funiQ logo

Cartographia Kupa 2020

Kedves Cartographia Kupások!

Örömmel értesítünk mindenkit, hogy a Kupa a június 20-i hétvégén újraindul!

A március közepe óta tartó kényszerű szünet után a Zemplénben folytatódik a túrasorozat, a június 19-21. között rendezett Kazinczy Emléktúrákkal.

A koronavírus okozta veszélyhelyzet miatt nyolc Kupás túra maradt el, ezért a 2020-as kiírást a jelenlegi helyzethez alkalmazkodva a következők szerint módosítjuk. Minden, legalább 8 túrát teljesítő felnőtt és 6 túrát teljesítő gyermek egységes díjazást kap a túraév lezártával. Az okleveleken továbbra is feltüntetjük a teljesített túrák és a megtett kilométerek számát.

Reméljük, hogy mindenki újult erővel és egészségesen folytatja a túrázást, és gyűjti továbbra is a pecséteket és az élményeket!

Elmaradt túrák

Kedves túrázók!

Tekintettel a koronavírus miatt elrendelt veszélyhelyzetre, ezen belül is az 500 főnél nagyobb szabadtéri rendezvények betiltására, a következő hetekben tervezett túrákkal kapcsolatban a szervezőktől kapott információk alapján folyamatosan tájékozódunk és tájékoztatunk a helyzetről.

Amennyiben elmarad egy, a Kupában résztvevő túra, vagy más időpontban rendezik meg, a Kupa kiírását is szükség szerint módosítjuk.

Köszönjük a megértést!

A szervezők

---------------------------------------------------------------

  • A BTHE által rendezett Dél-Börzsönyi kilátások túra 2020. március 21-én elmarad!
  • A budaörsi Illyés Gyula Gimnázium és KSZKI által szerevezett 2020. április 5-i Budaörsi Kopárok teljesítménytúra elmarad!
  • Az április 18-i Magyarországi Forrástúrák a Bükkben teljesítménytúra a szervezők tájékoztatása szerint szervezett formában elmarad!
  • Tekintettel a koronavírus miatt elrendelt veszélyhelyzetre, az április 30.-május 1-re kiírt Sárga 70 teljesítménytúra a szervezők tájékoztatása szerint elmarad!
  • Tekintettel a koronavírus miatt elrendelt veszélyhelyzetre, a május 9-i Gróf Sándor Móric Emléktúra a szervezők tájékoztatása szerint elmarad!
  • Tekintettel a koronavírus miatt elrendelt veszélyhelyzetre, a május 23-i Hévizgyörk teljesítménytúra a szervezők tájékoztatása szerint elmarad!
  • Tekintettel a koronavírus miatt elrendelt veszélyhelyzetre, a május 23-i Kinizsi Százas teljesítménytúra a szervezők tájékoztatása szerint elmarad!
  • A június 6-i Hat Torony Túra túra a szervezők tájékoztatása szerint későbbi időpontra lesz halasztva. Az időpontról később tájékoztatnak.

----------------------------------------------------------

Korábbi túrák

JANUÁR

2020. január 18., szombat

XVIII. Téli Körös 30/20/10 A Kupa első túráján a Körösök mentét fedezzük fel ezen a családias túrán. Készüljünk rá, hogy az időjárás lehet enyhe, ám egyúttal a talaj vendégmarasztalóan sáros, de komolyan télies is! Az útvonalak bemutatják a Mezőberény környéki gyönyörű alföldi táj, a Körösök völgye minden természeti értékét.

FEBRUÁR

2020. február 1., szombat

Téli Sóút 33/15/20/10 A szervezők 2003-ban rendezték meg első alkalommal Téli Sóút gyalogos teljesítménytúrájukat. Tápiószelétől Szolnokig az egykori történelmi sóúton azóta már nagyon sokan túráztak. Az idei évben egy rövidebb sóúttal és két új körtúrával (10 és 20 km-es) bővült a kínálat. Kupásoknak extra kedvezmény!

2020. február 15., szombat

PITE teljesítménytúra A 23. éve megrendezett túra mindhárom távjának rajt-cél helyszíne idén Abaliget. A téli időszakban a Mecsek igazi kihívást jelenthet a túrázóknak, de a két hosszabb táv által is érintett Jakab-hegy és a Zsongor-kőről kitárulkozó gyönyörű kilátás mindenkit kárpótol a nehézségekért.

MÁRCIUS

2020. március 7., szombat

Reguly Antal Emléktúra A túra a Zircen született Reguly Antalra emlékezik. A túra a nevét viselő zirci múzeumból indul, majd a csodálatos Cuha-völgyön át vezet Csesznekre, ahol megcsodálhatjuk a cseszneki várat. Érintjük Porvát, a hangulatos és rejtett kis falut is. Előnevezési lehetőség 2020. február 21-ig.

