funiQ logo

„Egy tó” gyalogos túra a Kistolmácsi pihenőhelytől

Töltsd le az útvonalat GPX-fájlként a GPS eszközödbe!
Teljes táv: 3 km
Össz. emelkedő:  37 m
Össz. lejtő: -37 m
Magasság max.: 203 m
Magasság min.: 179 m

Útvonal: Nepomuki Szent János-szobor melletti pihenőhely – Kozár-forrás – Kistolmácsi-víztározó keleti oldala (K–) – tó déli végén lévő pihenőhely – vissza a tóhoz – tó északnyugati része – földút Z– találkozása – Z– jelzés – Nepomuki Szent János-szobor – Erdei kisvasút megálló – vissza a pihenőhelyre

  • Túra típusa: gyalogos
  • Ajánlott időszak: kora tavasztól késő őszig
  • Parkolási lehetőség az erdei vasút állomása mellett

A közel 1 óra időtartamú gyalogos túra szervezhető családi kiegészítő programként, de iskolai osztálykirándulásra is kiválóan alkalmas. A túra során a Kistolmácsi-víztározó és környezetének természeti és épített értékeivel ismerkedhetünk meg. Figyelem! A túra középső szakasza nem jelzett gyalogösvényen, majd erdei úton halad.

Kistolmácsi-tó
Kistolmácsi-tó Fotó: Kovács Károly

Útvonal

A Kistolmácsi-víztározó északi végén kialakított pihenőhely közelében tör a felszínre a Kozár-forrás. Létrejöttét egy geológiai robbantásnak köszönheti. A szépen kialakított, de felújításra szoruló forrást nagyon sokan keresik fel, mivel vize hideg és kristálytiszta, minősége a legjobb ásványvizekével vetekszik. (Bár a forrás mellett jó minőségű bekötőút van, nem javasoljuk ide a parkolást, a forrást felkereső autósok nagy száma miatt.) A forrás felett félköríves terméskő talapzaton Nepumuki Szent János 2,5 m magas faszobra áll, amely Boa Endre és Bedi László alkotása. A forrást tréfásan a szobor után Pumukli forrásnak is nevezik.

Kozár-forrás a Kistolmácsi-tó mellett
Kozár-forrás a Kistolmácsi-tó mellett Fotó: Kovács Károly
  • pihenő a Kistolmácsi-tó mellett
    Pihenő a Kistolmácsi-tó mellett Fotó: Kovács Károly
  • Kozár-forrás és pihenőhely Kistolmácson
    Kozár-forrás és pihenőhely Kistolmácson Fotó: Kovács Károly

A forrástól a K– jelzésen indulunk déli irányba, hamarosan elérjük a Kistolmácsi-víztározót, amelyet nyugati oldalról kiépített pihenőrész övez.

A Kistolmácsi-víztározó kialakítását meghatározta, hogy szénhidrogén-kutatás közbeni geológiai robbantás következtében nagy hozamú forrás fakadt (ez a Kozár-forrás), amely a völgyben folyó Béci-patakkal együtt elégséges vízforrásnak bizonyult. Lényegében a tó egy völgyzárógátas víztározó, amelynek tulajdonosa a Zalaerdő Zrt. A tó maga több forrásból táplálkozik, de ezek közül a legjelentősebb kétség kívül a már említett Kozár-forrás. Mivel a Kistolmácsi-víztározó csodálatos környezetben, könnyen megközelíthető helyen várja az érdeklődőket, több vendéglátóhely is üzemel a közelében általában májustól szeptemberig. A tó kiválóan alkalmas fürdőzésre és horgászásra. A fürdőzéshez szükséges szociális létesítmények a tó déli végében találhatók (öltözők, mosdók). Ha időnk engedi, mártózzunk egyet a tó vizében.

Kistolmácsi-tó keleti oldala
Kistolmácsi-tó keleti oldala Fotó: Kovács Károly
  • kilátás a Kistolmácsi-víztározó déli vége felől
    Kilátás a Kistolmácsi-víztározó déli vége felől Fotó: Kovács Károly
  • Kistolmácsi-tó déli vége
    Kistolmácsi-tó déli vége Fotó: Kovács Károly
  • Kistolmácsi-tó falu felőli vége
    Kistolmácsi-tó falu felőli vége Fotó: Kovács Károly
  • őszi strand a Kistolmácsi-tónál
    Őszi strand a Kistolmácsi-tónál Fotó: Kovács Károly
  • Kistolmácsi-tó
    Kistolmácsi-tó Fotó: Kovács Károly
  • a Kistolmácsi-tavat tápláló Béci-patak
    A Kistolmácsi-tavat tápláló Béci-patak Fotó: Kovács Károly

A K– jelzést elhagyva a tó déli végében kialakított pihenőhelyen tarthatunk egy megállót a túra alatt. A víztározó gátján nyugati irányba jelöletlen, de jól járható úton folytassuk a kirándulást. Az erdei út északnak fordul és hol közelebb, hol távolabb kanyarog a tó mellett. Amikor a Z– jelzéssel találkozik, forduljunk kelet felé.

erdei út a Kistolmácsi-tó mellett
Erdei út a Kistolmácsi-tó mellett Fotó: Kovács Károly

Az úton északra fordulva a Csömödéri Állami Erdei Vasút végállomását pillanthatjuk meg. A 2012-ben felújított kis állomásra futnak be a diesel mozdonyok vontatta szerelvények és havonta egyszer-egyszer Ábel, a Székelyföldről elszármazott gőzmozdony. Aki kicsit beleásta magát a kisvasút történetébe, az tudhatja, hogy az 1910-es évektől számítódik a vasút itteni létezése, amelyet az erdőgazdálkodás és a fakitermelés megkönnyítése érdekében építettek hajdan az Esterházy hercegek. A Csömödéri Állami Erdei Vasút hálózata a legnagyobb Magyarországon, teljes hossza több mint 100 kilométer. Ebből személyszállításra 32 km alkalmas. Jelenleg Lenti és Kistolmács között közlekednek menetrendszerinti járatok májustól szeptemberig, de igény szerint ettől eltérő időpontokban is biztosítanak különvonatot. A kisvonaton kerékpár szállítására is van lehetőség.

Kistolmácsi erdei vasút megálló
Kistolmácsi erdei vasút megálló Fotó: Kovács Károly
  • erdei kisvasút a kistolmácsi állomáson
    Erdei kisvasút a kistolmácsi állomáson Fotó: MTDMSz/Cartographia ©
  • erdei lak az erdei vasút kistolmácsi végállomásánál
    Erdei lak az erdei vasút kistolmácsi végállomásánál Fotó: Kovács Károly
  • a Csömödéri Állami Erdei Vasút kistolmácsi végállomása
    A Csömödéri Állami Erdei Vasút kistolmácsi végállomása Fotó: funiQ
  • Kistolmácsi erdei vasút megálló
    Kistolmácsi erdei vasút megálló Fotó: Kovács Károly

Az állomásról térjünk vissza a pihenőhelyhez.

Vissza a pihenőhelyhez

Kistolmácsi forrás erdei kirándulóhely A Kistolmácsi-víztározó északi végén kialakított pihenőhely közelében tör a felszínre a Kozár-forrás. A szépen kialakított forrást nagyon sokan keresik fel, mivel vize hideg és kristálytiszta, minősége a legjobb ásványvizekével vetekszik. 3-3 gyalogos és kerékpáros útvonalat ajánlunk innen indulva.

A GO IN NATURE projekt együttműködő partnerei