funiQ logo

„Három patak kerülő” kerékpártúra Mókus erdei kirándulóhelyről

Töltsd le az útvonalat GPX-fájlként a GPS eszközödbe!
Teljes táv: 19 km
Össz. emelkedő:  60 m
Össz. lejtő: -60 m
Magasság max.: 204 m
Magasság min.: 169 m

Útvonal: Kálócfa Mókus kirándulóhely – jelöletlen erdészeti út nyugati irányba –után északra tovább erdészeti úton – érkezés a Kozmadombját és Kerkakutas összekötő földútra – Keletre fordulva Kozmadombjára (1 harangláb) – Kozmadombjáról közúton Kerkakutas felé nyugati irányba (balra) (Út minősége a település után romlik) átkelés a Kozma-patakon – Kerkakutas – átkelés a Cupi-patakon – kék jelzésen hagyjuk el a települést. – Aszfaltos közúthoz érve (7416) DK-nek fordulunk – Kerkaújfalu (harangláb) – Csesztreg – Alternatíva: letérés balra a Cseszt-Regélő Aktív parkba, majd a csesztregi templomtól a belső úton körbekerekezzük a települést (+ 800 m) – Petőfi S. u. balra (K-i) irányba fordulunk – Kerka patak – Cupi-patak után piros és kék kör jelzésen északnak fordulunk az erdészeti úton – kb. 1,1 km után nyugatnak fordulunk – érkezés a pihenőhöz.

  • Túra típusa: Kerékpáros
  • Túra hossza: 20 km + alternatív Csesztreg falu túra
  • Ajánlott időszak: Áprilistól október végéig
  • Parkolási lehetőség az erdészeti úton a sorompó előtt

A 2 óra időtartamú kerékpáros túra kiválóan alkalmas kezdő kerékpározó családok számára, mivel a terepviszonyok kedvezőek, és a patakokkal tűzdelt táj változatos élményeket kínál. A túra során elhagyjuk a Zalai dombvidéket és a patakokkal szabdalt Lenti síkságon teszünk kirándulást.

A vízfolyásokban gazdag síkvidéki része mellett népi építészeti ismereteinket is bővíthetjük a kistelepülési haranglábak megtekintésével.

Cseszt-Regélő Szabadidőpark Csesztregen
Cseszt-Regélő Szabadidőpark Csesztregen Fotó: Kovács Károly

Útvonal

Kiinduló pontunk a Mókus erdei kirándulóhely, amely a 86-os út mellett, Kálócfától 1,2 km-re délre helyezkedik el. A 100 év feletti természetszerű tölgyes-erdeifenyves faállomány között kiépített létesítmény mellett erdészeti üzemi út halad, amely biztosítja a környék (Buda-fenyves) bejárását.

a Kálócfa melletti Mókus erdei pihenő
A Kálócfa melletti Mókus erdei pihenő Fotó: Kovács Károly
  • erdei fenyők a kálócfai Mókus erdei kirándulóhely közelében
    Erdei fenyők a kálócfai Mókus erdei kirándulóhely közelében Fotó: Kovács Károly
  • erdő a kálócfai Mókus erdei kirándulóhely közelében
    Erdő a kálócfai Mókus erdei kirándulóhely közelében Fotó: Kovács Károly
  • Kálócfa, "Mókus" erdei kirándulóhely, pihenő
    Kálócfa, "Mókus" erdei kirándulóhely, pihenő Fotó: Kovács Károly

A pihenőhelytől nyugati irányba induljunk. (jelöletlen erdészeti út.) A nyugatra induló túra során a második vízfolyás után forduljunk északnak. Ez a Kozma-patak egyik ága, amely É-D-i irányú vízfolyás, Kozmadombja település felett ered (valószínűleg innen a név) és Kerkaújfalu után (Csesztreg része) folyik a Cupi-patakba. (A Cupi-patak hamarosan a Kerkába ömlik.)

Az erdészeti úton mindig északnak érjük el földúton Kozmadombja és Kerkakutas közti utat. Forduljunk keletre Kozmadombja felé.

erdei út Kozmadombja és Kerkakutas között
Erdei út Kozmadombja és Kerkakutas között Fotó: Kovács Károly
  • Kozma-patak a kálócfai Mókus erdei kirándulóhely közelében
    Kozma-patak a kálócfai Mókus erdei kirándulóhely közelében Fotó: Kovács Károly
  • csillagvirág a kálócfai Mókus erdei kirándulóhely közelében
    Csillagvirág a kálócfai Mókus erdei kirándulóhely közelében Fotó: Kovács Károly
  • Kozma-patak a kálócfai Mókus erdei kirándulóhely közelében
    Kozma-patak a kálócfai Mókus erdei kirándulóhely közelében Fotó: Kovács Károly
  • érdekes fa Kozmadombja és Kerkakutas között az erdőben
    Érdekes fa Kozmadombja és Kerkakutas között az erdőben Fotó: Kovács Károly

Az alig 50 lelkes Kozmadombja település nevét egykori templomának védőszentjéről kapta. A templomot az arábiai orvos ikerpár, Szent Kozma és Damján tiszteletére szentelték föl, de a templom a török idők alatt elpusztult. Látnivalója a négyzet alaprajzú, szoknyás, fa harangláb, amely a település főutcája mentén, szabadon áll. Szoknyáját négy, a talpgerendák végére állított oszlop tartja. A torony törzsét két oszlop alkotja. A szoknya cserép-, a gúlasisak bádogfedésű. A szoknya alatti rész deszkaburkolatú. Bejárata a déli oldalon található. Egy harang lakik benne. 1922-ben épült, ma népi műemlék.

harangláb Kozmadombján
Harangláb Kozmadombján Fotó: Kovács Károly

A faluból nyugatra (balra) fordulva folytassuk utunkat. Átkelünk a Kozma-patakon, majd Kerkakutasra érve a Cupi-patakot, illetve a patakba tartó vízfolyásokat szelünk át. (Csak tavaszi időszakban jelentős a medrekben a víz mennyisége.)