MÁRCIUS

2020. március 21., szombat

Dél-Börzsönyi kilátások ELMARAD! A kankalinokkal és héricsekkel tarkított tavaszi erdőben kanyargó ösvényeken érintjük a Trianon-emlékművet, a Kós Károly-kilátót, valamint a Kút-völgyre nyíló kilátóhelyet. A séta kivételével mindegyik útvonal érinti Kittenberger-utat, és felkeresi a csodás panorámát nyújtó Hegyes-tetőt.

ÁPRILIS

2020. április 5., vasárnap

Budaörsi Kopárok teljesítménytúra Tekintettel a koronavírus miatt elrendelt vészhelyzetre, a Budaörsi Kopárok teljesítménytúra a szervezők tájékoztatása szerint ELMARAD!

2020. április 18., szombat

Magyarországi Forrástúrák a Bükkben Tekintettel a koronavírus miatt elrendelt vészhelyzetre, a Magyarországi Forrástúrák a Bükkben teljesítménytúra a szervezők tájékoztatása szerint szervezett formában ELMARAD!

MÁJUS

2020. április 30.-május 1., csütörtök-péntek

Sárga 70 teljesítménytúra Elmarad.

2020. május 9., szombat

Gróf Sándor Móric Emléktúra Elmarad.

2020. május 23., szombat

Kinizsi Százas 100/40/25 ELMARAD! A Kinizsi 100 a legrégebbi ma is teljesíthető, nagy tiszteletet ébresztő teljesítménytúra, melyet idén 40. alkalommal rendeznek meg. A túra Békásmegyerről indul, és a Pilis és Gerecse turistaútvonalain kijelölt úton halad. A hagyományos 100-as távon kívül 40 és 25 km-en is lehet indulni.

2020. május 23., szombat

Hévízgyörk teljesítménytúra Elmarad.

JÚNIUS

2020. június 6., szombat

Hat Torony Túra A túra későbbi időpontra halasztva.

2020. június 19-21., péntek-vasárnap

Kazinczy Emléktúrák a Zemplénben A 3 napos, 200 km-es túra és annak 100, 50 és 20 km-es résztávjai a Zempléni-hegység északi részén vezetnek, helyenként pedig átnyúlnak Szlovákiába. A Kazinczy Ferenc nevét viselő túrát idén 12. alakommal rendezi meg a Szent Jakab Zarándok Egyesület.

JÚLIIUS

2020. július 5., vasárnap

III. Zalai körtúrák A 3. alkalommal megrendezésre kerülő Zalai körtúra összes távja Kallósdról indul, melynek fő nevezetessége az Árpád-kori kerektemplom. A túra során 4-6 kilométerenként frissítőponttal, a rajtban reggelivel, a célban meleg étellel várják a túrázókat.

2020. július 18., szombat

Patai Mátra A túra a szervezők tájékoztatása szerint 2020-ban elmarad.

AUGUSZTUS

2020. augusztus 2., vasárnap

Balaton IVV túranap A 25. alkalommal megrendezett túra Alsóörsről indulva a környék szinte összes kilátóját csokorba szedi. Megcsodálhatjuk a körpanorámát a Csákány-hegyi kilátóból vagy a Balaton-felvidék első kőből épült kilátóját a Csere-hegyen. A hosszabb távot a Jókai-kilátó csodás panorámájával koronázzuk meg.

2020. augusztus 22. szombat

Zselici 4 fa teljesítménytúra A túra a Zselic erdeiben, részben a DDK nyomvonalán halad. A Simonfáról induló túra a négy -fa végződésű falut fűzi fel egy útvonalra. A szervezők kérésére az előnevezést a megadott emailcímre kérik elküldeni a név és táv megadásával legkésőbb 2020. augusztus 19-ig!

SZEPTEMBER

2020. szeptember 12., szombat

Kevély teljesítménytúra Az egyedülállóan szép Nagy-Kevély körül és alatt vezet a Kupa első őszi túrája. Megcsodálható a homokkőből formálódott Jenői-torony, az impozáns látványt nyújtó „Egri vár” (ahol az Egri csillagok c. filmet forgatták), valamint a Teve-szikla. Kedvezményes előnevezés augusztus 3- 28. között!

2020. szeptember 20., vasárnap

Lovasberény teljesítménytúra ELMARAD! A Lovasberény teljesítménytúra célja a Velencei-hegység északi részén fekvő Lovasberény és Pátka természeti és épített értékeinek bemutatása. A túra útvonalát úgy alakították ki a rendezők, hogy az érintse a kevésbé ismert, de annál értékesebb látnivalókkal rendelkező területeket is.

