funiQ logo

„Principális völgyi kerekező” a Zsigárdi Erdei Laktól

Töltsd le az útvonalat GPX-fájlként a GPS eszközödbe!
Teljes táv: 12 km
Össz. emelkedő:  90 m
Össz. lejtő: -90 m
Magasság max.: 179 m
Magasság min.: 139 m

Útvonal: A Zsigárdi Erdei Laktól indulunk a kék jelzésen keletre, Zsigárd-majoron át – Principális-csatorna – A főúttal párhuzamosan haladunk északnak a Palini-halastó mellett egy szerviz úton – követve az utat átkelünk a 74-es főúton és az út másik oldalán északra majd rövid ideig keletre fordulva követjük az aszfaltos utat (Újudvar/Pacsa felé) – Korpavárnál forduljunk nyugatnak – haladjunk át a településrészen, majd rövid ideig (kb. 150 m) haladjunk a 74-es úton ÉNy-i irányba – első kijárat bal kéz felől Hosszúvölgy irányába, forduljunk le – maradjunk a főúton, amíg elérjük a kék jelzést – kék sáv jelzést követjük dél felé – visszaérünk az erdei lakhoz

  • Túra típusa: kerékpáros
  • Ajánlott időszak: áprilistól szeptemberig

Az 1-1,5 órás kerékpáros túra szervezhető kerékpártúrázásban kezdő családoknak és baráti társaságoknak egyaránt. Az útvonal kis szintkülönbségeket tartalmaz. Az útvonal mentén Zalára kevésbé jellemző homokos terepviszonyokkal és csak kis emelkedőkkel találkozunk.

a Principális-csatorna Zsigárdmajor és Palin között
A Principális-csatorna Zsigárdmajor és Palin között Fotó: Kovács Károly

Útvonal

A Zsigárdi Erdei Lak csendes erdő mélyén megbúvó ház. 1945 előtt épített, korábban kisegítő vadászházként funkcionáló épületet a Zalaerdő Zrt. 2014-ben újította fel. Két szobában 4+2 fő fér el kényelmesen. Különlegességei közé tartozik a mellette elhaladó Kéktúra útvonal, illetve a közvetlen közelében található Erzsébet királyné-emlékhely és a Zrínyi-hárs. Az erdei lak udvarán, illetve az épület mellet jól felszerelt pihenőhely található.

A házzal szemben az öreg fák alatt egy emlékkő fehérlik: „Erzsébet királyné, 1898” a felirata. Ma már nem tudni, hogy ki állította, de máig őrzi a tragikus körülmények között elhunyt, magyarok által oly szeretett királyné emlékét. (A kő mögött vén hársfa áll.)

Zsigárd erdei lak
Zsigárd erdei lak Fotó: Kovács Károly
  • Zsigárdi erdei pihenőhely
    Zsigárdi erdei pihenőhely Fotó: Kovács Károly
  • Erzsébet királyné emlékműve a Zsigárd erdei lak közelében
    Erzsébet királyné emlékműve a Zsigárd erdei lak közelében Fotó: Kovács Károly
  • Zrínyi-hárs a Zsigárd erdei lak közelében
    Zrínyi-hárs a Zsigárd erdei lak közelében Fotó: Kovács Károly
  • erdei patak és Zrínyi fája a Zsigárd erdei lakhoz közel
    Erdei patak és Zrínyi fája a Zsigárd erdei lakhoz közel Fotó: Kovács Károly

Az erdei laktól induljunk el keleti irányba a kék jelzés mentén, majd az első kereszteződésnél forduljunk délnek, követve a turistajelet. Karbantartott földúton érkezünk meg Zsigárdmajorra. A haranglábtól keletnek fordulunk (kék jelzés).

Zsigárdmajori harangláb
Zsigárdmajori harangláb Fotó: Kovács Károly

Egy kisebb erdőrészleten átkerekezve érkezünk meg a környék legjelentősebb vízfolyásához, a Principális-csatornához. A Zala völgye felől a Murába ömlő, 57,5 km hosszú Principális-csatornát a XIX. században építették a korábban lefolyástalan, mocsarak és lápok borította völgy vízfeleslegének lecsapolására. Közelében található a magántulajdonban lévő Palini-tó (24 ha). Itt sporthorgászokat várnak hétvégi vagy egész hetes kikapcsolódásra. Érdekesség, hogy a csatorna mentén több mesterséges tavat is kialakítottak: a legnagyobb a mesterséges bajcsai (73 ha) tó, amely Nagykanizsától délre található. A csatornán a Mura folyó közelében horgászni is lehet. Fogható halak: csuka, keszeg, kárász, sügér, törpeharcsa, domolykó, naphal.

a Principális-csatorna, háttérben a Palini-tó
A Principális-csatorna, háttérben a Palini-tó Fotó: Kovács Károly
  • Palini-tó
    Palini-tó Fotó: Kovács Károly
  • legelésző lovak Zsigárdmajor és Palin között
    Legelésző lovak Zsigárdmajor és Palin között Fotó: Kovács Károly
  • átkelés a 74-es úton Zsigárdmajor és Palin között
    Átkelés a 74-es úton Zsigárdmajor és Palin között Fotó: Kovács Károly

Haladunk a kék jelzés mentén, míg el nem érjük a 74-es út Nagykanizsát elkerülő szakaszát. Itt a főút melletti szerviz úton északnak fordulunk. A 74-es főút Pacsa/Nagykanizsa–Palin felé tartó elágazásánál átkelünk a 74-es úton, és Nagykanizsa felé folytatjuk az utat 250-300 m hosszan. Itt lekanyarodunk Pacsa irányába, és az első bekötő úton balra nyugatnak fordulunk Korpavár felé. A település a Batthyány családnak köszönheti létrejöttét. Ők építettek fogadót ide az országút mellé. A népnyelv szerint innen vette a falu is a nevét. A település ma Nagykanizsához tartozik.

a Nagykanizsához tartozó Korpavár temploma és egy I. világháborús emlékmű előtte
A Nagykanizsához tartozó Korpavár temploma és egy I. világháborús emlékmű előtte Fotó: Kovács Károly
  • kereszt a korpavári leágazásnál
    Kereszt a korpavári leágazásnál Fotó: Kovács Károly
  • kerékpáros szervizút a 74-es út mentén Nagykanizsa és Újudvar között
    Kerékpáros szervizút a 74-es út mentén Nagykanizsa és Újudvar között Fotó: Kovács Károly
  • híd a Principális-csatorna felett Újudvar közelében
    Híd a Principális-csatorna felett Újudvar közelében Fotó: Kovács Károly

Korpavár után térjünk rá a 74-es útra, és az első nyugatra tartó elágazásnál hagyjuk el a főutat balra.

Hamarosan megérkezünk Hosszúvölgyre. Folytassuk utunkat az aszfaltos úton, míg el nem érjük a kék jelzést. (Útközben első világháborús hősi halottak emlékkopja fáit láthatjuk és egy szép fa haranglábat.)

I. világháborús emlékmű Hosszúvölgyben
I. világháborús emlékmű Hosszúvölgyben Fotó: Kovács Károly

A kék jelzésen haladva visszaérkezünk a Zsigárdi Erdei Lakhoz.

Vissza a pihenőhelyhez

Zsigárdi erdei kirándulóhely Nagykanizsától északnyugatra, Homokkomárom településhez tartozik az erdő mélyén megbúvó Zsigárdi Erdei Lak, ahol két szoba várja a túrázókat. A pihenőhelytől indulva 3 gyalogos és 3 kerékpáros útvonalat ajánlunk.

A GO IN NATURE projekt együttműködő partnerei