funiQ logo

Szocsi

A Fekete-tenger partján található szubtrópusi Szocsi Oroszország kedvelt üdülővárosa. A várost 3000 méteres hegyek veszik körbe, talán ezért is ez a 2014-es Téli Olimpiai Játékok helyszíne.

Története

Szocsi már az őskőkorban is lakott volt, amelynek bizonyságát az Ahstirszkaja barlangban lévő leletek őrzik – ma már UNESCO Világörökség formájában.

Az ókorban görög hajósok kereskedtek az itt élő törzsekkel, később, a középkorban pedig Bizánc által terjedt el a kereszténység, több templom és erőd is fennmaradt ebből az időből.

A terület a XIX. század elejéig török fennhatóság alá tartozott, de háborúskodások során Oroszországhoz került. 1896-ban nevezték el Szocsinak.

A 20. század elején elkezdődött az üdülőtelep kialakítása, szállodák, parkok épültek, teaültetvényeket létesítettek.

Látnivalók

A környéken feltörő kénes gyógyvíz kedvező hatásait több fürdőkomplexumban, szanatóriumban is ki lehet próbálni.

A városban a sztálini építészet Empire stílusú épületeinek számos példája látható, többek között a vonatállomás, a Téli Színház, a Szocsi Szépművészeti Múzeum. Látogatható Sztálin nyári rezidenciája is, ahol a személyes tárgyaiból rendezett kiállítás is megtekinthető.

A bizánci időkből fennmaradt a Godlik erőd és a Loo Templom romjai egyedülálló betekintést engednek a város korai történetébe.

Az úgynevezett éneklő szökőkutak a város központjában különleges látványt nyújtanak, a források zenére „táncolnak” és „énekelnek”, amihez különleges képi hatások is járulnak. Nyári estéken tekinthető meg.

A Szocsi Szépművészeti Múzeum ad otthont a legnagyobb festészeti kiállításnak a Fekete-tenger környékén. A helytörténeti múzeum kollekciója a város egyik legrégebbi kulturális látványossága. A téli olimpiára készülve nyitották meg 2010-ben a sporttörténeti múzeumot, amely az olimpiák történetét illetve Szocsi részvételét mutatja be.

A botanikus kertben (Dendrarium) lenyűgöző tájakon sétálhat a látogató és remek a kilátás a tengerre és a Kaukázus hegygerincére.

A 2014-es Téli Olimpia és Paralimpia Játékok helyszíne, az olimpiai park a Fekete-tenger partján épült meg. A 47 épületet között van a hatalmas, 40 000 férőhelyes Fisht Olimpiai Stadion – ez ad otthont a nyitó- és záróünnepségeknek.

2014-től a Formula-1 orosz futama itt zajlódik.