funiQ logo

Várdombi kerekezés Obornak erdei pihenőhelyről

Töltsd le az útvonalat GPX-fájlként a GPS eszközödbe!
Teljes táv: 8,5 km
Össz. emelkedő:  160 m
Össz. lejtő: -160 m
Magasság max.: 334 m
Magasság min.: 194 m

Útvonal: Obornak, Nyitnikék Erdészeti Erdei Iskola – buszmegálló mellett nyugatra a földúton – északra a kék háromszög jelzésen és kiépített erdészeti úton a Várdomb felé – kék háromszög jelzésről kb. 100 méteres betérő Várdomb (volt katonai létesítmény) – visszatérés a kék háromszögre, majd a turistautak találkozásánál a sárga háromszögön tovább, míg el nem érjük a sárga + jelzést – nyugatnak fordulva érjük el az erdészeti utat és a kék háromszög jelzésen térünk vissza Obornakra

  • Túra típusa: Kerékpáros
  • Ajánlott időszak: kora tavasztól őszig
  • Esős időszak után a földutak erősen sárosak
  • Parkolási lehetőség az erdei iskola előtti területen – buszforduló mellett.

A kerékpáros túra 1-2 óra alatt teljesíthető, amely változatos élményeket nyújt a család minden tagjának. A túra során a zalai erdők természeti értékeit és elhagyott XX. századi katonai objektumok maradványait ismerhetjük meg. Az útvonal jelentős része kiépített erdészeti út, a várdombtól a sárga háromszög és a sárga kereszt útvonalon közepes minőségű földút.

Vár-hegyről levezető erdei út ősszel
Vár-hegyről levezető erdei út ősszel Fotó: Kovács Károly

Útvonal

A kirándulás a Nyitnikék Erdészeti Erdei Iskola és Obornaki Vadászház épületegyüttese mellől indul. A teljesen új építésű, ízléses berendezésű szállóépület az iskolások mellett a természetjárókat, kirándulókat és a családokat is szeretettel várja. Az erdei iskola melletti buszfordulónál haladjunk nyugat felé a földúton. Az első kereszteződésnél jobbra, északnak fordulunk a kék háromszög jelzésen. Innen jó minőségi erdészeti úton kerekezhetünk szinte a Várdombig.

obornaki erdei iskola
Obornaki erdei iskola Fotó: Kovács Károly

Utunk igazi erdei útvonalon visz, ahol változatos erdőrészleteket láthatunk. Sokan tudják, hogy Zala az ország egyik legerdősültebb megyéje, területének közel 30%-án erdő található. A leggyakrabban előforduló lombhullató fafajok itt a tölgy, a gyertyán és a bükk. Az Obornak közeli területek lombhullató erdői e 3 fafajból tevődnek össze.

tölgyerdő Obornak környékén
Tölgyerdő Obornak környékén Fotó: Kovács Károly
  • bükkös Obornaktól északra
    Bükkös Obornaktól északra Fotó: Kovács Károly
  • sárga kereszt jelzés a Vár-hegy környékén
    Sárga kereszt jelzés a Vár-hegy környékén Fotó: Kovács Károly
  • ahol a madár jár - Obornak közelében
    Ahol a madár jár - Obornak közelében Fotó: Kovács Károly
  • mogyorósor az erdészeti út mentén
    Mogyorósor az erdészeti út mentén Fotó: Kovács Károly
  • út a kék háromszög jelzésen Obornak és Oltárc között
    Út a kék háromszög jelzésen Obornak és Oltárc között Fotó: Kovács Károly

