funiQ logo

Cartographia Kupa 2018

Kilencedik alkalommal indult útjára a Cartographia kiadó teljesítménytúrázást és természetjárást népszerűsítő túrasorozata, a Cartographia Kupa. A 2018-as kiírásban 24 teljesítménytúra vesz rész az ország különböző tájegységeit képviselve.

A kupa teljesítése igazi kihívás a rutinos túrázóknak is, de aki most kezdi csak felfedezni a teljesítménytúrázás izgalmait, a háromfokozatú díjazás is motiváló lehet. A harmadik fokozat elnyeréséhez minimum 8, a második fokozathoz 12, az elsőhöz pedig 16 igazolás begyűjtése szükséges a januártól decemberig tartó időszakban. A kiírás összes túráját teljesítők kiemelt díjazásban részesülnek.

A túrák részletes ismertetőjét, a távok leírását, a letölthető trackeket és minden fontosabb információt megtaláltok majd itt, a funiQ-on. A túrákat az információk beérkezésének függvényében folyamatosan dolgozzuk fel, ezért érdemes később is visszanézni.

A Cartographia Kupa részletes kiírását itt találjátok: http://www.cartographia.hu/kupa/

Az igazolófüzet minden túrafordulóban kapható, valamint a Cartographia boltjában és a webshopon is megvásárolható: www.cartographia.hu/cartographia-kupa-igazolofuzet

A 2018-as Cartographia Kupa túrái

JANUÁR

2018. január 27., szombat

Kincsesbánya 30/20/10 A Kincsesbánya Teljesítménytúrákat járva megismerjük a Keleti-Bakony erdeit és épített értékeit. A résztvevők amellett, hogy végigsétálnak a Gaja-völgyön, érintik még a fehérvárcsurgói Károlyi-kastélyt és a bodajki kálváriadombot, ahonnan gyönyörű kilátás nyílik a Móri-árokra és a Vértesre.

FEBRUÁR

2018. február 3., szombat

Hótaposó 30/20/10 A Hótaposó túra az Ösvénytaposók hagyományos nyitótúrája. Könnyen teljesíthető téli túra, ajánljuk családoknak, de edzettebb túrázóknak is. A távok érintik a Szent Anna-kápolnát és a szép vonalvezetésű Virág-völgyet. A hosszabb távot választók megnézhetik a Végvári sziklát és a Remete-szurdokot is.

2018. február 10., szombat

Téli Margita 40/30/20/12/6 A Gödöllő központjából induló túrák útvonalán olyan látnivalókat is útba ejthetünk, mint a máriabesnyői Nagyboldogasszony Bazilika, Teleki Pál sírja, Gödöllő kedvenc kirándulóhelye, a Pap Miska-kút, a babati Istállókastély, vagy éppen a Gödöllői-dombság legmagasabb pontján, a Margitán álló kilátó.

MÁRCIUS

2018. március 4., vasárnap

Icebug Göcsej Galopp 55/44/33/22/16/5 A Göcsej a Zalai-dombság legnagyobb kistája. Kevés turista ismeri ezt a tájat, melyben apró falvak bújnak meg, és pagonyerdők és lápos rétek váltják egymást. A túra során a Göcsejre jellemző haranglábakból is látunk jó párat, de Kislengyel olajfúrótornya még haranglábjánál is jellegzetesebb látvány.

2018. március 18., vasárnap

Cserháti zöldutak teljesítménytúra 25/7,5 Az 1. rendezésű Cserháti zöldutak túra a Cserhát Natúrpark környéki autentikus palóc falvakat mutatja be. A hosszabb táv érinti Nagylócot, Rimócot egyedülálló Palóc Főkötő Múzeumával, valamint a hangulatos nógrádsipeki pincesort. A rövid táv végigmegy a világörökség részét képező hollókői ófalun.

2018. március 24., szombat

Szuadó 40/25/17/11 A 22. Szuadó túrákon a Nyugat-Mecsek szépségeit ismerkedhetjük meg. Valamennyi táv érinti a Jakab-hegyet, ahol a szép kilátás mellett a felszínformáló erők által vörös homokkőből formált sajátos alakzatokban, az ősi kelta földvár maradványaiban, valamint a pálos kolostor romjaiban gyönyörködhetünk.

