funiQ logo

„Szlovéniai kitekintő” – Kerékpártúra Bödeháza környékén, szlovén oldalon

Töltsd le az útvonalat GPX-fájlként a GPS eszközödbe!
Teljes táv: 29 km
Össz. emelkedő:  110 m
Össz. lejtő: -110 m
Magasság max.: 212 m
Magasság min.: 165 m

Útvonal: Bödeháza Barátság park – Zsitkóc/Zsitkovci – Dobronak –Orchidea Park – Turnisce – Renkovci – Lendva folyó – Filovci – Bakónaki tó – Dobronak – Zitkovci – Bödeháza Barátság park

  • Túra típusa: kerékpáros
  • Ajánlott időszak: áprilistól szeptemberig
  • Parkolási lehetőség a Barátság park északi oldalán

A különleges állomásokkal tarkított kerékpártúra gyakorlattal rendelkező kisebb csoportoknak, baráti társaságoknak ajánlott.

Időtartama az állomásokon töltött idő nélkül számítva 3 óra. Kiindulópont Bödeháza, de a túra teljes útvonala a szlovéniai Muravidéken halad. Érint történeti értékeket és természeti látványosságokat.

a szlovéniai Bakónaki-tó
A szlovéniai Bakónaki-tó Fotó: Kovács Károly

Útvonal

2014-ben adták át a Bödeháza és Zsitkóc között található Barátság parkot, amelyet a zöldhatáron, az egykori szekérút mellett alakítottak ki, ott, ahol 2014-ben a két település polgárai együtt ünnepelték Szlovénia és Magyarország EU-csatlakozását. A parkban kapott helyet a „Határtalan Madár” emlékmű, Balog Anita és Árvay László képzőművészek alkotása. A madár mint a szabadság jelképe, az egykoron a két szomszédos falu között húzódott vasfüggöny, a szögesdrót maradványaiból készült.

Határtalan madár emlékmű a Hetési Barátság Parkban
Határtalan madár emlékmű a Hetési Barátság Parkban Fotó: Kovács Károly

Induljunk a Szlovénia felé vezető földúton délnyugat felé. Zsitkócra beérve már aszfaltos bekötőúton folytathatjuk a túrát. Zsitkóc központjában forduljunk jobbra (ÉNy felé) és haladjunk a Dobronakra vivő főút felé.

Dobronak felé kerékpárúton haladhatunk a településig. Itt az első kereszteződésben (körforgalom) térjünk le déli irányba (balra). A Bakónaki-patakon átkelve Turnisce irányába haladjunk.

dobronaki Szent Jakab-templom
A dobronaki körforgalomnál látjuk a Szent Jakab-templomot Fotó: Kovács Károly

A települést elhagyva hamarosan megpillantjuk a hatalmas üvegházakat. Közép-Európa legnagyobb orchidea farmjában 4 hektáros üvegházban – amelyet geotermikus energiával saját termálkútjukból fűtenek – 160 féle Phalaenopsis orchideát termesztenek, trópusi körülményeket biztosítva számukra. Az orchidea kert látogatható, és saját üzlettel is rendelkezik. Ha különleges élményre vágyunk, térjünk be.

orchidea bolt a dobronaki Ocean Orchids orchideafarmon
Orchidea bolt a dobronaki Ocean Orchids orchideafarmon Fotó: Kovács Károly

A kertészetet elhagyva folytassuk utunkat DNy-ra. Hamarosan elérjük a Lendva folyót és megérkezünk Turniscébe. A település fő utcáját elérve forduljunk délre (balra), és haladjunk 250-300 métert. Itt áll a falu nevezetessége, a XV. század második felében épült román kori templom, Aquila János freskóival. Ezek közül a leghíresebb a Szent László-legenda falképsora. A templom falfestményei nagy hasonlóságot mutatnak az Őrségben található veleméri temploméval, mivel ugyanazon festő alkotásai. A templom szabadon látogatható, elsősorban a miserendhez kötődően.

Szent Mária mennybemenetele templom, Turnišče (Bántornya)
Szent Mária mennybemenetele templom, Turnišče (Bántornya) Fotó: Kovács Károly
  • freskóiról híres a szlovéniai Turnišče (Bántornya) Szűz Mária Mennybemenetele-temploma
    Freskóiról híres a szlovéniai Turnišče (Bántornya) Szűz Mária Mennybemenetele-temploma Fotó: Kovács Károly
  • középkori freskóiról híres a szlovéniai Turnišče (Bántornya) Szűz Mária Mennybemenetele-temploma
    Középkori freskóiról híres a szlovéniai Turnišče (Bántornya) Szűz Mária Mennybemenetele-temploma Fotó: Kovács Károly
  • pihenő a szlovéniai Turnišče mellett
    Pihenő a szlovéniai Turnišče mellett Fotó: Kovács Károly

A templomtól forduljunk vissza ÉNy-i irányba, ahonnan jöttünk. Haladjunk a főutcán. A következő település Lendvaerdő (Renkovci). Itt az első kereszteződésnél forduljunk jobbra (É-nak) Dobronak irányába.

Lendvaerdőt (Renkovcit) elhagyva ÉK-nek tartva elérjük a Lendva folyót. Közvetlenül a folyót átszelő híd után forduljunk balra (ÉNY-nak), és jó minőségű bekötő úton érjük el Filócot. Egykor nevezetes fazekas falu volt, az első világháború előtt még 60 fazekas élt és dolgozott a településen. Jellegzetessége a fekete kerámia volt. A régi falu majdnem elpusztult, a megmaradt régi házak kulturális műemlékek, melyekben múzeum működik.

az új építésű házak közt megmaradt egy régi ház a szlovéniai Filovciban (Filóc)
Az új építésű házak közt megmaradt egy régi ház a szlovéniai Filovciban (Filóc) Fotó: Kovács Károly

Kerékpárral kövessük a főútra (Dobronak felé) kivezető utat, amely enyhén ÉK-i irányba kanyarodik. A főúton forduljunk jobbra, Dobronak irányába DK-re.

Filócról kb. 3 km megtétele után érjük el a Bakónaki-patakot Dobronak előtt. Itt forduljunk északnak és a Bakónaki-tó tájékoztató tábla nyomán kerekezzünk fel a tóhoz.

Bakónaki-tó helyén egykor szántóföld volt, amit az erdőben élő titokzatos szerzetesek műveltek, akikről azóta is sok legenda kering a környéken. Majd a Bakónaki-patakból mesterségesen duzzasztották a tavat, melyben a helyiek szerint zöld ruhás, zöld hajú vízi tündérek élnek. A tó környékén 26 energiapontot mértek be, amelyek jótékony hatással vannak minden gyógyulni vágyóra. Az energiapontok létrejöttét egy 110 ezer évvel ezelőtti meteorit becsapódásának tulajdonítják. Az energia park központja a Szent Vid-kápolna és a közelében lévő forrás.

Szent Vid-forrás a szlovéniai Bakónaki-tónál
Szent Vid-forrás a szlovéniai Bakónaki-tónál Fotó: Kovács Károly

A tó mellett kiépített turisztikai infrastruktúra van (étkezési lehetőség, ajándékbolt, információs pont). Az örökmozgókat kalandpark várja. A tó körbekerékpározható.

Szent Vid-kápolna a szlovéniai Bakónaki-tónál
Szent Vid-kápolna a szlovéniai Bakónaki-tónál Fotó: Kovács Károly

A tókerülés után térjünk vissza Dobronakra, majd forduljunk DK-i irányba (balra). Zsitkócnál térjünk le a főútról, és a már ismert úton a Barátság park felé.