funiQ logo

Bunker-túra

Töltsd le az útvonalat GPX-fájlként a GPS eszközödbe!

Útvonal: Páka erdei vasúti állomás – kitérési lehetőség: templom Öveges-ház– Csömödér felé vezető út – Letérés a Bunkerpark kiépített túraútvonalra – visszatérés a Csömödér felé vezető útra – Csömödér erdei vasúti állomás.

Túra típusa: Erdei vasúthoz kapcsolt gyalogos túra
Túra hossza: 4,5 km (kitérő Öveges Emlékház)
Ajánlott időszak: kora tavasztól késő őszig.

A gyaloglást a pákai erdei vasút megállótól indítjuk. Csömödérről indulva 10 perc vonatozás után érünk a pákai erdei vasúti állomáshoz. Kistolmácsról indulva a vonatozás 1 óra. Vonatozással együtt a program kiinduló ponttól függően 2-5 óra között mozog.

Bunkerútvonal a Páka és Csömödér közti erdőben
Bunkerútvonal a Páka és Csömödér közti erdőben Fotó: Kovácsné Kocsi Zsuzsanna

Útvonal

Páka – Öveges Emlékház

Zala megye nyugati részén, Lentitől délkeletre fekvő település. Lenti 11 km, Csömödér 3 km, Kányavár 5 km, Szécsisziget 6 km távolságra található. Jellegzetes zalai település, szép szőlőheggyel. A település neve elsősorban Öveges József fizikus, piarista tanár miatt ismerős. A településen született, lakóházában ma múzeum működik. (Páka, Kossuth u. 41.) Az emlékház csoportosan és egyénileg is látogatható. A kiállításon Öveges professzor bútorai, személyes használati tárgyai, kísérleti eszközei, valamint fotókiállítás is látható.

Öveges-emlékház Pákán
Öveges-emlékház Pákán Fotó: Kovácsné Kocsi Zsuzsanna

Bunkerpark

A Páka és Csömödér közötti erdőben megbúvó védvonal igazi történelmi kuriózum. Igazi hidegháborús emlékek találhatók a Páka és Csömödér között lévő erdőben. Ez a hidegháborús bunkerrendszer, mely körülbelül 630 km hosszúságban futott az osztrák határtól egészen a román határig. Az erődrendszer építményei legnagyobb számban Dél-Zalában maradtak meg. Ezekről az építményekről az elmúlt évekig szinte senki sem tudott, vagy legalábbis nem tulajdonított neki értéket, holott olyan méretű védelmi rendszerről van szó, melynek Európában nincs párja.

Bunkerpark bejárata a Páka és Csömödér közti erdőben
Bunkerpark bejárata a Páka és Csömödér közti erdőben Fotó: Kovácsné Kocsi Zsuzsanna
  • Bunker bejárata a Páka és Csömödér közti erdőben
    Bunker bejárata a Páka és Csömödér közti erdőben Fotó: Kovácsné Kocsi Zsuzsanna
  • Bunker a Páka és Csömödér közti erdőben
    Bunker a Páka és Csömödér közti erdőben Fotó: Kovácsné Kocsi Zsuzsanna
  • Bunker-tető a Páka és Csömödér közti erdőben
    Bunker-tető a Páka és Csömödér közti erdőben Fotó: Kovácsné Kocsi Zsuzsanna
  • Bunker lejárata a Páka és Csömödér közti erdőben
    Bunker lejárata a Páka és Csömödér közti erdőben Fotó: Kovácsné Kocsi Zsuzsanna
  • erdei lőállások a Páka és Csömödér közti erdőben
    Erdei lőállások a Páka és Csömödér közti erdőben Fotó: Kovácsné Kocsi Zsuzsanna
  • Bunker a Páka és Csömödér közti erdőben
    Bunker a Páka és Csömödér közti erdőben Fotó: Kovácsné Kocsi Zsuzsanna

A „Magyar Maginot-vonal”-nak aposztrofált erődrendszer majdnem kétszer olyan hosszú, mint a névadó, francia Maginot-vonal (350 km). A védvonal kialakítása 1950-ben kezdődött meg. Ennek során megerősítették a határőrséget és az ÁVH-val közös járőrözést vezettek be, továbbá eltávolították a közigazgatásból és a kereskedelemből a nem megbízható személyeket. A legköltségesebb szakaszban egy nagyszabású erődrendszer kialakítása kezdődött meg szovjet katonai szakértők közreműködésével. A Déli Védelmi Vonal három védőövből állt, ezek közül az első az úgynevezett fővédőöv épült ki a legteljesebben. Az itt található erődítményeket – melyeket a köznyelv bunkernek hív – szovjet tervek alapján építették 1952 és 1955 között.

Csömödér

Csömödér az erdei vasútnak nevét kölcsönző település. Itt volt az erdei vasút végállomása 1999-ig. Ennek a vasútvonalnak a lenti erdei vasúttal történt összekötése után egy közbeeső állomássá vált. A vasútállomás mellett van a Zalaerdő turistaszállója.

az erdei vasút állomása Csömödéren
Az erdei vasút állomása Csömödéren Fotó: Kovácsné Kocsi Zsuzsanna

Vissza az erdei vasúthoz kapcsolódó programokhoz

A Csömödéri Állami Erdei Vasúthoz kapcsolódó programok Több mint 100 km-ével a Csömödéri Erdei Vasút kisvasút-hálózata a legnagyobb az országban, de csak 32 km-en van személyszállítás. Lenti és Kistolmács között a zalai dombságon át zakatol a vonat, aminek mentén helyi termékekről szóló programokat, gyalog- kerékpáros- és tematikus túrákat is ajánlunk.

A GO IN NATURE projekt együttműködő partnerei