ÁPRILIS

2018. április 7., szombat

Tavaszköszöntő túrák 25/15/6 A 17. éve megrendezett tavaszi túra az ingókövek birodalmába vezet minket. A túra három távja a Velencei-hegység legnevezetesebb, legszebb pontjaira kalauzol: Likas-kő, Angelika-forrás, Bodza-völgy, Hurka-völgy, Barlang-kút. A legkisebbeket a 6 km-es Nyuszi túra során húsvéti meglepetés várja.

2018. április 14., szombat

Vitézlő teljesítménytúra 50/35/25/15/10 A sok lehetőség közül mindenki megtalálja a megfelelő távot a Csereháti dombok közt és az Aggteleki Nemzeti Park területén. A túra résztvevői számos természeti és építészeti csodát kereshetnek fel: ilyen a szendrői Felsővár kilátó, az Ördög-gát, a Rakacai víztározó, a martonyi pálos kolostorrom.

2018. április 28., szombat

Gerecse 50 Túra 50/30/20/10 Az idén 39. alkalommal megrendezett, nagy múltú Gerecse 50 teljesítménytúrán már három éve vezették be a létszámkorlátot és a két időintervallumban történő rajtoltatást. A legnagyobb, 50 km-es táv mellett három rövidebb távon (30/20/10) is próbára tehetjük magunkat.

MÁJUS

2018. május 5., szombat

Őrség 50/Maraton/30/20/10 – Vendvidék 25/12/44 Két nap, nyolc táv, Magyarország legnyugatibb csücske – élményekben gazdag hétvége vár arra, aki nekivág a teljesítménytúrának. Számos látnivaló vár itt felfedezésre: a jellegzetes haranglábak és zsúpfedeles házak, a skanzen és a táj különleges hangulata nehezen ereszti azt, aki egyszer eljut ide.

2018. május 19., szombat

Honvéd 42/28/13/15 A 8. alkalommal megrendezett túra a Pilis és a Visegrádi-hegység természeti kincseit mutatja meg, Szentendréről indulva. Amire számíthatunk a teljesítés során: madárdallal teli erdőben járni, forrásból frissíteni, az Apátkúti-völgy szépségében gyönyörködni vagy akár a Spartacus-ösvényt felfedezni.

2018. május 26., szombat

Kinizsi Százas 100/40/25 ELMARAD! A Kinizsi 100 a legrégebbi ma is teljesíthető, nagy tiszteletet ébresztő teljesítménytúra, melyet idén 40. alkalommal rendeznek meg. A túra Békásmegyerről indul, és a Pilis és Gerecse turistaútvonalain kijelölt úton halad. A hagyományos 100-as távon kívül 40 és 25 km-en is lehet indulni.

JÚNIUS

2018. június 9., szombat

Körös - Váradi László emléktúra 50/30/20/10 A Körös a hazai teljesítménytúrázás egyik legrégebbi rendezvénye. A négy táv útvonala bemutatja a Mezőberény környéki gyönyörű alföldi táj, a Körösök völgye minden természeti értékét. A soha véget érni nem akaró gátjak mellett az erdők, mezők és rétek hangulata jelenti a túrák valódi szépségét.

2018. június 23., szombat

Balaton 50/30/20/15 A Balaton teljesítménytúra leghosszabb távja a Balaton-felvidék hegykoszorújának gerincén vezet Balatonfüredről Alsóörsig, több csodálatos panorámájú kilátót útba ejtve, a Jókai-kilátóval kezdve. A 10 km-es családi táv érdekessége a Koloska-völgyi Vadaspark, amelynek meglátogatása része a túrának.

JÚLIUS

2018. július 21., szombat

5. Fáy András Túra Gombán 30/17,37/9,52/3,3 Gomba község az Északi-középhegység déli nyúlványának, a Monor-Irsai dombságnak legtagoltabb, legváltozatosabb részén helyezkedik el. A résztvevők nyugalmat sugárzó környezetben túrázhatnak, miközben a környék növény- és állatvilágának sokszínűségét is felfedezhetik.

