funiQ logo

Angolpark, Tata

A tatai angolpark 1783 után épült, amikor gróf Esterházy Ferenc kérésére elkezdték telepíteni az első fákat a mesterségesen kialakított Öreg-tó és Cseke-tó köré. Ez volt Magyarország első angolparkja.

műromok az Angolkertben
Műromok az Angolkertben Fotó: Tourinform Iroda, Tata ©

Az tette különlegessé, hogy egykoron nemcsak a ma is látható kiterjedésében pompázott, hanem gyakorlatilag az egész Tatát behálózta és harmonikusan illeszkedett az őt körülvevő tájba.

A park bejáratánál álló két kőgriff Schweiger Antal alkotása. Az európai uniós támogatással ismét régi pompájában látható Pálmaház már korábban is a turizmust szolgálta, mivel a benne kialakított kioszkban a 20. század elején is szívesen szórakoztak Tata város polgárai és a fővárosból ide érkezők.

A sétányok mellett itt-ott különböző kerti építmények tűnnek a látogatók szeme elé. Ilyen a Pokol nevet viselő műbarlang, melynek egyik oldalán egy forrás vize csorog lefelé.

Az Angolpark legkorábbi épülete a Kiskastély, amely eredetileg nyári laknak épült, copf stílusban. Érdekessége a terasz lépcsője, mely a vízbe dobott kavics keltette koncentrikus köröket idézi. Az épület előtti lejtős területet egykoron Esterházy Miklós Ferenc gróf színielődások megtartására használta.

Kiskastély
Kiskastély Fotó: Tourinform Iroda, Tata ©

Az Angolpark északi részén háromhajós templom maradványait utánzó rom romantikus stílusú falai állnak. Az 1801-ben épült műromokat a francia építész, Charles Moreau, tervezte, és az építménybe a Vértesszentkereszti templomrom 24 oszlop- és pillérfejezetét is beépítették.

1840 körül építették a szabályos nyolcszög alaprajzú, csúcsíves török mecsetet idéző kis épületet.  Érdekessége, hogy a hiedelmek szerint helyén egykor egy szentéletű török remete kunyhója állt. Az építmény előtt megpihenhetünk a Kazinczy-padon, mely az író itteni látogatásaira emlékezik.

A park déli részét elfoglalja az élsportolóink felkészülését szolgáló Tatai Edzőtábor. A tábor és a Cseke-tó közötti területen gyönyörű, öreg platánok díszlenek, melyek hibrid egyedek lévén, növényrendszertani szempontból külön értéket képviselnek.