funiQ logo

A vizek városában - A tatai Öreg-tó körül

Töltsd le az útvonalat GPX-fájlként a GPS eszközödbe!
Teljes táv: 7 km
Össz. emelkedő:  70 m
Össz. lejtő: -70 m
Magasság max.: 142 m
Magasság min.: 125 m

A túra során feltárul előttünk a tatai Öreg-tó és közvetlen környezetének csodálatos világa, és nem utolsósorban a romantikus Tatai vár. Útközben jobbnál jobb fagyizók, éttermek, büfék várnak minket. A túrát elsősorban családoknak, baráti társaságoknak, romantikára vágyóknak, kezdő bicajosoknak ajánljuk. Az útvonal kerékpárúton, murvás sétányon, gépjárműforgalom elől elzárt kis utcákon halad. Ha esetleg az Öreg-tó megkerülése nem lenne elég kihívás, vagy szeretnénk többet felfedezni a „vizek városából”, ajánljuk a közeli Cseke-tó körbetekerésével kombinálni a programot.

Tatai vár az Öreg-tó partján
Tatai vár az Öreg-tó partján Fotó: Tourinform Iroda, Tata ©

Kezdjük a körtúránkat Tata leghíresebb épületé­nél, a tóparton álló Várnál. Az 1300-as évek végétől folyamatosan épített és átépített vár ma Tata egyik gyöngyszeme. Fénykorát Luxemburgi Zsigmond és Hunyadi Mátyás idején élte, mint királyi nyaralókastély, az itt élt Esterházy-család építkezése pedig romantikus stílusjegyeket kölcsönzött az épületnek.

A túránk központjában álló Öreg-tó amellett, hogy Magyarország egyik legidősebb mesterséges tava, egyben Európa egyetlen olyan városi tava, amelyen az őszi és téli hónapokban vadludak és más költöző madarak tízezrei találnak átmeneti menedéket.

vadludak a tatai Öreg-tónál
Vadludak a tatai Öreg-tónál Fotó: Tourinform Iroda, Tata ©

A hangulatos Tópart utcán indulunk el a tó északi csücske felé (ha szemben állunk a várral, jobbra). Szinte egész évben sok turistára lehet itt számítani, ezért óvatosan közlekedjünk, főleg a vár környékén. Földszintes házak és a tó melletti dús növényzet között haladunk el a Cifra-malom, majd egy lakatfal előtt – mi sem jelzi jobban a helyszín romantikus voltát -, majd az út végén jobbra fordulunk, a tópartot követve. Az útnak erről a szakaszáról gyönyörű képeket lehet készíteni a tó vizén visszatükröződő várról. A parton haladva kisebb stégek, csónakkikötők törik meg a vízpartot, míg a másik oldalon egy újabb XVIII. századi, barokk stílusban épült egykori malom, majd egy halászcsárda késztet megállásra. A csárda után maradjunk a tó mellett, az egyik leghangulatosabb szakasz következik. Közvetlenül a vízpart mellett tekerhetünk, a tó fölé boruló, hatalmas fűzfák mentén, miközben széles panorámát kínál a tó. A kerékpárút mellett találjuk az Új Kajakház Ökoturisztikai Központ modern épületét, ami szintén jó indulási pont lehet, hiszen autónkat a parkolóban hagyva saját vagy itt kölcsönzött kerékpárral indulhatunk neki túránknak.

Új Kajakház Ökoturisztikai Központ
Új Kajakház Ökoturisztikai Központ Fotó: Tourinform Iroda, Tata ©

Tipp: Több helyen is rátérhetünk az 1-es út mellett futó, Tatát Tatabányával összekötő Általér-völgyi kerékpárútra (Tópart utca, Fáklya utca). Gyönyörű környezetben kerékpározunk, erdők-ligetek, patakpart és mezők mellett, elhaladunk a Derítő-tó és a Kacsás-tavak mellett is, egészen a Vértesszőlősi elágazásig. Balra fordulva átkelünk a síneken és a főúton, majd a Templom utcán emelkedve, a táblákat követve érkezünk meg a páratlan régészeti leleteket bemutató Vértesszőlősi előembertelephez. A ’60-as években itt találták meg és ásták ki a nagyjából 300 ezer éve élt őskőkori előember telephelyét és a Samunak elnevezett előember koponyacsont-darabját. A kitérő 9 km oda-vissza.