AUGUSZTUS

2018. augusztus 18., szombat

Püspöki túrák 50/35/15/10 A túrák minden távja a Mátra különböző pontjait és tájegységeit érinti, mely páratlan látnivalókat nyújt az indulók számára. A hosszú túra a Mátra bércét követi, némelyik része jól ismert szakaszokon halad, de a szervezők belevittek kevésbé ismert tájrészeket is, mint pl. a Csörgő-lyuk barlang.

2018. augusztus 25., szombat

Eger Csillaga 50/25/15 Az Eger Csillaga teljesítménytúra közel 20 éves múltra tekint vissza. A túra útvonalait úgy választották meg, hogy a környék legszebb kilátóhelyeit, természeti szépségeit magában foglalva panoráma útvonalon haladjanak a résztvevők.

SZEPTEMBER

2018. szeptember 8., szombat

IVV teljesítménytúra Esztergom 20/10 A túra útvonala érinti többek közt Babits Mihály villáját és a Brilli Gyuláról elnevezett turistaházat is, amely a Vaskapu tetején várja gyönyörű panorámával a megfáradt turistákat. A 20 km-es távon indulók érintik a Fári-kutat, a Képes fát, az Enyedi halálát és a Csurgó-kutat is.

2018. szeptember 22., szombat

Somlói BORangolás 15/10 Somlóvásárhelyről indulva olyan nevezetességeket láthatunk a túra során, mint pl. a Taposó-kút, a Szent Ilona-kápolna, a Somló hegyi várrom és a Szent István-kilátó. A kora őszi túra remek alkalom lesz felfedezni a Somlói borvidék látnivalóit, valamint megkóstolni az itt termelt juhfarkot.

OKTÓBER

2018. október 6., szombat

Cserháti Tótúra 50/40/20/15/6 A harmadik alkalommal megrendezett Cserháti Tótúrán látnivalókban gazdag útvonalakon lehet megismerni a túrázók körében kevésbé ismert, de annál több szépséget rejtő Nyugat-Cserhát természeti értékeit, elsősorban a környékbeli dombok között megbúvó kisebb-nagyobb tavak és falvak érintésével.

2018. október 20., szombat

Cartographia–Budai Kilátók 23/ Extra 29/ Szuper 16 A Cartographia Kupa sorozatának egyik leglátványosabb teljesítménytúrája a Budai-hegység kilátóit és jellegzetes kilátópontjait köti össze egy 24 km-es távon. Az Extra táv kitér a Budakeszi Vadasparkba, a 2017-ben először bevezetett Szuper táv pedig a Hűvösvölgyből indul.

NOVEMBER

2018. november 11., vasárnap

XIII. Szent Márton IVV túra 20/10/5 A Szombathelyi Parkerdő csodás őszi fái között túrázhatunk, három könnyebb túratávon, miközben érintjük a Dél-Dunántúli Kéket is. Igazi családbarát túranap várható, gyerekes családoknak remek alkalom a legkisebbekkel megszerettetni a túrázást, mivel a távokon minimális a szintkülönbség.

2018. november 24., szombat

Tanúhegyek nyomában 40/20A/20B/15/10 Az őszi túra az ország egyik leglátványosabb táján vezet, a Balaton-felvidék tanúhegyei között. Megmászhatjuk a Badacsonyt, a Gulácsot, a Tótit, a Csobáncot, a Szent György-hegyet és a szigligeti várat túratávtól függően, de szerencsére útközben is sok élményben és látnivalóban lesz részünk.

DECEMBER

2018. december 2., vasárnap

Börzsönyi Mikulás 25/20/15/10 Lelkes börzsönyi csapat szervezi a Mikulás túrát, amelynek mindegyik távja a hegység kevésbé ismert, de végig jól jelzett turistaútjain halad. A távok családdal, kisgyermekkel is teljesíthetőek, és az indulók találkozhatnak a Börzsönyi Mikulással, aki személyre szóló ajándékcsomaggal vár mindenkit!