funiQ logo

Kékvándor extra gyalogos túra - Kistolmács–Obornak

Töltsd le az útvonalat GPX-fájlként a GPS eszközödbe!
Teljes táv: 19 km
Össz. emelkedő:  600 m
Össz. lejtő: -600 m
Magasság max.: 297 m
Magasság min.: 174 m

Útvonal: Kozár-forrás melletti pihenőhely – K– jelzés – Obornak

  • Túra típusa: gyalogos
  • Ajánlott időszak: kora tavasztól késő őszig
  • Parkolási lehetőség az erdei vasút állomása mellett

Az 5-6 óra időtartamú gyalogos túrát gyakorlott, kihívásokat kedvelő természetjáróknak ajánljuk. Mivel a táv lényegében egy egész napot igénybe vesz (pihenőkkel), a kényelmes túracipő elengedhetetlen felszerelés. A túra során a Dél-dunántúli Kéktúra útvonalát követjük. Érintjük a Rockenbauer Pál Turistaházat Valkonyán, majd az obornaki Nyitnikék Erdészeti Erdei Iskolánál zárjuk a kirándulást.

kék jelzéses információs tábla Obornak település előtt
Kék jelzéses információs tábla Obornak település előtt Fotó: Kovács Károly

Útvonal

A Kistolmácsi-víztározó északi végén kialakított pihenőhely közelében tör a felszínre a Kozár-forrás. Létrejöttét egy geológiai robbantásnak köszönheti. A szépen kialakított, de felújításra szoruló forrást nagyon sokan keresik fel, mivel vize hideg és kristálytiszta, minősége a legjobb ásványvizekével vetekszik. (Bár a forrás mellett jó minőségű bekötőút van, nem javasoljuk ide a parkolást, a forrást felkereső autósok nagy száma miatt.)

Kozár-forrás és pihenőhely Kistolmácson
Kozár-forrás és pihenőhely Kistolmácson Fotó: Kovács Károly

A forrás felett félköríves terméskő talapzaton Nepumuki Szent János 2,5 m magas faszobra áll. (Boa Endre és Bedi László alkotása.) A forrást tréfásan a szobor után Pumukli forrásnak is nevezik.

A Kistolmácsi-víztározó csodálatos környezetben, könnyen megközelíthető helyen várja az érdeklődőket. A víztározót a Béci-patak és több forrás táplálja. A tó kiválóan alkalmas fürdőzésre és horgászásra. A Kozár-forrástól déli irányba indulunk a Kistolmácsi-víztározó partján a település felé.

őszi strand a Kistolmácsi-tónál
Őszi strand a Kistolmácsi-tónál Fotó: Kovács Károly

Kistolmácsot elhagyva a kék jelzés felkapaszkodik a szőlőhegyre. Utunk során remek kilátás nyílik a környező dombvidékre. Kb. 1 km séta után érjük a következő települést, Borsfát. Alsó-Borsfán áll a Szentháromság-kápolna, ami a település első temploma volt. Az 1896-ban felszentelt templomban tartották régen az istentiszteleteket, ahová még Kistolmácsról is jártak át hívek. A templom túl kicsivé vált a hívek számára, ezért máshol alakítottak ki imahelyiséget. Ettől kezdve az egykori templomot csak az éves búcsúkor használták. A kápolnát 2002-ben újították fel, ekkor találták ki új hasznosítási módját is, az itt berendezhető művészeti tárlatokat. A Kápolnagaléria első kiállítása 2003 őszén nyitotta meg kapuit, azóta havonta cserélik a képzőművészeti alkotásokat.

Szentháromság-kápolna Borsfán
Szentháromság-kápolna Borsfán Fotó: Kovács Károly

Folytassuk az utat keleti irányba. Valkonya, a zalai dombság ékköve zsáktelepülés, ahol a lakosság száma nem éri el a 100 főt. Itt található a Rockenbauer Pál Turistaház, melyet a település iskolájának átépítésével és felújításával alakítottak ki. A szálláshelyen 34 főt tudnak elhelyezni. Ez a hely ideális kiindulópont azoknak, akik szeretik az erdei barangolásokat. Valkonyán a kék háromszög jelzésen kitérőt tehetünk a szőlőhegyre (Gurgó-hegy).

kék jelzés Borsfa és Valkonya között
Kék jelzés Borsfa és Valkonya között Fotó: Kovács Károly

Valkonyáról indulva a kéktúra útvonalon haladva beérünk a Szuloki parkerdőbe, ahol tölgy- és bükkfák, valamint erdeifenyők vesznek körbe minket. E közkedvelt kirándulóhelyen a turistaösvényt követve a Szuloki-tóhoz jutunk, ahonnan kis lépcsőkön felérve, az aszfaltozott úton a kiszáradt Szuloki-forráshoz ér el a kiránduló. Folytassuk az utat a kék jelzés mentén kelet felé. A kék jelzésről Obornaknál letérünk a kék háromszögre, és északi irányba haladunk.

obornaki erdei iskola
Obornaki erdei iskola Fotó: Kovács Károly

A kirándulás a Nyitnikék Erdészeti Erdei Iskola és az Obornaki Vadászház épületegyüttese előtt zárul. Erdei iskola napközis jelleggel már hosszú ideje működik itt, de 2016-tól a szolgáltatások szálláslehetőséggel is bővültek. A teljesen új építésű, ízléses berendezésű szállóépületben az iskolások mellett a természetjárókat, kirándulókat és a családokat is szeretettel várja. A szálló több mint 40 fő befogadására alkalmas.

Vissza a pihenőhelyhez

Kistolmácsi forrás erdei kirándulóhely A Kistolmácsi-víztározó északi végén kialakított pihenőhely közelében tör a felszínre a Kozár-forrás. A szépen kialakított forrást nagyon sokan keresik fel, mivel vize hideg és kristálytiszta, minősége a legjobb ásványvizekével vetekszik. 3-3 gyalogos és kerékpáros útvonalat ajánlunk innen indulva.

A GO IN NATURE projekt együttműködő partnerei