funiQ logo

Obornak „Mamutfenyő kör” gyalogos túra

Töltsd le az útvonalat GPX-fájlként a GPS eszközödbe!
Teljes táv: 4,1 km
Össz. emelkedő:  100 m
Össz. lejtő: -100 m
Magasság max.: 306 m
Magasság min.: 200 m

Útvonal: Nyitnikék Erdészeti Erdei Iskola - az erdei iskola útján a gazdasági épületekig – a két fenyő jelzésén észak felé – az utak elválásánál a nagyobb fenyő jelzésén haladunk tovább – kerítéskapun be az exótás fenyőerdejébe – pihenőhely – jelzések találkozása, követve az ösvényt vissza a kiinduló pontra

  • Túra típusa: gyalogos
  • Ajánlott időszak: minden évszakban (Késő ősztől kora tavaszig egyes szakaszok sárosak.)
  • Parkolás: az erdei iskola területén csak szállóvendégek parkolhatnak. Az autót a kerítés előtt, a buszfordulóval párhuzamos területen hagyhatjuk.

A körülbelül 1-1,5 óra időtartamú gyalogos túra szervezhető családi kiegészítő programként, de iskolai osztály erdőbemutató kirándulására is kiválóan alkalmas. A túra során a zalai erdők természeti értékeivel ismerkedhetünk meg. Figyelem! A túra a Zalaerdő Zrt. által erre az útvonalra alkalmazott egyedi jellel van megjelölve (sötétzöld hegyes csúcsú háromszög – stilizált fenyő).

zöld háromszög jelzés a Mamutfenyő tanösvényen
Zöld háromszög jelzés a Mamutfenyő tanösvényen Fotó: Kovács Károly

Útvonal

A kirándulás a Nyitnikék Erdészeti Erdei Iskola és az Obornaki Vadászház épületegyüttese mellől indul. A fakerítés kapuján áthaladva jobbra található a vadászház és mögötte az erdei iskola szállásépülete.

Az erdei iskola napközis jelleggel már hosszú ideje működik itt, de 2016-tól a szolgáltatások szálláslehetőséggel is bővültek. A teljesen új építésű, ízléses berendezésű szállóépületben az iskolások mellett a természetjárókat, kirándulókat és a családokat is szeretettel várják. A szálló több mint 40 fő befogadására alkalmas. A tágas, 20-20 fős, önálló fürdőszobával rendelkező leány és fiú szoba mellett tanári szobákat, melegítőkonyhát, valamint étkező helyiségként is szolgáló tágas közösségi teret is kialakítottak.

Obornaki vadászház
Obornaki vadászház Fotó: Kovács Károly
  • Nyitnikék erdei iskola Obornakon
    Nyitnikék erdei iskola Obornakon Fotó: Kovács Károly
  • szabadtéri oktatótér az obornaki erdei iskolában
    Szabadtéri oktatótér az obornaki erdei iskolában Fotó: Kovács Károly
  • Nyitnikék Erdei Iskola és Vadászház Obornakon
    Nyitnikék Erdei Iskola és Vadászház Obornakon Fotó: Kovács Károly

Az erdei iskola mellett elhaladva a gazdasági épületek mögött jobbra kis kapu nyílik, ahol már jelzik a Mamutfenyő túra kezdetét. Innen földúton haladunk az erdőben.

Túránk útvonalán ízelítőt kaphatunk a zalai erdőtájból. Az erdei iskola bekerített területét elhagyva lombelegyes kocsányos tölgyesben járhatunk. Utunkat vadetetők, kialakított pihenőhelyek szegélyezik. A fák nyiladékaiban több helyen vadászles magasodik. Az erdei úton rengeteg nyom megfigyelhető, alkalmanként a vadállatokat meg is pillanthatjuk. Őz, szarvas, vaddisznó, róka és kis erdei vadállatok nyomaira bukkanunk magán az ösvényen is.

