illetve Móricz Zsigmond domborműve. A 1996-ban a jubileumi emlékparkban felállított kopjafa a kuni hagyományok előtt tiszteleg.

A Szovjet repülőtér titkai című kiállítás a falu szovjet repülőterének történetét mutatja be korabeli dokumentumokon, tárgyakon keresztül. A kiállított fegyverek között még egy imitációs atombomba is megtekinthető.