funiQ logo

Lackner-ház, Sopron

Sopron főterén, a Storno ház mellett áll a Lackner-ház, amelyet napjainkban Generális-házként és Tábornok-házként is emlegetnek a helyiek. Az épületet Sopron híres polgármestere, Lackner Kristóf hagyta a városra 1631-ben.

A ház névadója a város egykori polgármestere Lackner Kristóf ötvös volt, aki 1595-ben a páduai egyetemen jogi doktorátust szerzett. Lackner 1604-ben megalapította a Soproni Tudós Társaságot, miközben államtudományi munkákat és színműveket is írt. Néhány drámai darabját helyi diákok adták elő, ezzel mondhatni megteremtve a soproni színjátszás alapjait. Alapítványt hozott létre, amely az idős emberek ápolásáról és a török fogságban lévő soproniak kiváltásáról gondoskodott, emellett egy ösztöndíj létrehozása is kapcsolódik a nevéhez, amely a soproni diákok külföldön való tanulását segítette elő. Lackner Kristófot 1613-ban választották először polgármesternek, ezután többször betöltötte ezt tisztséget.

a város főterének három műemléki épülete: a Fabricius-ház, a Lackner-ház és a Storno-ház, jobbra a Városházával, háttérben a Tűztorony tetejével
A város főterének három műemléki épülete: a Fabricius-ház, a Lackner-ház és a Storno-ház, jobbra a Városházával, háttérben a Tűztorony tetejével Fotó: funiQ

Lackner Kristófnak nem volt utóda, így végrendeletében teljes vagyonát Sopronra hagyta. Halála után egykori lakóházában szállásolták el a város katonai parancsnokait, innen ered másik két elnevezése, a Tábornok-ház és Generális-ház is.

A főtéri Lackner-ház homlokzatát a névadó idejében alakították a ma is láthatóra, klasszicista stílusú erkélye azonban jóval később, az 1830-as években készült. Az erkély alatt egy Lackner Kristóf emléktáblát láthatunk, rajta a polgármester portréjával. A ház udvarában egy középkori, a várfalhoz épített lakótorony áll.

Az épület kapuja felett Lackner Kristóf lebontott majorjának egy kőtömbje kapott helyet, ebbe vésve látható az egykori polgármester címere és olvasható jelmondata, a „Fiat voluntas tua”, aminek jelentése:, „Legyen meg a Te akaratod.” A bejárattól jobbra az épület műemléki tábláját láthatjuk.

Az épület aljában ma a Generális Étterem vár bennünket. Az épület sarkán az étterem cégére egy tábornok szobor látható, alatta „a GENERÁLIShoz” felirattal. A festett üvegszálas poliészterből készült szobor Péter Vladimir 1980-ban készült alkotása.

középen emelkedik a Lackner-ház barnára festett homlokzata
Középen emelkedik a Lackner-ház barnára festett homlokzata Fotó: funiQ

Az egykori polgármester nevét viseli a Sopron belvárosát a 84-es úttal összekötő egyik utca, amelynek az elején egy épület falán nagyjából 3 méter magas dombormű is emlékeztet Lackner Kristófra. A Csarnok utca és a Lackner Kristóf utca sarkán, az autóbusz állomás sarkán a polgármester mészkő mellszobra áll.