A túra északi irányba halad, majd az első pihenőhelynél nyugatra fordulunk (bal kéz felé). Itt megváltozik az erdő képe, a tájat kocsánytalan tölgyek és szálfaegyenes bükkök veszik birtokba.

bükkös Obornaktól északra
Bükkös Obornaktól északra Fotó: Kovács Károly
  • vadetető az erdőben
    Vadetető az erdőben Fotó: Kovács Károly
  • tölgyerdő Obornak környékén
    Tölgyerdő Obornak környékén Fotó: Kovács Károly
  • erdei pihenő Obornak környékén
    Erdei pihenő Obornak környékén Fotó: Kovács Károly

Haladjunk dél felé. A lomberdőt elhagyva keleti irányban egy karácsonyfatelepet, nyugati irányban egy vadföldet láthatunk. Előttünk (déli irányban) az egzótás terül el.

Zala megyét a fenyőfákkal kapcsolatban karácsony környékén szokták emlegetni, mivel a megye déli részén folyik hazánk legnagyobb "karácsonyfa-termesztése". Az erdészet 1987-ben egzóta telepítési kísérletet kezdett Obornakon 21 hektáron, amelynek során többfajta tűlevelű fafajt, például vörösfenyőt, tuját, duglaszt, lucot ültettek.

Utunk ezen az egzótás fenyvesen halad át. Retesszel zárt kiskapun jutunk be a fenyők uralta területre. A kapu után balra fordulunk, és hamarosan újabb pihenőhelyhez érünk.

Téli kirándulás alkalmával, ha enyhe hószállingózás kíséri utunkat, olyan a látvány, mintha Narniába jutottunk volna a ruhásszekrényből.

vadászles és pihenőhely az obornaki fenyveserdőben
Vadászles és pihenőhely az obornaki fenyveserdőben Fotó: Kovács Károly
  • bejárat az obornaki egzótásba, a Mamutfenyő túraútvonal kezdete
    Bejárat az obornaki egzótásba, a Mamutfenyő túraútvonal kezdete Fotó: Kovács Károly
  • kerítés védi az obornaki egzótást (fenyőerdőt)
    Kerítés védi az obornaki egzótást (fenyőerdőt) Fotó: Kovács Károly
  • sűrű fenyőerdő, az obornaki egzótás
    Sűrű fenyőerdő, az obornaki egzótás Fotó: Kovács Károly
  • mogyorósor az erdészeti út mentén
    Mogyorósor az erdészeti út mentén Fotó: Kovács Károly
  • interaktív játék az erdei pihenőhelyen Obornak környékén
    Interaktív játék az erdei pihenőhelyen Obornak környékén Fotó: Kovács Károly

Utunk a sűrű fenyvesen keresztül ér ki egy tisztásra, ahol vén galagonyafa áll. A galagonya a rózsafélék családjába tartozó növénynemzetség. Formája tövises cserje, vagy kis fa. Az obornaki példány kb. 6 méteres lombátmérővel rendelkezik. A növényt a népi gyógyászatban szívgyógyszerként alkalmazzák. Hatóanyagát a növény leveléből, virágából, vagy terméséből főzött teából nyerik ki. A főzet kedvező hatással van a fáradt, túlterhelt, stresszes szívre, javítja a szívizomsejtek aktivitását, serkenti a szívizom vérellátását. Segít a vérkeringési problémák enyhítésében, visszaszorítja az érelmeszesedés kialakulását.

galagonyafa az obornaki erdei iskola közelében
Galagonyafa az obornaki erdei iskola közelében Fotó: Kovács Károly

A tisztásról térjünk vissza az erdei iskolát átszelő útra és már meg is érkeztünk a kiindulási pontunkhoz.

Vissza a pihenőhelyhez

Obornaki egzótás erdei pihenőhely Az Obornaki erdei pihenőhelyen a Nyitnikék Erdészeti Erdei Iskola napközis jelleggel már hosszú ideje működik, de 2016-tól a szolgáltatások szálláslehetőséggel is bővültek. Az Obornaki Vadászház több mint 40 fő befogadására alkalmas. 4 gyalogos és 3 kerékpáros útvonalat ajánlunk innen indulva.

A GO IN NATURE projekt együttműködő partnerei