funiQ logo

„Hetés kapuja” – kerékpártúra Bödeháza környékén

Töltsd le az útvonalat GPX-fájlként a GPS eszközödbe!
Teljes táv: 16 km
Össz. emelkedő:  32 m
Össz. lejtő: -32 m
Magasság max.: 178 m
Magasság min.: 161 m

Útvonal: Bödeháza Barátság park – keletre Szentistvánlak felé – Bödeháza – Gáborjánháza – Hetés kapuja – Zalaszombatfa –Szijártóháza – Gáborjánháza – Bödeháza – Barátság park

  • Túra típusa: kerékpáros
  • Ajánlott időszak: áprilistól szeptemberig
  • Parkolási lehetőség a Barátság park északi oldalán

A túra elnevezését az útvonalon található (Gáborjánháza és Szijártóháza közötti útkereszteződésben álló) pihenőhelyről kapta. Hetés kapuja az útvonal legdélibb pontján áll. Az 2008-ban kialakított közösségi találkozási pont szimbolizálja a hetési települések összefogását és élni akarását.

Az alig 2 óra időtartamú kerékpáros túra szervezhető családi programként, de iskolai osztálykirándulásra is kiválóan alkalmas. A túra során a hetési táji és néprajzi értékek megismerésére nyílik lehetőség.

A túra a Zöld utak jelzés (fehér alapon nagy Z) mentén járható körbe.

Hetés Kapuja pihenőhely Szíjártóháza határában
Hetés Kapuja pihenőhely Szíjártóháza határában Fotó: Kovács Károly

Útvonal

2014-ben adták át a Bödeháza és Zsitkóc között található Barátság parkot, amelyet a zöldhatáron, az egykori szekérút mellett alakítottak ki, ott, ahol 2014-ben a két település polgárai együtt ünnepelték Szlovénia és Magyarország EU-csatlakozását. A parkban kapott helyet a „Határtalan Madár” emlékmű, Balog Anita és Árvay László képzőművészek alkotása. A madár mint a szabadság jelképe, az egykoron a két szomszédos falu között húzódott vasfüggöny, a szögesdrót maradványaiból készült.

Határtalan madár emlékmű a Hetési Barátság Parkban
Határtalan madár emlékmű a Hetési Barátság Parkban Fotó: Kovács Károly

Haladjunk keleti irányba (magyar oldalon) Szentistvánlak felé. Aszfaltos bekötőúton haladunk majd Gáborjánházáig. Bödeháza határhoz közeli településrészének eredeti neve Jósec, amit még a XIX. század végén változtattak Szentistvánlakra. 1935-ben elvesztette önálló település státuszát, és Bödeházához csatolták.

Szentistvánlaki kápolna (Bödeháza)
Szentistvánlaki kápolna (Bödeháza) Fotó: Kovács Károly

Hetésben járunk, ami tájegységi és néprajzi fogalom. A legelterjedtebb vélemény szerint a hetes számnévvel függ össze, tehát Hetés a hét -háza végződésű falut jelöli: Gálháza, Pálháza, Szijártóháza, Gáborjánháza, Bödeháza, Göntérháza, Nyakasháza. Ezek közül Pálháza és Gálháza a török háborúk idején pusztultak el, lakóik a mai Zalaszombatfát alapították. Nyakasháza ma nem lakott vidék, csak dűlőnév őrzi a település 600 éves múltját.

Gáborjánházára érünk: a rendezett településen a templom 1932 és 1934 között épült fel Esterházy Pál kegyúr adományával és a környező falvak összefogásával. Erre azért volt szükség, mert a trianoni döntések következtében a Magyarországon maradt hetési falvak templom és pap nélkül maradtak. A gáborjánházi templomot Nagyboldogasszony tiszteletére szentelték.

Nagyboldogasszony-templom Gáborjánházán
Nagyboldogasszony-templom Gáborjánházán Fotó: Kovács Károly

Gáborjánháza központjában folytassuk utunkat DK-i irányba.

Itt található a Hetés kapuja (Gáborjánháza és Szijártóháza felé vezető utak kereszteződésében). A Gáborjánháza és Szijártóháza közötti út kereszteződésében kialakított pihenőhely 2008-tól várja a látogatókat. A közösségi találkozási pont szimbolizálja a hetési falvak összetartozását. A kereszteződésből induló utakon három magyar hetési falu (Gáborjánháza (ÉNY-ra), Szijártóháza (É-ra) és Zalaszombatfa(É-ra) ) valamint a szlovéniai Göntérháza (NY-ra) érhető el rövid időn belül.

Folytassuk túránkat az északi úton egészen Zalaszombatfáig. Ez a település rendelkezik a legegységesebb faluközponttal, melyet 1992-ben parkosítottak. Az egykori általános iskola és tanítói lakás épületéből kialakított turistaház nagyobb társaságok, családok, iskolás csoportok számára kínál szálláslehetőséget, 46 vendéget tud fogadni. A híres hetési szőttes készítésének is tanúi lehetnek a falu vendégei.

üdvölőtábla Zalaszombatfa határában
Üdvölőtábla Zalaszombatfa határában Fotó: Kovács Károly

A településről tartsunk nyugat felé. A Mogyorósi-dűlő kereszteződésnél forduljunk Szijártóháza felé (DK-i irány).

Szijártóháza központjában is áll a fából készült harangláb. A hetési falvakban nem épült kőtemplom, de minden faluban állt szoknyásharang, melyet már csak itt, Szijártóházán, valamint Kámaházán és Göntérházán találunk. Kódisállásos paraszti házak őrzik a vidékre oly jellemző építkezési formát, de többségük felújításra szorul.

harangláb Szíjártóházán
Harangláb Szíjártóházán Fotó: Kovács Károly

Szijártóházáról térjünk vissza a Mogyorósi elágazáshoz, majd Gáborjánházára. Innen az ismerős úton haladjunk a Barátság park felé.

Hetési Értékek Háza Gáborjánházán
Hetési Értékek Háza Gáborjánházán Fotó: Kovács Károly
  • Bödeháza és Szentistvánlak településrész közötti mező tavasszal
    Bödeháza és Szentistvánlak településrész közötti mező tavasszal Fotó: Kovács Károly
  • Szentistvánlaki (Bödeháza településrésze) utcakép
    Szentistvánlaki (Bödeháza településrésze) utcakép Fotó: Kovács Károly
  • Sziklakert Zalaszombatfán
    Sziklakert Zalaszombatfán Fotó: Kovács Károly
  • Kerékpárjavító állomás Zalaszombatfán
    Kerékpárjavító állomás Zalaszombatfán Fotó: Kovács Károly
  • szabadtéri kemence Zalaszombatfán
    Szabadtéri kemence Zalaszombatfán Fotó: Kovács Károly
  • felújított kódisállásos ház Zalaszombatfán
    Felújított kódisállásos ház Zalaszombatfán Fotó: Kovács Károly

Vissza a pihenőhelyhez

Bödeháza erdei kirándulóhely A Hetés tájegység Zala megye délnyugati csücskében helyezkedik el, a Kerkától délnyugatra, a szlovén határ közvetlen közelében, a Göcsej mellett háromszög alakban. Egyik apró falva Bödeháza, szinte a szlovén határon fekszik. Innen indulva ajánlunk három gyalogos és három kerékpáros túrát.

A GO IN NATURE projekt együttműködő partnerei