funiQ logo

Agostyáni arborétum

arborétum

A Tatához tartozó Agostyántól mintegy 2,5 km-re, a Bocsátó-völgyben fekszik a 25 hektáros agostyáni arborétum. Eredetileg az erdőgazdaság tűlevelűekből álló csemetekertje volt. Az arborétum legidősebb fáit még 1912-ben telepítették az Eszterházyak.

arborétum

Az állományát más környezeti viszonyok közül ide telepített ún. exótákkal (vörösfenyő, lucfenyő, mamutfenyő) bővítették, és az 1960-as évek közepére kialakult az arborétum. Az arborétumot eredeti célja a fatermesztési kísérletek voltak, amelyek a nem őshonos, illetve hosszabb idő óta széles körben nem alkalmazott fajok és változatok klímatűrésére, termőhelyi igényére, az ellenálló képesség és faminőség vizsgálatára irányultak.

Az erdőgazdaság szakemberei idegen fafajok meghonosítása érdekében érdekes kísérleteket végeztek a kertben. A fenyő-, hárs-, nyír-, tölgyfajok, tiszafák és különböző cserjefélék mellett megtalálható többek közt az atlanti cédrus (Cedrus atlantica), az oregoni hamisciprus (Chamaecyparis lawsoniana), a Jeffrei fenyő (Pinus Jeffreyi), a mocsárciprus (Taxodium distichum), az óriás tuja (Thuja plicata), a tengerparti jegenyefenyő (Abies grandis), a tulipánfa (Liriodendron tulipifera) és a török mogyoró (Corylus colurna) is.

A botanikus kert területén kiépített sétautak vezetnek; a változatos növényzetű területet két tó teszi még szebbé.

légifelvétel az arborétumról
Légifelvétel az őszi arborétumról Fotó: Tourinform Iroda, Tata ©

Az arborétum megközelíthető gyalogosan, kerékpárral, autóval és tömegközlekedési eszközökkel, az út Tatától mindössze 8 km. A bejárat előtt ingyenes parkoló van, de itt áll meg a busz is.

Túraajánlatok