funiQ logo

„Kékvándor 3” túra Zsigárdmajortól a Csibiti-tóig

Töltsd le az útvonalat GPX-fájlként a GPS eszközödbe!
Teljes táv: 14 km
Össz. emelkedő:  210 m
Össz. lejtő: -180 m
Magasság max.: 311 m
Magasság min.: 139 m

Útvonal: Zsigárdi Erdei Lak, pihenőhely (Erzsébet királyné-emlékhely, Zrínyi-hárs) – K– jelzés (keleti, délkeleti irányba) – délre fordulunk, Zsigárdmajor – az elágazásban keletre (K–) – erdő – Principális-csatorna – Palin (K–) – Nagyboldogasszony-templom (Alkotmány utca) – Kalász utca – Kalász utca földútja – keletre fordulunk – kereszteződésben északra – K– jelzés – K+ jelzés – TV-torony – K+ és P– jelzés – K+ jelzés - Csibiti pihenőhely (Csibiti-tó, Csibiti-forrás)

  • Túra típusa: gyalogos
  • Ajánlott időszak: kora tavasztól késő őszig

Ez a közel 5 órás gyalogos túra szervezhető túrázásban gyakorlott családoknak és iskolai csoportoknak egyaránt. A Zalaerdő pihenőhelyei között vezető kéktúra útvonal 3., dél-zalai része a Principális lapályáról felvezet a Zalai-dombság Zalaapáti-hátának déli részére, a Tukora-tetőig. Az útvonal beilleszthető Kistolmácstól Újudvar Csibiti-tóig 2 vagy 3 napos túrázás keretei közé. Szálláshelyek Kistolmácson, Obornakon és Zsigárdmajorban is vannak.

Förhénci-hegyi kápolna
Förhénci-hegyi kápolna Fotó: Kovács Károly

Útvonal

A Zsigárdi Erdei Lak csendes erdő mélyén megbúvó ház. Az 1945 előtt épített, korábban kisegítő vadászházként funkcionáló épületet a Zalaerdő Zrt. 2014-ben újította fel. Két szobában 4+2 fő fér el kényelmesen. Különlegességei közé tartozik a mellette elhaladó Országos Kéktúra útvonal, illetve a közvetlen közelében található Erzsébet királyné-emlékhely és a Zrínyi-hárs. Az erdei lak udvarán, illetve az épület mellett jól felszerelt pihenőhely található.

A házzal szemben az öreg fák alatt egy emlékkő fehérlik: „Erzsébet királyné, 1898” a felirata. Ma már nem tudni, hogy ki állította, de máig őrzi a tragikus körülmények között elhunyt magyarok által oly szeretett királyné emlékét. A kő mögött vén hársfa áll.

A K– jelzésen keleti irányba indulva kis vízfolyás partján áll a „Zrínyi-hárs” egy öreg, fekvő törzsű hársfa, amely mindig megújítja magát.

Zsigárd erdei lak
Zsigárd erdei lak Fotó: Kovács Károly
  • Zsigárdi erdei pihenőhely
    Zsigárdi erdei pihenőhely Fotó: Kovács Károly
  • Erzsébet királyné emlékműve a Zsigárd erdei lak közelében
    Erzsébet királyné emlékműve a Zsigárd erdei lak közelében Fotó: Kovács Károly
  • Zrínyi-hárs a Zsigárd erdei lak közelében
    Zrínyi-hárs a Zsigárd erdei lak közelében Fotó: Kovács Károly
  • erdei patak és Zrínyi fája a Zsigárd erdei lakhoz közel
    Erdei patak és Zrínyi fája a Zsigárd erdei lakhoz közel Fotó: Kovács Károly

Az erdei laktól induljunk el keleti irányba a K– jelzés mentén, és kövessük az utat a Principálison át a Nagykanizsa részét képező Palinba. (Átkelés a 74-es út elkerülő szakaszán).

