funiQ logo

Erdei barangolás két keréken Obornaktól Oltárcig

Töltsd le az útvonalat GPX-fájlként a GPS eszközödbe!
Teljes táv: 25 km
Össz. emelkedő:  500 m
Össz. lejtő: -500 m
Magasság max.: 313 m
Magasság min.: 188 m

Útvonal: Az erdei iskola pihenőjétől indulunk a kék háromszögön végig az aszfaltos úton maradva Eszteregnye felé – amikor találkozik az út a sárga sávval, letérünk és azt követjük egy darabig az észak felé induló szakaszán – sárga sáv elhagyása – az úton sok kanyar lesz de az út kiváló és könnyen követhető – az első nagyobb elágazásnál az utat követve északra indulunk – Márki erdő mentén kiérünk Egervölgybe – erdei vasút és vadászház Oltárcon (sárga kereszt) – itt délnek fordulunk és amikor a faluban elhagyjuk a buszmegállót, délkelet irányában ráfordulunk a földútra – átkelünk a kisvasút vonalán és az utat követve északnak fordulunk – visszatérünk az elágazáshoz – innen azonos úton haladunk vissza az obornaki pihenőig

  • Túra típusa: kerékpáros
  • Ajánlott időszak: kora tavasztól őszig
  • Parkolási lehetőség az erdei iskola előtti területen – buszforduló mellett
  • Esős időszak után az Oltárcról kivezető erdei földút erősen sáros, túrakerékpár javasolt
  • Az útvonal erdészeti fakitermelés ideje alatt korlátozottan látogatható!

A kerékpáros túra Obornak és Oltárc között a Márki-erdő jelentős részét bejárja, ízelítőt adva a környék szépségeiből.

A kerékpáros túra 3 óra alatt teljesíthető, de gyakorlott erdei kerekesnek kell lenni, mert az út sok emelkedőt és rengeteg kanyart tartalmaz. A túra során a zalai erdők természeti értékeivel ismerkedünk, és az erdei vasút kevésbé ismert szakaszát járjuk be. Ne rohanjunk, egy-egy szép, különleges formájú fánál álljunk meg, és ne feledjük, védett területen járunk. Az útvonal jelentős része erdészeti út vagy jól karbantartott földút.

a Márki vadászház
A Márki vadászház Fotó: Kovács Károly

Útvonal

A kirándulás a Nyitnikék Erdészeti Erdei Iskola és Obornaki Vadászház épületegyüttese mellől indul. A teljesen új építésű, ízléses berendezésű szállóépületben az iskolások mellett a természetjárókat, kirándulókat és a családokat is szeretettel várják. Az erdei iskola melletti buszfordulónál haladjunk dél felé az aszfaltos közúton egészen a falu után található sárga jelzésig. Itt forduljunk jobbra, és a sárga jelzést követve (figyelem, az út elején erdészeti sorompó van) haladjunk a murvás borítású erdészeti úton.

obornaki erdei iskola
Obornaki erdei iskola Fotó: Kovács Károly
  • Obornaki vadászház
    Obornaki vadászház Fotó: Kovács Károly
  • szabadtéri oktatótér az obornaki erdei iskolában
    Szabadtéri oktatótér az obornaki erdei iskolában Fotó: Kovács Károly
  • obornaki harangláb
    Obornaki harangláb Fotó: Kovács Károly
  • erdészeti út Obornakon
    Erdészeti út Obornakon Fotó: Kovács Károly

A sárga jelzés tovább tart északnak, de ne kövessük, hanem az erdészeti út kanyarulatai mentén kapaszkodjunk kerékpárunkkal a dombvonulatok közé. Az elénk terülő táj jelentős része a Márki-erdő.

Sokan tudják, hogy Zala az ország egyik legerdősültebb megyéje, területének közel 30%-án erdő található. A leggyakrabban előforduló lombhullató fafajok itt a tölgy, a gyertyán és a bükk.

Az Oltárc közelében lévő területek lombhullató erdői is nagyrészt e 3 fafajból tevődnek össze. Legismertebb a kocsánytalan tölgy. Átlagos magassága 20-40 méter. Koronája karcsú, ágai egyenesek. Levelei hosszú nyéllel csatlakoznak a hajtásokhoz, makkjai viszont nem kocsánnyal csatlakoznak a szárhoz (innen az elnevezés). De találunk a kocsányos tölgyekre is szép példát az út mentén (Márki vadászház mellett 200 éves példány áll).

