funiQ logo

A vizek városában - A festői Cseke-tó körül

Töltsd le az útvonalat GPX-fájlként a GPS eszközödbe!
Teljes táv: 2,3 km
Össz. emelkedő:  18 m
Össz. lejtő: -18 m
Magasság max.: 149 m
Magasság min.: 135 m

Ha egy nagyon rövid, kisgyerekkel is teljesíthető bicajtúrát keresünk, jó választás Cseke-tó körbetekerése. Maga a kör csupán 3 km, de közben bejárhatjuk a roman­tikus műromokkal teli Angolparkot, felfedezhetjük a tó két kis szigetét és a közeli játszóteret is kipróbálhatjuk. Kicsivel hosszabb távra érdemes az Öreg-tó körüli biciklizést (is) betervezni.

Cseke-tó
Cseke-tó Fotó: Tourinform Iroda, Tata ©

Ha az Öreg-tó felől érkezünk, a Tópart utcán keresztül guruljunk ki a főútig (Ady Endre u.). Balra kanyarodunk, de csak egy utcányit megyünk, és a Forrás Ház után jobbra, a Damjanich utcába fordulunk, amelynek végén találjuk a park bejáratát. A parkba érve az elágazásnál válasszuk a bal oldali utat, így északról indítjuk a tókerülést, azért, hogy a végére hagyjuk a romokat. Az egykori tulajdonosáról elnevezett 25 hektáros, mesterségesen létrehozott tó igazi horgászparadicsom, valószínűleg bármelyik napszakban láthatunk a parton vagy csónakban üldögélő hobbihorgászokat.

A tó északi csücskéhez érve egy kis hídon keresztül kimehetünk az egyik „mini-szigetre”. Nem messze áll a helyi horgász egyesület épülete, előtte találunk padokat, asztalokat. Kicsit továbbhaladva már láthatjuk a játszóteret is, gyerekekkel érkezve ez is jó alkalom lehet a pihenőre. A murvás úton tovább­tekerve újabb szigeteket lehet felfedezni a fahidakon keresztül.

Cseke-tó
Cseke-tó Fotó: Tourinform Iroda, Tata ©

A tó partján és a parkban is végig gyönyörű fák, köztük hatalmas platánok és szomorúfüzek sorakoznak, ezért is érdemes egyszer ősszel ellátogatni ide: a tó kék víztükre és az őszi színekben pompázó fák páratlan látványt adnak.

Cseke-tó
Cseke-tó Fotó: Tourinform Iroda, Tata ©

Kicsit eltávolodunk a tóparttól, a ligetes park hangulatos sétányain folytatjuk utunkat. A tó déli részén érkezünk vissza a parthoz, a parknak az innen délre eső részét a híres tatai edzőtábor foglalja el, ahol 1948 óta olimpikonjaink készülnek. Közeledve az Angolparkhoz, máris felbukkan előttünk az első műrom, meglepő módon egy török mecset. A nyolcszögletű, gótikus ablakívekkel díszített építmény törököt nem látott ugyan, de a tervezők sze­rint jól beleillett a park századvégi romantikus hangulatába.

500 méter múlva elérkezünk a kishídhoz, amelyen keresztül belépünk a Charles Moreau - korabeli francia „sztárépítész” - tervezte világba. Találunk itt patakon átívelő hidakat, háromhajós temp­lom maradványait utánzó műromot, amelybe a közeli vértesszentkereszti rom köveit is beépítették, valamint műbarlangot is. Odébb barangolva láthatunk más épü­leteket is, mint például az Esterházyak egykori nyári lakát, a Kiskastélyt, vagy a rendezvényhelyszínként működő Pálmaházat. Az épület mellett az Erzsébet királyné tér felé hagyhatjuk el a parkot, és térhetünk vissza kiindulási pontunkhoz.

műromok az Angolparkban
Műromok az Angolparkban Fotó: Tourinform Iroda, Tata ©

Tipp: A „vizek városának” is nevezett Tata valóban élő kapcsolatot ápol a vízzel: az Öreg-tó mellett számos malom, forrás és kisebb tavak tanúskodnak erről. Tata északi részén, az Által-ér menti természetvédelmi területen található a Fényes Tanösvény, amely az itteni láprétek és láperdők karsztforrásainak varázslatos világába kalauzol el minket égerfák között a cölöpökre épült sétányon. A vártól kerékpáron is könnyen elérhető a tanösvény, az Által-ér mentén vezető párhuzamos úton (4 km oda vissza).

Látnivalók