funiQ logo

Bél Mátyás-kilátó, Balatongyörök

Balatongyörök szerencsés fekvésének köszönhetően a kilátók és a balatoni panoráma fővárosa is lehetne.

A kilátók sorából az egyik a 221 méter magas Garga-hegyen álló Bél Mátyás-kilátó, aminek elődjét 1972-ben építették. Azt a kilátót ugyan 2001-ben még felújította a Balaton-felvidéki Nemzeti Park, de 2013-ban a Bakonyerdő lebontotta, és egy teljesen új kilátót épített helyére. A nagyon közeli és hasonló kinézetű Batsányi-kilátótól az különbözteti meg, hogy ennek csúcsos teteje van, míg a másiknak laposabb.

Bél Mátyás-kilátó
Bél Mátyás-kilátó

A kilátó névadója 1684 és 1749 között élt, és mint Magyarország első tudományos igényű leírója lett ismert. A pozsonyi gimnázium igazgatójaként ő készítette el az ország első átfogó földrajzi-történelmi leírását.

A három szintes, fából épült, sátortetős kilátóból gyönyörűen belátni az előttünk elterülő Balatont, a tó nyugati medencéjét, a Keszthelyi-hegység erdővel borított hullámait, a szomszédos Batsányi-kilátót és bónuszként a szomszédos Tapolcai-medence tanúhegyeit is.

A legjobb indulópont a kilátóhoz a közkedvelt kirándulóhely, a Bélapi-pihenő. Innen a sárga kereszt jelzésen indulunk el, de néhány tíz méter múlva jobbra kanyarodunk, és innen a sárga háromszög, vagy azzal párhuzamosan a Boroszlán tanösvény jelzéseit követjük a kilátóig.

Bélapi-pihenő
Bélapi-pihenő Fotó: funiQ
  • balra a Bél Mátyás-kilátó, jobbra a Batsányi-kilátó a Balatoni Bringakörút balatongyöröki szakaszáról nézve
    Balra a Bél Mátyás-kilátó, jobbra a Batsányi-kilátó a Balatoni Bringakörút balatongyöröki szakaszáról nézve Fotó: funiQ
  • a Bélapi-pihenőtől Balatongyörök felé vezető út
    A Bélapi-pihenőtől Balatongyörök felé vezető út Fotó: funiQ
  • Bélapi-pihenő
    Bélapi-pihenő Fotó: funiQ
  • útjelző táblák turistáknak a Keszthelyi-hegységben
    Útjelző táblák turistáknak a Keszthelyi-hegységben Fotó: funiQ
  • kilátás a Balatongyöröktől északra lévő Mogyorósi utcáról
    Kilátás a Balatongyöröktől északra lévő Mogyorósi utcáról Fotó: funiQ

Még több kilátó a Balatonnál

Kilátók és kilátópontok a Balaton környékén Ha eltávolodunk kicsit a vízparttól, és felkerekedünk egy közeli magaslatra, azonnal elénk tárul a Balaton és környékének lenyűgöző panorámája. Cikkünkben részletes gyűjtemény található a Balaton körüli épített és természeti kilátópontokról, de a térképet böngészve is kiválaszthatjuk úti célunkat.