funiQ logo

Tájház, Kővágóörs

Kővágóörsön az egykori Vicispán utcán (ma Petőfi utca) áll egy 1821-ben épült kisnemesi lakóház, amely kiváló állapotával a település egyik látványosságának számít.

A helyiek egykori tulajdonosai után Kerkápoly-kúriának, és Kernács-háznak is gyakran nevezik a ma tájházként funkcionáló épületet. A helyi építészeti szokásokat tükröző, füstöskonyhás, nádfedeles lakóház 1995 óta ad otthont a tájháznak.

Több tulajdonost követően az épület sokáig üresen állt, mígnem állami tulajdonba került. 1987-ben Wirth Péter mérnök és felesége, Benkő Ágnes építész elkészítette az épület helyreállítási terveit, amelynek kivitelezését 2006-ban fejezték be.

Boltíves kis- és nagykapun juthatunk be a ház kertjébe, ahonnan jól látható az árkádos tornác, amely végigfut az épület oldalán. A tornácról nyíló nagyszobához kisebb hálófülke csatlakozik. Mindkét helyiség csehsüvegboltozatos.

Utcai oromzata is megérdemel egy percet: barokkos ívelésű oromzata van, rajta két, négyszögletes ablakkal, fölöttük egy kerek ablakkal. A homlokzat felső felén az 1821-es évszám látható.

A tájház berendezése a nemesi családok három nemzedékes háztartására jellemző, köztük az egykor itt élt francia gyökerekkel bíró Duchon családéra. A korra jellemző eszközök, változatos bútorok találhatóak meg az épületben. A bútorok nagy részét Rúzsa Mihály asztalosmester, a faragott kép- és tükörkereteket pedig maga a családfő, a kitűnően rajzoló és faragó Duchon Zsigmond (1873-1960) készítette az 1800-as évek végén, illetve a követező század elején.

A tájházat csak előzetes bejelentkezéssel lehet látogatni!

Árak

  • Felnőtt: 400 Ft
  • Diák/nyugdíjas: 200 Ft
  • Nyugdíjas: 200 Ft
  • Csoportos felnőtt (10 fő felett): 300 Ft/fő
  • Csoportos diák/nyugdíjas (10 fő felett): 100 Ft/fő

Elérhetőség

Cím: Kővágóörs, Petőfi u. 18.
Tel.: +36 87 464 383