funiQ logo

Utazás illatok és ízek mentén (Látogatás az ökotanyán és levendulásban Iklódbördőcén)

Töltsd le az útvonalat GPX-fájlként a GPS eszközödbe!
Túra hossza: 2 km
Ajánlott időszak: májustól szeptember végéig.

Útvonal: Lenti erdei vasútállomás – kisvonattal Iklódbördőce temető vasútállomásig – kb. 5-10 perces séta az Ökotanya bejárata a "Soutfork Ranch" kapuval átellenben és innen a levendulaültetvény is megközelíthető – Vásárlási lehetőség helyben

A vasutazáshoz kapcsolódó körülbelül 1,5 óra időtartamú helyi termék túra szervezhető családi programként, de baráti társaságoknak, munkahelyi közösségeknek is szívesen ajánljuk, akik szeretik a különleges ízeket. Női programként is szervezhető, ilyenkor a bemutató központi témája a levendulából készült illóolaj.

az iklódbördőcei ökotanya levendula ültetvénye
Az iklódbördőcei ökotanya levendula ültetvénye

Útvonal, program

Lenti (Kiinduló pont vasúttól) – Iklódbördőce

A Csömödéri Állami Erdei Vasút kisvasút-hálózata a legnagyobb Magyarországon, teljes hossza több mint 100 kilométer. Az utazás Lentitől Iklódbördőce temetőig (4. megálló) kb. 45 perc.

A nyugat-zalai falu a Kerka és a Cserta folyók találkozásánál terül el. Az Iklódbördőce és Csömödér határán húzódó víztározót 1967-ben alakították ki. (Az erdei vasút a közelében halad el.) A vasúti megállótól a tó felé vezető útra fordulunk. Az itt található Ranch kapubejáratától indul a mészköves út az ökotanyához.

Ökotanya és levendulás bemutató (kb. 1 órás program)

Az ökotanya és levendulaültetvény két fiatal agrármérnök helyi vállalkozása. Sabján Krisztián agrármérnök több mint 10 éve gazdálkodik a zalai agyagon. 2012-ben vásárolt bivalyokat, amely mára csinos kis tenyészetté fejlődött. Az agroturisztikai fejlesztése az ökotanya, melynek központja egy kizárólag megújuló energiával működő gerendaház kemencével, aszalóval, levendulakerttel. A levenduláskert a feleség Sabján-Ozsváth Emese birodalma. A 2,5 hektáros területen 30 ezer tő levendula várja az érdeklődőket. A növény fő virágzása június végére, július elejére tehető, a másodvirágzás szeptemberben történik.

Az iklódbördőcei tartózkodás várható időtartama 1,5 óra + vasutazás.

Alapprogram: ökotanya és levendulaültetvény bemutató: 800 Ft/felnőtt, 500 Ft/14 év alatti gyerek + különvonat díja

Az alap belépő magában foglalja a levendulás és a fogadóépület látogatását, igény esetén a megújuló energiaforrások bemutatását a fogadóépületben, egy pohár házi készítésű levendula szörpöt, és egy levendulás keksz csomagot.

Információ:

Molnárné Vitalis Anikó
+36 30 933 8851
levendula-labirintus az iklódbördőcei ökotanyán
Levendula-labirintus az iklódbördőcei ökotanyán
  • az iklódbördőcei ökotanya
    Az iklódbördőcei ökotanya
  • állatok az iklódbördőcei ökotanyán
    Állatok az iklódbördőcei ökotanyán
  • Utazas_illatok_es_izek_menten__levendula_nappali_pavaszem.JPG
    Utazas_illatok_es_izek_menten__levendula_nappali_pavaszem.JPG
  • az iklódbördőcei ökotanya
    Az iklódbördőcei ökotanya
  • levendulás az iklódbördőcei ökotanyán
    Levendulás az iklódbördőcei ökotanyán
  • Lenti erdei állomás (Csömödéri Állami Erdei Vasút)
    Lenti erdei állomás (Csömödéri Állami Erdei Vasút)
  • kemence az iklódbördőcei ökotanyán
    Kemence az iklódbördőcei ökotanyán

Vissza az erdei vasúthoz kapcsolódó programokhoz

A Csömödéri Állami Erdei Vasúthoz kapcsolódó programok Több mint 100 km-ével a Csömödéri Erdei Vasút kisvasút-hálózata a legnagyobb az országban, de csak 32 km-en van személyszállítás. Lenti és Kistolmács között a zalai dombságon át zakatol a vonat, aminek mentén helyi termékekről szóló programokat, gyalog- kerékpáros- és tematikus túrákat is ajánlunk.

A GO IN NATURE projekt együttműködő partnerei