funiQ logo

Olajos Körút Papp Simon útján 40/30/20/10

Töltsd le az útvonalat GPX-fájlként a GPS eszközödbe!

Időpont: 2017. június 17. szombat

Rajt és cél: Bázakerettye, Művelődési Ház

Szervező: Olajipari Természetbarát Egyesület

A teljesítménytúra megrendezésére 22. alkalommal kerül sor. A túra a dél-zalai olajipari múltnak és Papp Simon geológusnak kíván emléket állítani, aki az első hazai kőolajlelőhelyek kutatója és feltárója volt. A túrák indulópontja a magyar olajipar bölcsőjének is nevezett Bázakerettye, és a túra elsősorban olajipari emlékhelyeket érint, de bemutatja a csodálatos és változatos dél-zalai táj szépségét is. Mind a négy útvonal érinti a Budafai arborétumot.

azáleák a budafai arborétumban
Azáleák a budafai arborétumban Fotó: MTDMSz/Cartographia ©

Távok:

Olajos Körút Papp Simon útján 40 km
Olajos körút Papp Simon útján 30 km
Olajos körút Papp Simon útján 20 km
Olajos Körút Papp Simon útján 10 km

Információ:

dr. Csizmadia Jánosné - egyesületi elnök

Tel.: +36 93 391 240
E-mail: olajipari.te@gmail.com

Kiss Lajos - főrendező

Tel.: +36 70 611 1112
E-mail: kiss.lajos1953@gmail.com

A túra a Cartographia Kupa része.

Cartographia Kupa logo

Látnivalók a környéken

Bázakerettye A magyar olajipar bölcsőjének is nevezett település nem csak nyersanyagforrásai miatt méltó említésre. Épített értékei között találunk egy XIX. századi templomot és egy 1934-es kápolnát. A kőolaj mellett a termálvíz is a falu kincsei közé tartozik, így fürdőzésre van lehetősége az ide látogatóknak.

Kistolmács Kistolmácson halad át a Dél-dunántúli Kéktúra, és innen indul a csodás tájakon átzakatoló erdei kisvasút is. A település népszerűségéhez nagyban hozzájárul az 1989-ben épült mesterséges tó is, amit strandolók és horgászok egyaránt szívesen használnak.

Kiscsehi A zalai erdők között megbújó kistelepülés legfőbb látnivalója a budafapusztai arborétum, de érdemes megnézni a Zichy-vadászkastélyt, illetve a budafapusztai szénhidrogénmező ipari emlékeit. A térség a magyar kőolaj- és földgázbányászat bölcsője.

Lispeszentadorján Hazánk egyik legősibb települése nem csupán borkultúrájáról híres. Nagyon gazdag természeti értékekben is, gazdag növény- és állatvilág veszi körül, de a Pálos kolostor romjai, illetve az 1936-ban épült templom is mind hozzátartozik a település értékéhez, szépségéhez.

Tormafölde A zalai dombok közt fekvő kis település fő vonzereje a vétyemi ősbükkös, erdőrezervátum. A terület egy része már 1976 óta védett, az ősbükkös magterülete azóta érintetlen. A fák átlagosan 170 évesek, 40 méter magasak.

Maróc A dél-zalai zsákfalu látnivalói az 1948-ban épült katolikus templom, a szépen kialakított horgásztó és szőlőművelésre használt dombok. Mindezek miatt kedvelt kirándulóhely.

Szécsisziget A községben számos műemlék található, köztük az Andrássy–Szapáry-kastély, a barokk Szent Kereszt-templom és a XVIII. században épült vízimalom, amely ma múzeumként üzemel. A falu határában bivalyrezervátum terül el, amelynek céljául a házi bivaly génállományának megőrzését tűzték ki.

öld Szíve) |title}}