funiQ logo

Obornak Vár-hegy gyalogos túra

Töltsd le az útvonalat GPX-fájlként a GPS eszközödbe!
Teljes táv: 10 km
Össz. emelkedő:  260 m
Össz. lejtő: -260 m
Magasság max.: 334 m
Magasság min.: 194 m

Útvonal: Obornak, Nyitnikék Erdészeti Erdei Iskola – a buszmegálló mellett nyugat felé a földúton – rövid ideig észak felé a K– jelzésen, majd ismét nyugatra fordulunk a S– jelzés keresztezéséig – innentől a S– jelzésen észak felé – mikor a S● jelzéssel találkozunk ezen haladunk a Várdomb-forrás felé – innen az út tovább is visz minket a Vár-hegy irányába – egy kört téve a Vár-hegynél délnek indulunk a S▲ jelzésű földúton, míg a S+ jelzéssel össze nem érünk – egy rövid nyugat felé tartó séta után a K▲ jelzésen dél felé – vissza a kis földútra – vissza a túra kiindulópontjára

  • Túra típusa: gyalogos
  • Ajánlott időszak: kora tavasztól őszig

A közel 3 óra időtartamú gyalogos túra változatos élményeket nyújt a család minden tagjának. Csoport vagy osztálykirándulások esetén a Vár-hegy területén lévő volt katonai létesítmények felkeresése biztosítja az egyedi élményt. A túra során a zalai erdők természeti értékeivel és elhagyott XX. századi katonai objektumok maradványait ismerhetjük meg.

erdei útjelző táblák a Várdomb-forrás közelében
Erdei útjelző táblák a Várdomb-forrás közelében Fotó: Kovács Károly

Útvonal

A kirándulás a Nyitnikék Erdészeti Erdei Iskola és az Obornaki Vadászház épületegyüttese mellől indul.

A Nyitnikék Erdészeti Erdei Iskola napközis jelleggel már hosszú ideje működik itt, de 2016-tól a szolgáltatások szálláslehetőséggel is bővültek. A teljesen új építésű, ízléses berendezésű szállóépületben az iskolások mellett a természetjárókat, kirándulókat és a családokat is szeretettel várják.

szabadtéri oktatótér az obornaki erdei iskolában
Szabadtéri oktatótér az obornaki erdei iskolában Fotó: Kovács Károly
  • Nyitnikék erdei iskola Obornakon
    Nyitnikék erdei iskola Obornakon Fotó: Kovács Károly
  • Obornaki vadászház
    Obornaki vadászház Fotó: Kovács Károly
  • földút az obornaki erdei iskola mellett
    Földút az obornaki erdei iskola mellett Fotó: Kovács Károly

Az erdei iskola melletti buszfordulónál haladjunk nyugat felé a földúton. Az első kereszteződésnél északnak fordulunk a K▲ jelzésen. Rövid séta után a balra (nyugati irányba) nyíló jelöletlen erdei úton felkapaszkodunk a Cicelle-hegyre. Utunkat az észak-déli irányban elnyúló Cicelle-hegy gerincén folytatjuk északi irányban a S– jelzésen.

A Cicelle-hegy jellegzetes növényzete a gyertyános-bükkös lombhullató faállomány. Ősszel a lehullott levelek remek táptalajul szolgálnak a kora tavaszi odvas keltikék, bogláros szellőrózsák, galambvirágok és salátaboglárkák színkavalkádjának. A turistaút mellett számtalan magasles bizonyítja, hogy vadban gazdag környéken járunk.

vadászles a Cicelle-hegyen
Vadászles a Cicelle-hegyen Fotó: Kovács Károly
  • út a kék háromszög jelzésen Obornak és Oltárc között
    Út a kék háromszög jelzésen Obornak és Oltárc között Fotó: Kovács Károly
  • sárga jelzés a Cicelle-hegyen
    Sárga jelzés a Cicelle-hegyen Fotó: Kovács Károly
  • vasúti átrakodó rétje a Vár-hegy alatt
    Vasúti átrakodó rétje a Vár-hegy alatt Fotó: Kovács Károly
  • sárga kereszt jelzés a Vár-hegy környékén
    Sárga kereszt jelzés a Vár-hegy környékén Fotó: Kovács Károly

Az erdei út egy nagyobb tisztásra ér ki, ahol az erdei vasút egy rakodási végpontját is megtalálhatjuk. A tisztásra érve keletnek fordulunk és a S● és S+ jelzésen folytatjuk sétánkat.

A dombok között a S● jelzés visz a Várkút-forrásig, amely mellett néhány pad várja a megfáradt vándorokat. A lejtős úton felfelé kapaszkodunk míg el nem érjük a K▲ jelzéssel ellátott, kiépített murvás erdei utat.

Várdomb-forrás
Várdomb-forrás Fotó: Kovács Károly

A Zalai dombságon belül elhelyezkedő Letenyei-dombság legmagasabb pontja a Vár-hegy (338 m). A domb tetején a XX. század második felében épült katonai létesítmény (volt lokátor állomás) betonépítményeit találjuk. A K▲ jelzésről letérve nézzünk be a volt betontározók közé, kapaszkodjunk fel a domb tetejére.

volt katonai létesítmény a Vár-hegyen
Volt katonai létesítmény a Vár-hegyen Fotó: Kovács Károly
  • volt katonai létesítmény a Vár-hegyen
    Volt katonai létesítmény a Vár-hegyen Fotó: Kovács Károly
  • Vár-hegyről levezető erdei út ősszel
    Vár-hegyről levezető erdei út ősszel Fotó: Kovács Károly
  • gombák a Vár-hegy közelében
    Gombák a Vár-hegy közelében Fotó: Kovács Károly
  • Várdomb-forrás a Vár-hegy aljában
    Várdomb-forrás a Vár-hegy aljában Fotó: Kovács Károly
  • kis tó a Várdomb-forrás közelében
    Kis tó a Várdomb-forrás közelében Fotó: Kovács Károly

A turistautakhoz visszatérve a S▲ jelzésen folytassuk tovább az utunkat. Keletről megkerüljük a Vár-hegyet, majd a S+ jelzésen nyugatra fordulva a K▲-gel jelzett erdészeti útra érünk. Folytassuk utunkat a gyertyános-bükkös erdőben a Nyitnikék Erdészeti Erdei Iskoláig.

Vissza a pihenőhelyhez

Obornaki egzótás erdei pihenőhely Az Obornaki erdei pihenőhelyen a Nyitnikék Erdészeti Erdei Iskola napközis jelleggel már hosszú ideje működik, de 2016-tól a szolgáltatások szálláslehetőséggel is bővültek. Az Obornaki Vadászház több mint 40 fő befogadására alkalmas. 4 gyalogos és 3 kerékpáros útvonalat ajánlunk innen indulva.

A GO IN NATURE projekt együttműködő partnerei