funiQ logo

Fekete-hegyi turistaház (Sasfészek), Esztergom

Az Esztergomhoz tartozó Pilisszentlélek és Kesztölc között található a 2014 tavaszára teljeskörűen felújított Fekete-hegyi turistaház, más néven Sasfészek. Az emeletes épület a Duna–Ipoly Nemzeti Park részét képző Fekete-hegyen, 574 méteres magasságban terül el.

a Fekete-hegyi kulcsosház, más néven Sasfészek
A Fekete-hegyi kulcsosház, más néven Sasfészek Fotó: funiQ

A jelenleg kulcsosházként működő épület teraszáról szemkápráztató panoráma nyílik Esztergomra, a Dunára és a Gerecse hegyeire.

A turistaházat Esztergom város és a Magyar Turista Egyesület Esztergomi Osztálya építette még 1933-ban. Néhány évvel később a dorogi természetjáró szakosztály kezelésébe került. A II. világháború során az épület komoly károkat szenvedett, így a háborút követően újjáépítették.

2014-re a turistaház új tetőt kapott, leszigetelték a falait, konyhát és vizesblokkot alakítottak ki benne, emellett új cserépkályhát építettek bele az új bútorzat mellé. Az elektromos áramot napelemek és egy aggregátor biztosítja.

A nagy népszerűségnek örvendő Sasfészek egész évben turistaszállásként üzemel, amit előzetes foglalás után bárki kiélvezhet. Az emeleti hálóteremben és a földszinten összesen 12 ember fér el kényelmesen, a földszinti cserépkályhának és az emeleti vaskályhának köszönhetően téli kuckónak is kiváló.

Az épület falait emléktáblák díszítik. Köztük az egyik Berda József költőnek állít emléket, aki utolsó turistaútján meglátogatta a Sasfészket is. Emléktábláján a Pilishez írt verséből származó idézet olvasható: „Felejthetetlen Feketehegyünk a Pilis szívében-közepében, mikor mehetek fel hozzád megint?”

Fekete-hegyi kulcsosház (Sasfészek)
Fekete-hegyi kulcsosház (Sasfészek) Fotó: funiQ

A turistaház Kesztölc felől a sárga négyzet és sárga kereszt, Pilisszentlélek felől a zöld négyzet és zöld kereszt turistajelzésen közelíthető meg.

Elérhetőség

Üzemeltető neve: Dorog Egyetértés Sport Egyesület „Pilis” Természetjáró Szakosztály
Tel.: +36 20 591 6806
E-mail: dese.pilis@gmail.com