A K– jelzést követve beérünk Nagykanizsa Palin városrészébe, ahol a főutat követve (Alkotmány utca) tartunk észak felé, majd jobbra letérünk a Kalász utcába, ahonnan a K– jelzés tovább visz minket az Öregförhénci útra.

A város északi részén található Förhénci-hegy (Öreg- és Új-Förhénc) szép példája a zalai keskeny parcellás szőlőművelésnek. Förhénc két hegyhátból áll. Öregförhénc keleti oldalán húzódik Újförhénc. Neve is jelzi későbbi kialakítását. Szokatlan módon e hegyhát keleti oldalán már nem találunk szőlőket, ott ma erdő nő. A Förhénc-hegyen 1761-ben épült, az egyhajós, hagymakupolás barokk kápolna, neve Urunk színeváltozása. Az azonos nevű, a szőlő érésével egybeeső ünnep napjához, augusztus 6-hoz kapcsolódik a bor megáldásának szokása és a szőlőhegy egyik búcsúja is. Sokáig nagyon komoly hitélet zajlott itt, hiszen apácák éltek a hegyen, akik rendszeresen tartottak istentiszteleteket. Napjainkban évente kétszer miséznek a kápolnában.

a Principális-csatorna, háttérben a Palini-tó
A Principális-csatorna, háttérben a Palini-tó Fotó: Kovács Károly
  • Palini-tó
    Palini-tó Fotó: Kovács Károly
  • átkelés a 74-es úton Zsigárdmajor és Palin között
    Átkelés a 74-es úton Zsigárdmajor és Palin között Fotó: Kovács Károly
  • Förhénci-hegyi pincesor
    Förhénci-hegyi pincesor Fotó: Kovács Károly
  • Förhénci-hegyi pince
    Förhénci-hegyi pince Fotó: Kovács Károly

A K– jelzés elhagyja északnak a förhénci szőlőhegyet és erdei utakon kanyarodik tovább Újudvar felé.

A K– jelzéshez Újudvar magasságában csatlakozik a Z– jelzés, és nem sokkal a TV-torony előtt a két jelzés együtt éri el az aszfaltos utat.

A TV-torony a Principális-völgy minden pontjáról jól látható. A torony 206 méteres, ezzel az egyik legmagasabb ilyen jellegű építmény hazánkban, ami a 308 méter magas Tukora-tetőn áll. Sajnos a toronyba nem lehet felmenni, de felkapaszkodván a mellette elterülő rétre remek kilátás nyílik a zalai dombokra, a környező településekre. Gyalogos, de kerékpárral is használható túraútvonalakon fedezhetjük fel a környék látnivalóit.

TV-torony a Tukora-tetőn
TV-torony a Tukora-tetőn Fotó: Kovács Károly

A TV-toronytól a P– és a K+ jelzést észak felé követve érhetjük el a Csibiti-völgy végében elhelyezkedő kis tavat. A Csibiti-völgy az örökzöld gímpáfrányok legnagyobb ismert lelőhelye Zalában. Körültekintő séta során a völgyben számos helyen találkozhatunk vele. Gyógynövény, leveleinek összehúzó, vérzéscsillapító, emellett epehajtó, vizelethajtó, izzasztó, köptető és sebgyógyító hatása van. Külsőleg égések és aranyér, belsőleg hasmenés, máj- és epebántalmak esetén alkalmazzák.

A Csibiti-tó partján pihenőhely és tiszta vizű forrás várja a kirándulókat. Túránk végpontja a pihenőhely.

Csibiti-tó
Csibiti-tó Fotó: Kovács Károly

Vissza a pihenőhelyhez

Zsigárdi erdei kirándulóhely Nagykanizsától északnyugatra, Homokkomárom településhez tartozik az erdő mélyén megbúvó Zsigárdi Erdei Lak, ahol két szoba várja a túrázókat. A pihenőhelytől indulva 3 gyalogos és 3 kerékpáros útvonalat ajánlunk.

A GO IN NATURE projekt együttműködő partnerei