Legismertebb a kocsánytalan tölgy. Átlagos magassága 20-40 méter. Koronája karcsú, ágai egyenesek. Levelei hosszú nyéllel csatlakoznak a hajtásokhoz, makkjai viszont nem kocsánnyal csatlakoznak a szárhoz (innen az elnevezés). A bükk egészen más jellegű növény a tölgy mellett. 40 m magasra is megnövő, egyenes, hengeres törzsű fa. Koronája magas, boltozatos. Zárt állományokban a törzse csak magasan ágazik el, a magányos példányoké jóval lejjebb – ezek koronája félgömb alakúvá fejlődik. A kérge vékony, sima, világos- vagy sötétszürke. A levelek gyakran csak tavasszal hullanak le. Lombja ősszel aranysárgára színeződik. (A bükkerdők leveleik miatt aranylanak télen is.) A gyertyán a nyírfafélék családjába tartozó növény. Viszonylag kistermetű fák. Váltakozó állású, kétszeresen fűrészes, egyszerű leveleik 3–10 cm hosszúak. Virágaik tavasszal nyílnak, szél porozza őket, lecsüngő barkavirágzatot alkotnak. A termés apró makkocska, kb. 3–6 mm hosszú kupacslevelek borítják.

A Zalai-dombságon belül elhelyezkedő Letenyei-dombság legmagasabb pontja a Várdomb (338 m). A domb tetején a XX. század második felében épült katonai létesítmény (volt lokátorállomás) betonépítményeit találjuk. A kék háromszög jelzésről letérve nézzünk be a volt betontározók közé, kapaszkodjunk fel a domb tetejére.

Várdomb-forrás
Várdomb-forrás Fotó: Kovács Károly
  • Várdomb-forrás a Vár-hegy aljában
    Várdomb-forrás a Vár-hegy aljában Fotó: Kovács Károly
  • kis tó a Várdomb-forrás közelében
    Kis tó a Várdomb-forrás közelében Fotó: Kovács Károly
  • volt katonai létesítmény a Vár-hegyen
    Volt katonai létesítmény a Vár-hegyen Fotó: Kovács Károly
  • volt katonai létesítmény a Vár-hegyen
    Volt katonai létesítmény a Vár-hegyen Fotó: Kovács Károly
  • gombák a Vár-hegy közelében
    Gombák a Vár-hegy közelében Fotó: Kovács Károly

A turistautakhoz visszatérve a sárga háromszög jelzésen folytassuk tovább az utunkat. K-ről megkerüljük a Várdombot, majd a sárga + jelzésen jobbra fordulva a kék háromszöggel jelzett erdészeti útra érünk.

sárga kereszt jelzés a Vár-hegy környékén
Sárga kereszt jelzés a Vár-hegy környékén Fotó: Kovács Károly

Zala megyét a fenyőfákkal kapcsolatban karácsony környékén szokták emlegetni, mivel a megye déli részén folyik hazánk legnagyobb karácsonyfatermesztése. Az erdészet 1987-ben egzóta telepítési kísérletet kezdett Obornakon 21 hektáron, melynek során többféle tűlevelű fafajt, például vörösfenyőt, tuját, duglaszt, lucot ültettek. Kerékpártúránkon csak rálátunk a fenyőfa ültetvényre, a fenyves területére csak gyalogosan lehet betérni.

kerítés védi az obornaki egzótást (fenyőerdőt)
Kerítés védi az obornaki egzótást (fenyőerdőt) Fotó: Kovács Károly

Az egzotás fenyves kerítését hosszan mogyoróbokrok kísérik. Utunk a mogyorósoron vezet vissza a Nyitnikék Erdészeti Erdei Iskoláig.

Vissza a pihenőhelyhez

Obornaki egzótás erdei pihenőhely Az Obornaki erdei pihenőhelyen a Nyitnikék Erdészeti Erdei Iskola napközis jelleggel már hosszú ideje működik, de 2016-tól a szolgáltatások szálláslehetőséggel is bővültek. Az Obornaki Vadászház több mint 40 fő befogadására alkalmas. 4 gyalogos és 3 kerékpáros útvonalat ajánlunk innen indulva.

A GO IN NATURE projekt együttműködő partnerei