funiQ logo

Ügyes kezek program (Kosárfonás és mézeskalács-díszítés)

Útvonal: Lenti erdei vasútállomás (kosárfonó bemutató és vásárlási lehetőség) – kisvonattal csömödéri vasútállomásig –Csömödéri Turistaszálló épülete – Mézeskalács-díszítés és vásárlási lehetőség helyben

A vasutazáshoz kapcsolódó körülbelül 1,5 óra időtartamú helyi termék program szervezhető családi programként, de osztálykirándulásnak is szívesen ajánljuk, azoknak a diákoknak, akik kézügyességüket szeretnék próbára tenni. A program húsvét és karácsony közeledtével szervezhető ünnepi készülődésként is.

mézeskalács nyalókák
Mézeskalács nyalókák

Program

Lenti (Kiinduló pont vasúttól)

A Csömödéri Állami Erdei Vasút kisvasút-hálózata a legnagyobb Magyarországon, teljes hossza több mint 100 kilométer. A vasútállomás épületében indulás előtt 1 órával van lehetőség a résztvevőknek kipróbálni a kosárfonás alapmozdulatait. Dulics Margit nemzedékeket tanított meg Lentiben és környékén a kosárfonásra. A bemutató alatt a résztvevők tányéralátétet készíthetnek el. (kb. 30 perc).

Az utazás Lentitől Csömödérre kb. 1 óra. Csömödér az erdei vasútnak nevét kölcsönző település. Itt volt az erdei vasút végállomása 1999-ig. Ennek a vasútvonalnak a lenti erdei vasúttal történt összekötése után egy közbeeső állomássá vált. A vasútállomás mellett van a Zalaerdő Zrt. turistaszállója (mézeskalácsos program helye).

Mézeskalács-bemutató (kb. 1 órás program)

Kovács Ildikó Kerkafalván él, kézműves mézeskalácsokat, mézespuszedliket, és egyéb cukrásztermékeket készít. A program keretében 2 db 10 cm-es mézeskalácsot lehet díszíteni, (választható formák: sima szív, pálcás virág, hűtőmágnes, előre mázazott mézeskalács, gyerekeknek játékos, állatos formák tetszőlegesen. Írómáz külön mindenkinek, (gyermekeknek szóró cukrok, ehető gyöngyök stb. is) először alaptechnika bemutatása, sablonon gyakorlása, rövid mézeskalács-történeti áttekintés, jó mézeskalács titka, jó írómáz bemutatása. Közben mézeskalács- és puszedlikóstoló. Program végén vásárlási lehetőség.

Alapprogram: kosárfonó-bemutató és mézeskalács-díszítés 3000 Ft (2018-ban) + különvonat díj

Információ:

Molnárné Vitalis Anikó
+36 30 933 8851
mézeskalács doboz
Mézeskalács doboz
  • Kovács Ildikó mézeskalácskészítő
    Kovács Ildikó mézeskalácskészítő
  • mézeskalács szív
    Mézeskalács szív
  • mézeskalács termékek
    Mézeskalács termékek
  • Dulics Margit kézműves, kosárfonó
    Dulics Margit kézműves, kosárfonó
  • kosárfonás a Csömödéri Állami Erdei Vasút Lenti állomásán
    Kosárfonás a Csömödéri Állami Erdei Vasút Lenti állomásán
  • kosárfonás a Csömödéri Állami Erdei Vasút Lenti állomásán
    Kosárfonás a Csömödéri Állami Erdei Vasút Lenti állomásán
  • 3 féle fűzfavessző - kosárfonás a Csömödéri Állami Erdei Vasút Lenti állomásán
    3 féle fűzfavessző - kosárfonás a Csömödéri Állami Erdei Vasút Lenti állomásán
  • fonott üvegtartók - kosárfonás a Csömödéri Állami Erdei Vasút Lenti állomásán
    Fonott üvegtartók - kosárfonás a Csömödéri Állami Erdei Vasút Lenti állomásán

Vissza az erdei vasúthoz kapcsolódó programokhoz

A Csömödéri Állami Erdei Vasúthoz kapcsolódó programok Több mint 100 km-ével a Csömödéri Erdei Vasút kisvasút-hálózata a legnagyobb az országban, de csak 32 km-en van személyszállítás. Lenti és Kistolmács között a zalai dombságon át zakatol a vonat, aminek mentén helyi termékekről szóló programokat, gyalog- kerékpáros- és tematikus túrákat is ajánlunk.

A GO IN NATURE projekt együttműködő partnerei