funiQ logo

Festetics-kilátó, Gyenesdiás

A Keszthelyi-hegység egyik legnépszerűbb kirándulóhelyéről, a Nagymezőről egy rövid kaptatóval érjük el legkönnyebben a 2000-ben újjáépített Festetics-kilátót.

A környék egykori urairól, a Festetics-családról elnevezett kilátó a 231 méter magas Varsás-hegy tetején áll, Gyenesdiás északi részén. A négy szintes, fából épült kilátóból fantasztikus panoráma nyílik a Keszthelyi-hegység hullámzó dombjaira, Keszthelyre és a teljes Keszthelyi-öbölre, a közeli félbehagyott kőbánya fehérlő falára, de a szomszédos Berzsenyi-kilátó is feltűnik.

A népszerű kilátó könnyen megközelíthető. Autóval egészen a Nagymezőig eljuthatunk, és onnan a rét nyugati sarkából induló kék háromszög jelzésen 200 métert megtéve feljutunk a kilátóhoz.

Ha Felsőgyenesről gyalog mennénk, akkor a Hunyadi János utcán már a kék sávot követjük, ami a Nagymezőig vezet. Előtte balra rákanyarodhatunk a kék háromszög jelzésre, így másik irányból jutunk el a hegycsúcsra, mintha a Nagymezőtől mennénk.

Még több kilátó a Balatonnál

Kilátók és kilátópontok a Balaton környékén Ha eltávolodunk kicsit a vízparttól, és felkerekedünk egy közeli magaslatra, azonnal elénk tárul a Balaton és környékének lenyűgöző panorámája. Cikkünkben részletes gyűjtemény található a Balaton körüli épített és természeti kilátópontokról, de a térképet böngészve is kiválaszthatjuk úti célunkat.