Kerkakutason érintjük a kék jelzést, amelyet a falut elhagyva DK-re tartó aszfaltos úton hagyunk el.

Haladjunk az aszfaltos bekötő úton tovább. Kerkaújfalu hangulatos kistelepülésére érkezünk, ahol keletre tartva szép haranglábat látunk. Kerkai Jenő a ma már Csesztreg községhez tartozó Kerkaújfaluban született 1904-ben. Felismerte, hogy Magyarországon nem elég tanulmányozni és leírni az elmaradott társadalmi viszonyokat, hanem tenni is kell valamit, és elsősorban a kiszolgáltatott parasztság helyzetén kell változtatni. 1935-ben két társával indította el az agrárifjúsági szervezetet, a KALOT-ot (Katolikus Legények Országos Testülete) a szegedi tanyavilágban. A településen Kerkai Jenő szobrát elérve forduljunk az aszfalos bekötő úton déli irányba, Csesztreg felé.

Kerkai Jenő szobra Kerkaújfalun
Kerkai Jenő szobra Kerkaújfalun Fotó: Kovács Károly

A településre érve középkori kistemplom fogadja a látogatót. A részletformái és az épület arányai alapján a XIII. század második felében épülhetett. Első írásos említése 1323-ból származik, amikor egy birtokfelsorolásban az olvasható, hogy Csesztregen Szent Mór egyháza áll (titulusa ma is Szent Móric). A keletelt kis templom egyhajós, nyújtott, a nyolcszög három oldalával záródó szentéllyel és egyetlen homlokzati toronnyal. A templom belső freskói a XVIII-XIX. század fordulóján ifj. Dorffmaister István és tanítványai készítették.

Csesztregi Szent Móric-templom
Csesztregi Szent Móric-templom Fotó: Kovács Károly

Tipp: Alternatív kitérőt tehetünk a templomtól DNy-ra eső Cseszt-Regélő Szabadidő Park és Sportcentrumba. A 2001-ben átadott épületegyüttes a Kerka patakon duzzasztott 4 hektáros tó mellett terül el a falu határán. A tó kitűnő vízminőséggel várja fürdőzőket és a horgászat szerelmeseit egyaránt. A tó mellett tanösvény, kilátó és sportpályák kínálta lehetőségek feledtetik az ide látogatókkal a mindennapok gondjait.

István-Gizella harangtorony a Csesztreg Szabadidőparkban
István-Gizella harangtorony a Csesztreg Szabadidőparkban Fotó: Kovács Károly
  • Cseszt-Regélő Szabadidőpark és a csesztregi tó
    Cseszt-Regélő Szabadidőpark és a csesztregi tó Fotó: Kovács Károly
  • Cseszt-Regélő Szabadidőpark Csesztregen
    Cseszt-Regélő Szabadidőpark Csesztregen Fotó: Kovács Károly
  • Cseszt-Regélő Szabadidőpark bejárata Csesztregen
    Cseszt-Regélő Szabadidőpark bejárata Csesztregen Fotó: Kovács Károly
  • Csesztregi tó
    Csesztregi tó Fotó: Kovács Károly

A települést ketté szeli a Kerka-patak, a templom melletti utcára letérünk DNy-nak végig a patak mentén haladva tekinthetjük meg a települést.

A Kerka mentén jelentős területek tartoznak különböző fokozatú természetvédelmi védettség alá. A Kerka-mente Natúrpark területe több tájegységet foglal magába. A többféle klimatikus hatás a kulcsa az itt élő növény- és állatfajok sokféleségének. A viszonylag gyors sodrású patakban 26 halfaj mellett nagy számban fordul elő a folyami rák, de megtalálható itt a vidra és a hód is. A lassúbb mozgású szakaszok és mellékágak dísze a tavirózsa és a vízitök.

Haladjunk tovább a Csesztreg–Zalabaksa közötti aszfaltos úton (Petőfi Sándor utca). A Cupi-patakot elérve a piros kör, kék kör jelzésen a közúti híd után fordulunk északnak a turistautat követve. A kék kört követve elérkezünk a kiépített erdészeti úthoz, ahol keletnek fordulunk. Újra átkelünk a Kozma-patakon, és hamarosan megérkezünk kiindulási pontunkhoz.

Vissza a pihenőhelyhez

Kálócfa "Mókus" erdei kirándulóhely A Kálócfa melletti "Mókus" erdei kirándulóhelyről két gyalogos és három kerékpáros útvonalat ajánlunk.

A GO IN NATURE projekt együttműködő partnerei