2020. szeptember 27., vasárnap

Kelet Szíve Teljesítménytúra ELMARAD! Az útvonalak nagyobb része jól követhető erdei utakon halad, néhány helyen hangulatos ösvényeket követve. A hosszabb távokon egy rövidebb „városi” szakasz is vár a túrázókra, ami útba ejti Debrecen több nevezetességét is. Kötelező az előnevezés, amit 2020. szeptember 23-ig tehetünk meg.

OKTÓBER

2020. október 10., szombat

Cartographia–Budai Kilátók 23/ Extra 29/ Szuper 16 A Cartographia Kupa sorozatának egyik leglátványosabb teljesítménytúrája a Budai-hegység kilátóit és jellegzetes kilátópontjait köti össze egy 24 km-es távon. Az Extra táv kitér a Budakeszi Vadasparkba, a 2017-ben először bevezetett Szuper táv pedig a Hűvösvölgyből indul.

2020. október 17., szombat

Füredi ősz teljesítménytúra A teljesítménytúra az őszi Balatonfüred környékét mutatja be. A nyári zsongás után megnyugszik a város és környezete, elcsendesül az erdő is. Az egész táj kiszínesedik ebben a hónapban, talán az év leglátványosabb időszaka ez. Előnevezési lehetőség 2020. október 14-ig!

2020. október 24., szombat

Deák teljesítménytúrák Az 1994 óta immár 27. éve minden év októberében megrendezett Deák teljesítménytúrák a „haza bölcse” szülőföldjére kalauzolnak. A Deák Ferenc születésnapjához kötődő, hagyományos őszi megrendezés a Zalai-dombság különösen szép, igazán jellemző, markáns arcát mutatja.

NOVEMBER

2020. november 7., szombat

Sebes Pisztráng Teljesítménytúra Szilvásváradról még nem indult soha teljesítménytúra, ezért a rendezők ezzel a hiánypótló eseménnyel szeretnék felhívni sokak figyelmét a Bükk hegység csodáira, a mozgás örömére és a kikapcsolódás egyre népszerűbb formájára. Előnevezési lehetőség 2020. október 25-ig.

DECEMBER

2020. december 5., szombat

Vár a Mikulás teljesítménytúra ELMARAD! A Kupa idei utolsó fordulójaként választott Vár a Mikulás túra elsődleges célja, hogy a gyerekekkel és a fiatalokkal megszerettesse a túrázást. Budapest közelsége és a könnyű megközelítés nagy előnye a rendezvénynek. Új helyszín: Szigethalom, Tököli parkerdő. Nevezés a helyszínen!

A módosított kiírást lásd a lap tetején!

A 2020-ban 10 éves Kupa immár 11. alkalommal indul útjára. A Cartographia kiadó teljesítménytúrázást és természetjárást népszerűsítő túrasorozata, a Cartographia Kupa idén is 24 teljesítménytúrát kínál az ország különböző tájegységeit képviselve.

Folytatjuk a tavalyi újításunkat, ezúttal az év során egy alkalommal alternatív túralehetőséget is megadunk, az érintett napon azonban csak az egyik túra teljesítése igazolható.

A kupa teljesítése igazi kihívás a rutinos túrázóknak is, de aki most kezdi csak felfedezni a teljesítménytúrázás izgalmait, a háromfokozatú díjazás is motiváló lehet. A harmadik fokozat elnyeréséhez minimum 8, a második fokozathoz 12, az elsőhöz pedig 16 igazolás begyűjtése szükséges a januártól decemberig tartó időszakban. A kiírás összes túráját teljesítők kiemelt díjazásban részesülnek.

A túrák részletes ismertetőjét, a távok leírását, a letölthető trackeket és minden fontosabb információt megtaláltok majd itt, a funiQ-on. A túrákat az információk beérkezésének függvényében folyamatosan dolgozzuk fel, ezért érdemes később is visszanézni.

A Cartographia Kupa részletes, hivatalos kiírását itt találjátok: www.cartographia.hu/kupa

A Kupához kapcsolódik minden évben egy fotópályázat is, amely során a Kupa túráin készült képeiteket díjazzuk: az első helyezett képe kerül a következő év igazolófüzetének borítójára! A kiírást itt találjátok: cartographia.hu/fotopalyazat

Az igazolófüzet minden túrafordulóban kapható, valamint a Cartographia boltjában és a webshopon is megvásárolható: www.cartographia.hu/cartographia-kupa-igazolofuzet

Cartographia kupa logo