funiQ logo

„Haranglábak földje” kerékpártúra Mókus erdei kirándulóhelytől

Töltsd le az útvonalat GPX-fájlként a GPS eszközödbe!
Teljes táv: 39 km
Össz. emelkedő:  190 m
Össz. lejtő: -190 m
Magasság max.: 239 m
Magasság min.: 175 m

Útvonal: Kálócfa Mókus kirándulóhely – jelöletlen erdészeti út nyugati irányban – északra tovább erdészeti úton –érkezés Kozmadombja és Kerkakutas közötti földútra – keletre Kozmadombjára (1. harangláb) – Kozmadombjáról közúton Kerkakutas felé nyugati irányba (balra) (Út minősége a település után romlik) átkelés a Kozma-patakon – Kerkakutas – átkelés a Cupi-patakon – kék jelzésen hagyjuk el a települést. Átkelünk az aszfaltos úton és földúton tartunk Alsószenterzsébet felé (Kék jelzés) (2. harangláb) – Kék jelzésen tovább ÉNY-i irányba Felsőszenterzsébetre (3. harangláb kis kitérővel) – Kék jelzésen tovább DK-i irányba Szentgyörgyvölgy felé. – A Kógyár településrészen 19. sz. végi régi parasztházakban gyönyörködhetünk – Szentgyörgyvölgy ref. templom – kék jelzést elhagyva forduljunk K-re az aszfaltos úton (balra) – Márokföld (4. harangláb) - Nemesnép – körbekerekezzük a települést a Szentgyörgyvölgyi-patak mentén (5. harangláb) – a településtől keletre fordulunk aszfaltos közúton Csesztreg felé – Csesztreg – Petőfi S. utcán hagyjuk el a települést ÉK-i irányba – Cupi-patak után kék kör, piros kör jelzésen északra fordulunk az erdőbe. – Erdészeti úton térünk vissza a Mókus erdei kirándulóhelyhez.

  • Túra típusa: Kerékpáros
  • Túra hossza: 39 km
  • Ajánlott időszak: Áprilistól október végéig
  • Parkolási lehetőség az erdészeti úton a sorompó előtt

A félnapos kerékpáros túra kiválóan alkalmas biciklizést kedvelő családoknak, vagy a népi építészet iránt érdeklődő iskolai csoportoknak, baráti társaságoknak, hogy a kedvező terepviszonyokat kihasználva (majdnem sík terület) betekintést nyerjenek a Kerka-menti síkság természeti és kulturális értékeibe. A túra kiemelt látnivalói a haranglábak és templomok.

nemesnépi harangláb belseje
Nemesnépi harangláb belseje Fotó: Kovács Károly

Útvonal

Kiinduló pontunk a Mókus erdei kirándulóhely, amely a 86-os út mellett Kálócfától délre 1,2 km-re helyezkedik el. A 100 év feletti természetszerű tölgyes-erdeifenyves faállomány között kiépített létesítmény mellett erdészeti üzemi út halad, amely biztosítja a környék (Buda-fenyves) bejárását. A pihenőhelytől nyugati irányba induljunk. (jelöletlen erdészeti út.) A nyugatra induló túra során az első vízfolyás után forduljunk északnak. Földúton több kisebb kanyar után, de mindig északnak és keletnek tartva érjük el földúton Kozmadombját.

Kálócfa, "Mókus" erdei kirándulóhely, pihenő
Kálócfa, "Mókus" erdei kirándulóhely, pihenő Fotó: Kovács Károly

A kirándulás olyan területen halad, ahol a megye legapróbb települései - Kozmadombja, Kerkakutas, Alsószenterzsébet, Felsőszenterzsébet -helyezkednek el. Itt érintkezik 3 néprajzi tájegység, az Őrség, Hetés és Göcsej.

Ezek a települések sosem voltak igazán nagy lélekszámúak, ezért templomot ritkán tudtak emelni. A hitélet mindennapi tevékenységeit a haranglábak biztosították. Az első haranglábat Kozmadombján láthatjuk (jobbra le kell térni a kijelölt útról). A négyzet alaprajzú, szoknyás, fa harangláb, a település főutcája mentén, szabadon áll. Szoknyáját négy, a talpgerendák végére állított oszlop tartja. A torony törzsét két oszlop alkotja.

harangláb Kozmadombján
Harangláb Kozmadombján Fotó: Kovács Károly

Kozmadombjáról murvás út vezet át Kerkakutasra. Kerkakutason a kék jelzésen haladunk, amely a falut elhagyva kereszteződés után egyenesen megy tovább. Hamarosan beérünk Alsószenterzsébetre. Alsószenterzsébet a Göcsej egy apró, elzárt falva. Haranglába szerkezetileg kétoszlopos, talpgerendás és deszkaborítású, zártszoknyás harangláb. A harangtartó két oszlopot ferdetámaszok és kötőgerendák tartják, és érdekessége a szellőzést és megvilágítást szolgáló deszkarácsozat. Az 1914–1918. évi világháború emlékére emelte az alsószenterzsébeti református hitközség 1922-ben.

Alsószenterzsébeti harangláb
Alsószenterzsébeti harangláb Fotó: Kovács Károly

A kék jelzésen haladunk tovább É-nak Felsőszenterzsébetre. A sokáig csak nehezen megközelíthető település eredetileg szeres beépülésű volt. Az építkezések anyaga fa volt, a néprajzilag értékesebb épületek, tárgyak egy része ma a Göcseji Falumúzeumban látható. A Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum nyugat-dunántúli tájegységének ékessége pedig az innen áttelepített, XVIII. század végén épült négyoszlopos, talpas-vázas boronaszerkezetű harangláb. A ma Felsőszenterzsébeten látható építmény anyagában hasonló elődjéhez és 1983-ban épült. A századforduló idején kezdődő téglaépítés emlékét néhány szép, zárt verandájú épület őrzi.

