funiQ logo

Obornak „Kerekvári kerülő” gyalogos túra

Töltsd le az útvonalat GPX-fájlként a GPS eszközödbe!
Teljes táv: 6 km
Össz. emelkedő:  190 m
Össz. lejtő: -190 m
Magasság max.: 292 m
Magasság min.: 188 m

Útvonal: Obornak, Nyitnikék Erdészeti Erdei Iskola – K▲ jelzés – dél felé K▲ jelzésen – nyugati irányba egy jelöletlen úton a Cicelle-hegy felé – az út végén a S– jelzésen dél felé az aszfaltos útig – a főutat keresztezve a K▲ jelzésen keleti, majd északi irányba – Kerekvár emlékhely – visszamegyünk 150 métert és a dombtetőtől a K▲ jelzésen kelet felé megyünk lefelé – erdei utat elérve északnak fordulunk a K▲ jelzésen és tovább haladunk Obornak Fő utcáján a kiinduló ponthoz

  • Túra típusa: gyalogos
  • Ajánlott időszak: kora tavasztól őszig

A körülbelül 2 óra időtartamú gyalogos túra szervezhető családi programként, de iskolai osztály kirándulására is kiválóan alkalmas (történelmi ismeretek bővítésére is módot enged). A túra során a zalai erdők természeti értékeivel és egy Árpád-kori fa lakótorony földsánc maradványaival ismerkedhetünk meg.

erdei nyiladék az obornaki Kerek-várból lefelé jövet
Erdei nyiladék az obornaki Kerek-várból lefelé jövet Fotó: Kovács Károly

Útvonal

A kirándulás a Nyitnikék Erdészeti Erdei Iskola és az Obornaki Vadászház épületegyüttese mellől indul.

A Nyitnikék Erdészeti Erdei Iskola napközis jelleggel már hosszú ideje működik itt, de 2016-tól a szolgáltatások szálláslehetőséggel is bővültek. A teljesen új építésű, ízléses berendezésű szállóépületben az iskolások mellett a természetjárókat, kirándulókat és a családokat is szeretettel várják. A szálló több mint 40 fő befogadására alkalmas.

obornaki erdei iskola
Obornaki erdei iskola Fotó: Kovács Károly
  • Nyitnikék erdei iskola Obornakon
    Nyitnikék erdei iskola Obornakon Fotó: Kovács Károly
  • szabadtéri oktatótér az obornaki erdei iskolában
    Szabadtéri oktatótér az obornaki erdei iskolában Fotó: Kovács Károly
  • Obornaki vadászház
    Obornaki vadászház Fotó: Kovács Károly

Az erdei iskola melletti buszfordulónál haladjunk nyugat felé a földúton. Az első kereszteződésnél északnak fordulunk a K▲ jelzésen. Rövid séta után a balra (nyugati irányba) nyíló jelöletlen erdei úton felkapaszkodunk a Cicelle-hegyre.

Utunkat az észak-déli irányban elnyúló Cicelle-hegy gerincén folytatjuk déli irányban a S– jelzésen.

A Cicelle-hegy jellegzetes növényzete a gyertyános-bükkös lombhullató faállomány. Ősszel a lehullott levelek remek táptalajul szolgálnak a kora tavaszi odvas keltikék, bogláros szellőrózsák, galambvirágok és salátaboglárkák színkavalkádjának. A turistaút mellett számtalan magasles bizonyítja, hogy vadban gazdag környéken járunk.

kék háromszög jelzés az erdőben
Kék háromszög jelzés az erdőben Fotó: Kovács Károly
  • földút az obornaki erdei iskola mellett
    Földút az obornaki erdei iskola mellett Fotó: Kovács Károly
  • ahol a madár jár - Obornak közelében
    Ahol a madár jár - Obornak közelében Fotó: Kovács Károly
  • vadászles a Cicelle-hegyen
    Vadászles a Cicelle-hegyen Fotó: Kovács Károly
  • sárga jelzés a Cicelle-hegyen
    Sárga jelzés a Cicelle-hegyen Fotó: Kovács Károly
  • vadászles a kék jelzés mentén, a Csúszigáló és a Cicelle-hegy között
    Vadászles a kék jelzés mentén, a Csúszigáló és a Cicelle-hegy között Fotó: Kovács Károly

Az erdei földút rácsatlakozik egy murvás erdészeti útra, amely az Eszteregnyét Obornakkal összekötő aszfaltos útba torkollik. Az úton átkelve jobb kéz felől nyílik egy újabb erdei út kelet felé. A K▲ jelzésen folytassuk utunkat.

A K▲ jelzésen haladunk a Kerekvár dombra. (A dombtetőn erdőnyiladék vezet le meredeken a Mántai-patakhoz.) A turistaút tovább megy a domb gerincén, a Kerekvár kopjafáig. (Figyelem! A helyszín nehezen megközelíthető.) Zászlós vasoszlop jelöli egy fa lakótorony helyét, amelyet árok övezett, valamint két külső sánc választja le a dombhát többi részétől. A Kerekvár, mint a többi Árpád-kori kisvár zöme, egy kisebb átmérőjű dombocskán állt, amelyet sánccal és árokkal vettek körül, kihasználva a természet adta védelmet is. Belsejében egy fatorony állhatott. A vár építtetője valószínűleg Jakab mester lehetett, aki III. István által az országba hívott, német eredetű Hahót-Buzád nemzetségből származott.

kék háromszög jelzés az obornaki Kerek-vár felé
Kék háromszög jelzés az obornaki Kerek-vár felé Fotó: Kovács Károly
  • kopjafa áll az egykori Kerek-vár helyén
    Kopjafa áll az egykori Kerek-vár helyén Fotó: Kovács Károly
  • emléktábla az egykori Kerek-várról
    Emléktábla az egykori Kerek-várról Fotó: Kovács Károly
  • Obornak körüli erdő
    Obornak körüli erdő Fotó: Kovács Károly

Visszatérünk a Kerekvár előtt északkeleti irányba haladó széles nyiladékhoz. Itt haladunk lefelé, míg egy erdei út nem keresztezi utunkat, ezen északnak fordulunk. Hamarosan kiérünk a Mántai-patak melletti útra, ahonnan csak 150 méter az aszfaltos út. Innen a K– jelzést követve haladunk Obornak felé.

Obornak tipikus egyutcás zalai kistelepülés. Napjainkban Eszteregnyéhez tartozik közigazgatásilag. A településrészt nyugatról a Mántai-patak határolja. Lakóházai között van egy-két felújításra érdemes régi épület. A központban kis fa harangláb áll.

harangláb Obornakon
Harangláb Obornakon Fotó: Kovács Károly

Obornakról egyenesen visszatérhetünk az erdei iskolához.

Vissza a pihenőhelyhez

Obornaki egzótás erdei pihenőhely Az Obornaki erdei pihenőhelyen a Nyitnikék Erdészeti Erdei Iskola napközis jelleggel már hosszú ideje működik, de 2016-tól a szolgáltatások szálláslehetőséggel is bővültek. Az Obornaki Vadászház több mint 40 fő befogadására alkalmas. 4 gyalogos és 3 kerékpáros útvonalat ajánlunk innen indulva.

A GO IN NATURE projekt együttműködő partnerei