A bükk egészen más jellegű növény. 40 m magasra is megnövő, egyenes, hengeres törzsű fa. Koronája magas, boltozatos. Zárt állományokban a törzse csak magasan ágazik el, a magányos példányoké jóval lejjebb – ezek koronája félgömb alakúvá fejlődik. A kérge vékony, sima, világos- vagy sötétszürke. A levelek gyakran csak tavasszal hullanak le. Lombja ősszel aranysárgára színeződik. (A bükkerdők leveleik miatt aranylanak télen is.)

A gyertyán a nyírfafélék családjába tartozó növény. Viszonylag kistermetű fák. Váltakozó állású, kétszeresen fűrészes, egyszerű leveleik 3–10 cm hosszúak. Virágaik tavasszal nyílnak, szél porozza őket, lecsüngő barkavirágzatot alkotnak. A termés apró makkocska, kb. 3–6 mm hosszú kupacslevelek borítják.

Többször van elágazás az út mentén, de mindig észak felé tartó, jó minőségű utat válasszuk.

kanyargós út a Márki-erdőben
Kanyargós út a Márki-erdőben Fotó: Kovács Károly
  • bükkös Oltárc közelében
    Bükkös Oltárc közelében Fotó: Kovács Károly
  • erdészeti út mentén terő szamóca
    Erdészeti út mentén terő szamóca Fotó: Kovács Károly
  • erdei út Oltárc közelében
    Erdei út Oltárc közelében Fotó: Kovács Károly
  • a földútról már látszik Oltárc
    A földútról már látszik Oltárc Fotó: Kovács Károly

Lakott település közelségére utal, hogy az út mellett keskeny nyomtávú sínpár jelenik meg. Látszik rajta, hogy rég nem használták. Hogyan kerül ide vasút? Ezt a területet átszeli a Törösznek–Bánokszentgyörgy–Oltárc kisvasút, amit 1922-ben adtak át. A 760 mm-es nyomtávolságú vonal az egykori Esterházy erdőterületeket kötötte össze a csömödéri fűrészüzemmel. A falun kívül a Márki-rét szélén vadászház áll. Itt a török hódoltság előtt még egy teljes falu élte életét. A vadászháztól délnek fordulunk és a sárga kereszt vagy négyzet jelzésen érjük el Oltárcot, a Letenyei-dombság kicsiny zsákfaluját. Eredetileg kétutcás falu az Oltárci-vízfolyás – illetve az e mentén haladó erdei kisvasút – két oldalán.

turistaház Oltárcon
Turistaház Oltárcon Fotó: Kovács Károly
  • magányos, öreg tölgy Oltárc végében, a Márki vadászháznál
    Magányos, öreg tölgy Oltárc végében, a Márki vadászháznál Fotó: Kovács Károly
  • magányos, öreg tölgy Oltárc végében, a Márki vadászháznál
    Magányos, öreg tölgy Oltárc végében, a Márki vadászháznál Fotó: Kovács Károly
  • erdei vasút Oltárc közelében
    Erdei vasút Oltárc közelében Fotó: Kovács Károly

A község melletti bükkösökben bővelkedő táj a Natura 2000 ökológiai hálózathoz tartozó kiemelt jelentőségű természet megőrzési terület. A falu melletti védett területek gazdag növény és állatvilágot rejtenek. A zalai bükkösökben gazdag tájon olyan ritka növények találhatók, mint a szellőrózsa, erdei ciklámen, szártalan kankalin, zalai bükköny és a lónyelvű csodabogyó. A helyi orchideafélék a madárfészek kosbor, kétlevelű sarkvirág, széleslevelű és pirosló nőszőfű. Fekete gólya, ragadozó madarak leshetők meg.

A településről a Kanizsai-völgy mentén földúton jutunk keleti irányba egy erdészeti rakodótérhez, innen jó minőségű murvás út visz először délnek majd kelet felé. Hamarosan összeér az északra tartó úttal. A már ismert útra kanyarodva dél-keleti irányba térjünk vissza Obornakra.

Vissza a pihenőhelyhez

Obornaki egzótás erdei pihenőhely Az Obornaki erdei pihenőhelyen a Nyitnikék Erdészeti Erdei Iskola napközis jelleggel már hosszú ideje működik, de 2016-tól a szolgáltatások szálláslehetőséggel is bővültek. Az Obornaki Vadászház több mint 40 fő befogadására alkalmas. 4 gyalogos és 3 kerékpáros útvonalat ajánlunk innen indulva.

A GO IN NATURE projekt együttműködő partnerei