Felsőszenterzsébeti harangláb
Felsőszenterzsébeti harangláb Fotó: Kovács Károly

A településről a kék jelzésen, földúton érünk Szentgyörgyvölgy „kógyári” részére. A települést az Őrség déli kapujának tartják. Kógyáron nézzük meg azt a néhány pannon-típusú házat, amely a település egykori gazdagságáról mesél. Az általában téglaépítésű lakóházak a XIX. század végi, XX. század eleji paraszti életforma emlékeit őrzik. A település központjában elhelyezkedő református templomnak az érdekessége a festett kazettás mennyezet (Petőfi Sándor u. 33.). Ez ugyanis a legnyugatabbra és a legkésőbb épült ilyen típusú épület. A templom a népi barokk stílus jegyeit hordozza. A templom mennyezetének kazettáit és a karzatokat három helybéli asztalos: Rákos Ferenc, Szabó Tamás és Szabó János készítette el. A kazettákat és minden más fa berendezési tárgyat az ekkor már 74 éves, Egyházasrádócon lakó Patkó András nyugalmazott tanító, a gyülekezet első iskolamestere (1784-től nyugalomba vonulásáig) festette ki 1829-ben. A szószéket 1830-ban készítették ugyancsak helyi mesterek.

Szentgyörvölgyi református templom mennyezete
Szentgyörvölgyi református templom mennyezete Fotó: Kovács Károly

Szentgyörgyvölgyről közúton folytassuk az utat Márokföld felé (DK-i irány). A település központjában áll az 1924-ben épült református harangláb. Korábban teljesen zárt volt a szoknyája, hosszúnyakú kétoszlopos változat talpgerendákkal beton alapokon áll, amit a közelmúltban felújítottak. Ekkor a harang új bádogfedést, míg a harangozó tér cserépfedést kapott. A település határában kalandpark van.

Márokföldi harangláb
Márokföldi harangláb Fotó: Kovács Károly

Folytatva az utunkat DK-i irányba érkezünk Nemesnépre. A település az úttól jobbra DNy-i irányba húzódik a Szentgyörgyvölgyi-patak mentén. Az épületek szépsége és a település szerkezete miatt érdemes betérni a településre. A település déli végében áll az 1793-ban épült késő-barokk stílusjegyeket hordozó műemléki fazsindelyes harangláb, a Kerka-vidékre jellemzően támaszgerendákkal. Érdekessége a többi haranglábhoz képest nagyobb magassága és fazsindely anyagú fedése, ami valószínűleg a korábban leégett fatemplomhoz történő hasonlítás eredménye.

Nemesnépi harangláb
Nemesnépi harangláb Fotó: Kovács Károly

A harangláb megtekintése után térjünk vissza a nyugatra tartó bekötőútra. Csesztregre érve pásztorház fogadja a látogatót a falu központjában. DNy-nak tartva végig a Kerka-patak mentén haladva tekintetjük meg a települést. (Északi kitérőt téve a XIII. sz. második felében épült templomot tekinthetünk meg.) A Kerka mentén jelentős területek tartoznak különböző fokozatú természetvédelmi védettség alá. A Kerka-mente Natúrpark területe több tájegységet foglal magába. A többféle klimatikus hatás a kulcsa az itt élő növény- és állatfajok sokféleségének. A viszonylag gyors sodrású patakban 26 halfaj mellett nagy számban fordul elő a folyami rák.

pásztorház Csesztregen
Pásztorház Csesztregen Fotó: Kovács Károly
  • Csesztregi pásztorház belseje
    Csesztregi pásztorház belseje Fotó: Kovács Károly
  • Csesztregi Szent Móric-templom
    Csesztregi Szent Móric-templom Fotó: Kovács Károly
  • a csesztregi Szent Móric-templom belseje
    A csesztregi Szent Móric-templom belseje Fotó: Kovács Károly
  • felújított Pannon-ház Csesztregen
    Felújított Pannon-ház Csesztregen Fotó: Kovács Károly
  • gyaloghíd a Csesztregi-Kerkán
    Gyaloghíd a Csesztregi-Kerkán Fotó: Kovács Károly
  • István-Gizella harangtorony a Csesztreg Szabadidőparkban
    István-Gizella harangtorony a Csesztreg Szabadidőparkban Fotó: Kovács Károly
  • Cseszt-Regélő Szabadidőpark Csesztregen
    Cseszt-Regélő Szabadidőpark Csesztregen Fotó: Kovács Károly

Haladjunk tovább a Csesztreg–Zalabaksa közötti aszfaltos úton (Petőfi Sándor utca). A Cupi-patakot elérve a piros kör, kék kör jelzésen a közúti híd után fordulunk északnak a turistautat követve. A kék kört követve elérkezünk a kiépített erdészeti úthoz, ahol keletnek fordulunk. Átkelünk a Kozma-patakon és hamarosan megérkezünk kiindulási pontunkhoz.

Vissza a pihenőhelyhez

Kálócfa "Mókus" erdei kirándulóhely A Kálócfa melletti "Mókus" erdei kirándulóhelyről két gyalogos és három kerékpáros útvonalat ajánlunk.

A GO IN NATURE projekt együttműködő partnerei