funiQ logo

Két szomszéd vár (Helyi termék program Lentiben és Lendván) – 2 napos program

Töltsd le az útvonalat GPX-fájlként a GPS eszközödbe!

Túra típusa: Csömödéri Állami Erdei Vasúthoz kapcsolt helyi termék kirándulás.

1. nap: Lendva

Útvonal: Csömödéri vasútállomás – Lenti erdei vasúti állomás (vonatozás kb. 50 perc) - Átszállás kisbuszra (18-20 fő/csoport) – Rédics – Dolga Vas (Hosszúfalu) érintésével Vinárium kilátó (buszozás kb. 25-30 perc) – Rozsmán pincészet – visszaindulás kisbusszal Lentibe – erdei vonatozás Csömödérre.

A vasutazáshoz kapcsolódó körülbelül 6-7 óra időtartamú helyi termék program (programcsomagtól függően a 1,5-3 óra) elsődlegesen a borkultúra iránt érdeklődő felnőtteknek ajánlott.

2. nap: Lenti

Útvonal: Csömödéri vasútállomás – Lenti erdei vasúti állomás (vonatozás kb. 50 perc) - Átszállás kisbuszra (18-20 fő/csoport) – Lenti, Zöldmező utca (3,5 km) – visszaindulás kisbusszal Lenti erdei vasútállomásra – erdei vonatozás Csömödérre.

A vasutazáshoz kapcsolódó körülbelül 3-4 óra időtartamú helyi termék program (helyi termék program min. 1 óra) a kézügyességüket próbára tevők számára.

látkép a lendvai Rozsmán (Rožman) pincénél, háttérben a Vinarium
Látkép a lendvai Rozsmán (Rožman) pincénél, háttérben a Vinarium Fotó: Kovácsné Kocsi Zsuzsanna

Program 1. nap

Csömödér (Kiinduló pont vasúttól)

A Csömödéri Állami Erdei Vasút kisvasúthálózata a legnagyobb Magyarországon, teljes hossza több mint 100 kilométer. A vasút története ezen a vidéken az 1910-es években kezdődött, az erdőgazdálkodás és a fakitermelés megkönnyítése érdekében. Napjainkban a kisvasút menetrendszerűen májustól szeptemberig közlekedik, de igény szerint ettől eltérő időpontokban is biztosítanak különvonatot.

Lenti – erdei vasúti állomás

A lenti vasútállomásra kb. 50 perc alatt ér a vonat. Az erdei vasút lenti állomásépülete 2004-ben épült, bár sokan gondolják, hogy régebben készült, mivel stílusában és hangulatában az egykor legnagyobb göcseji erdőbirtok, a herceg Esterházy hitbizomány uradalmi épületeit idézi. Váróterme és kiállítási célra kialakított másik két terme 2005 májusától ad otthont a „Göcsej kincsei, az erdő és a fa” címet viselő erdészet-, fűrészipar- és vasúttörténeti, valamint vadászati állandó jellegű kiállításnak. A kiállítást érdemes a kisbusz-csatlakozásra várva megnézni.

A kisbusz az állomás épülete elől vagy a szálloda épülete elől indul. A Lendvahegyi Vinárium torony 12,5 km-re van. Az út forgalomtól függően 20-25 percet vesz igénybe. (Kalandjárat busz max. sebessége 40 km/óra)

Vinárium-torony (kb. 1 órás program)

A kilátó egy 302 méter magas dombtetőn áll, maga az épület pedig 53,5 méter magas, amelyben a legfelső terasz 42 méternél helyezkedik el. 2015-ben épült. A toronyból Szlovéniára, Magyarországra, Horvátországra és Ausztriára is elláthatunk. Felnőtteknek a belépő 7 €. Az épületen belül liften és lépcsőn is lehet közlekedni. A torony előtti téren helyi termékekből és kézműves portékákból rendszeresen kirakodást szerveznek. (A busz a Vinárium parkolójában várakozik a program ideje alatt.)

Rozsmán-pincészet – borkóstoló (min. 1 órás program – 15 fős csoportoktól)

A Rozsmán borház kb. 400 m-re található a Vinárium toronytól. Kellemes sétával érünk a hangulatos borházhoz, ahol a házigazda és családja gondoskodik a vendégekről. A borászat szőlőtermelő területe 1,5 hektár, ahol 70%-ban fehér és 30%-ban vörös szőlő terem. Számukra minden évjárat egy kihívás, a borászathoz szenvedélyes szeretettel ragaszkodnak, mint a házigazda elmondja, amint járni tud a gyerek Lendván, egyik lába már a szőlőben (Lendvahegyen) van. Legújabb termékük egy pezsgő, amelyet Chardonnayból készítenek, klasszikus módszerrel. Florissima elnevezésű pezsgő mellett természetesen a vendégek megkóstolhatják hangulatos, a tájra jellemző pincében az Olaszrizlinget, Rajnai rizlinget, Chardonnayt, Pinot blanct, Szürkebarátot, Kékfrankost és a Pinot Noirt. (Helyben palackozott termékek vásárlására is van lehetőség.)