Derítő-tó
Derítő-tó Fotó: Tourinform Iroda, Tata ©

A Tópart utcai büfésornál érdemes felfrissülni, mert egy darabig nem lesz rá lehetőség. A következő egy km a napozóké, strandolóké, amíg meg nem érkezünk a tó déli kanyarjába, a Tófarokhoz. Kissé eltávolodunk a tótól, és innen már murvás-földes úton haladunk tovább, a turistajelzéseket követve. Mintha egy másik világba csöppennénk, dús növényzettel körülvéve haladunk a csendes, erdei környezetben.

Átkelünk az Által-ér fölötti hídon, majd a vadromantikus tájban mintegy másfél kilométeren át kanyarogva nemsokára visszaérkezünk a tó partjára. Továbbhaladunk a tó mellett, látványos platánok, fűzfák és a természetes vízpart biztosítják a díszletet.

az Által-ér tatai (Öreg-tavi) torkolata előtt
Az Által-ér tatai (Öreg-tavi) torkolata előtt Fotó: Rakk Gyula

Tipp: Az Öreg-tó nyugati partja felett magasodik a Kálvária-domb. Megközelíthetjük tó felől a Fekete út vagy a Kálvária utcán keresztül is. A domb két meghatározó látványossága a tetőn álló, XIV. századi, gótikus templomra épült barokk kápolna, valamint a 30 méter magas Fellner Jakab-kilátótorony. Az eredetileg sörét­öntödeként üzemelt épületet 1939-ben építették és az 1960-as évektől kezdve működik kilátóként – ehhez persze meg kell másznunk a közel 200 lépcsőfokot, de a kilátásért megéri.

Tata látképe a Fellner Jakab-kilátóból
Tata látképe a Fellner Jakab-kilátóból Fotó: funiQ
 • látkép a Kálvária dombbal
  Látkép a Kálvária dombbal Fotó: Tourinform Iroda, Tata ©
 • Fellner Jakab-kilátó és a katolikus templom
  Fellner Jakab-kilátó és a katolikus templom Fotó: Tourinform Iroda, Tata ©
 • meredek lépcsősorokon juthatunk fel a Fellner Jakab-kilátó tornyába
  Meredek lépcsősorokon juthatunk fel a Fellner Jakab-kilátó tornyába Fotó: funiQ
 • Kálvária-domb
  Kálvária-domb Fotó: funiQ
 • Kálvária kápolna és víztorony
  Kálvária kápolna és víztorony Fotó: funiQ

Hamarosan ismét felbukkan a láthatáron a tó északi végében álló vár, mi pedig elérünk a 2020-ban felújított Esterházy-kastélyhoz és a körülötte lévő angolparkhoz. A valaha nagy történelmi eseményeknek is helyszínt adó, késő barokk stílusú épület a városképet meghatározó építész, Fellner Jakab első jelentősebb munkája.

Itt már ismét nem árt óvatosan biciklizni, hiszen sok gyalogossal kell osztoznunk az úton. A vár felé továbbhaladva, mielőtt véget érne körtúránk, álljunk meg egy percre az óriási platánfa előtt, amelyet egyszer Európa egyik legszebb fájának is megszavaztak. A több mint 230 éves fát az Esterházy-család hozatta ide Versailles-ból; a ma 19 méter magas és 650 cm körfogatú növény azóta is őrzi a várkaput.

Esterházy-kastély
Esterházy-kastély Fotó: Tourinform Iroda, Tata ©

Látnivalók