Tervezett program:

A verzió: Lendvahegyi ízelítő: 4 féle bor, kifli vagy pogácsa 6 €/fő
B verzió: Lendvahegyi bőséges: Bogrács (hagyományos helyi egytálétel), rétes, rozskenyér. 7 féle bor 18 €/fő

Alapprogram: Lendvahegyi ízelítő + Vinárium belépő 13 €/fő Utazási költség: Kalandjárat 1800 Ft/fő + különvonat díja. Kalandjárat viteldíja: 1000 Ft/fő/ óra – min. 10 fő esetén.

A viteldíj min. 15 fő részvételével van számolva – amíg várakozik a busz, 400 Ft/óra állásköltség van tervezve.

Információ:

Molnárné Vitalis Anikó
+36 30 933 8851
a lendvai Rozsmán (Rožman) pince
A lendvai Rozsmán (Rožman) pince Fotó: Kovácsné Kocsi Zsuzsanna
  • a lendvai Rozsmán (Rožman) pince pincelejárata
    A lendvai Rozsmán (Rožman) pince pincelejárata Fotó: Kovácsné Kocsi Zsuzsanna
  • gazda a boroshordók között a lendvai Rozsmán (Romžnan) pincében
    Gazda a boroshordók között a lendvai Rozsmán (Romžnan) pincében Fotó: Kovácsné Kocsi Zsuzsanna
  • borkóstolót is tartanak a a lendvai Rozsmán (Rožman) pincében
    Borkóstolót is tartanak a a lendvai Rozsmán (Rožman) pincében Fotó: Kovácsné Kocsi Zsuzsanna
  • a lendvai Rozsmán (Rožman) pince termékei
    A lendvai Rozsmán (Rožman) pince termékei Fotó: Kovácsné Kocsi Zsuzsanna
  • a lendvai Rozsmán (Rožman) pince
    A lendvai Rozsmán (Rožman) pince Fotó: Kovácsné Kocsi Zsuzsanna

Program 2. nap

Csömödér (Kiinduló pont vasúttól)

A csömödéri kiinduló ponttól utazzunk Lenti végállomásig (kb. 50 perces út.), az útra vigyük magunkkal a kerékpárunkat is. (A kisvasúton kerékpár szállítható.)

Lenti – erdei vasúti állomás

A vasútállomástól 3,5 km-re található a Zöldmező utca 11. (Kerékpár hiányában a városnéző Kalandjáratot is igénybe vehetjük az út megtételéhez.)

Hetési szőttes műhely

Bizonyára sokan tudják, hogy a régi időkben a szövés nem volt kimondottan női munka. A takácsok jelentős része férfi volt, akik a házilag készített fonalból a megrendelő kérése alapján készítették el a megrendelt szőttest. A szövés munkafolyamatát általában ősztől tavaszig végezték. Hácskó Imréné, Zsuzsa asszony, a hetési népművészet kiemelt ismerője 1982-től foglalkozik az egyedi szőttesek készítésével. 140 éves szövőszékén a Hetésre jellemző piros és bordó szín jelenik meg a fehér mellett. A szőttes mintákban találunk rózsát, csillagot, tulipánt, kis- és nagymadarat vagy épp gránátalmát. Termékei: abroszok, futók, szalvéták, díszpárnák, függönyök, ágytakarók.

A látogatás alatt megismerkedhetünk a szövőműhellyel, bemutatják működés közben a szövőszéket, és termékvásárlásra is van lehetőség.

Alapprogram: 400 Ft/fő (min. 10 fős csoport). A résztvevők szőttes könyvjelzőt kapnak a helyszínen.
Utazási költség: Kalandjárat 500 Ft/fő min. 15 fő esetén + különvonat díja.

Információ:

Molnárné Vitalis Anikó
+36 30 933 8851
könyvjelzők és egyéb termékek a Hetési szőttes műhelyben, Lentiben
Könyvjelzők és egyéb termékek a Hetési szőttes műhelyben, Lentiben Fotó: Kovácsné Kocsi Zsuzsanna
  • Tarisznyák a Hetési szőttes műhelyben, Lentiben
    Tarisznyák a Hetési szőttes műhelyben, Lentiben Fotó: Kovácsné Kocsi Zsuzsanna
  • Hácskó Imréné, Hetési szőttes műhely
    Hácskó Imréné, Hetési szőttes műhely Fotó: Kovácsné Kocsi Zsuzsanna
  • hetési szőttes
    Hetési szőttes Fotó: Bedő Andrea - Hetés Online ©

Vissza az erdei vasúthoz kapcsolódó programokhoz

A Csömödéri Állami Erdei Vasúthoz kapcsolódó programok Több mint 100 km-ével a Csömödéri Erdei Vasút kisvasút-hálózata a legnagyobb az országban, de csak 32 km-en van személyszállítás. Lenti és Kistolmács között a zalai dombságon át zakatol a vonat, aminek mentén helyi termékekről szóló programokat, gyalog- kerékpáros- és tematikus túrákat is ajánlunk.

A GO IN NATURE projekt együttműködő partnerei