funiQ logo

Csipkeház, Hegykő

Hegykőn a Szent Mihály-templom mellett találjuk a 2015-ben megnyílt Csipkeházat.

A múzeumot elsősorban Szigethy Istvánné Bözsi néni höveji csipkegyűjteményének bemutatására hozták létre. A több mint 100 éves bírói ház, amelyben a múzeum található, maga is különlegességnek számít, a höveji csipke pedig 2014 óta „kiemelkedő nemzeti érték" a Hungarikum Bizottság megítélése szerint.

a hegykői Szent Mihály-templom
Jobbra a Csipkeház, balra a Szent Mihály-templom Fotó: funiQ

A höveji csipkét az 1860-as években élt Horváth Borbála hívta életre azzal, hogy Pozsony mellől hozott hímzésmóddal készült ruhadarabokkal hívta fel magára a figyelmet. Ezután a település sajátságosan meghatározó egyedi hímzésformájává vált, keresett divatcikk lett, hazai és külföldi elismeréseket szerzett. A höveji csipke elsőként kerülhetett a Győr-Moson-Sopron Megyei Értéktárba, ezután 2010-ben a Szabadalmi Hivataltól „örökös földrajzi védettséget” kapott.

Bözsi néni lánya, Erzsébet 2014-ben határozta el, hogy létrehoz egy méltó bemutató teret édesanyja élettörténetének, amelynek szinte minden pillanatában jelen volt a höveji csipke. Hegykőn járva a templom mellett megakadt a szeme egy igen rossz állapotban lévő parasztházon, ami az 1800-as évek végén épült, és valószínűleg két család is lakott benne, az első helyiségben Biacsics hegykői bíró és családja élt. 2014 májusában meg is vásárolta az épületet, amit kitartó munkával felújítottak, és így 2015. május 16-án a Csipkeház megnyitotta kapuit a vendégek előtt.

A parasztház első helyiségében fellelhető tárgyak mindegyikének hosszú időre visszanyúló története van, és hangulatában, néprajzi vonatkozásaiban is azonosságot mutatnak a korabeli ház lehetséges berendezési tárgyaival.

A szoba után a konyhába lépünk, aminek egyik büszkesége a kemence, amit sikerült teljes mértékben működőképes állapotba hozni. Itt készítették az ételt, forralták a vizet, disznóölés alkalmával üstben, katlanban főztek, mosogattak, de füstölésre is használták a kemencét. A hímzett, közel 100 éves polcdíszeket Bözsi néni édesanyja készítette.

A következő helyiség a másik család lakószobája volt, ahol ma különböző kézműves foglalkozásokat tartanak. A konyhában Ángyán Csilla csornai fazekas munkái láthatóak, valamint egy lóca, amit Pintér Jenő bogyiszlói fafaragó készített. A helyiségben egy 1880 körül készült festett sarokpad is helyet kapott, ami Agyagosszergényből való, és az utolsó csap is kézzel készült rajta.

Valaha eddig tartott a lakóház, ezek után már csak fáskamrát és az egyéb helységeket találhattuk itt. Azonban a felújítás során jó érzékkel kibővítették a házat, és ezért itt most a höveji csipke előszobájának is nevezett kis helyiségbe léphetünk, ahol sok érdekességet lehet megtudni a höveji csipke eredetéről és készítéséről.

Innen lépünk be magába a fő kiállító terembe, ahol "A pólyától a szemfedélig" című gyűjteményt nézhetjük meg. Itt egyfajta időutazásra hívnak minket a kiállított tárgyak, amelynek minden pillanatához kapcsolható a höveji csipke.

Az ajtó után egy rábaközi ruhába öltöztetett fiatal párt láthatunk, valamint egy bölcsőt, ami szintén Pintér Jenő alkotása. A bölcsőben játékbaba fekszik egy höveji csipkével gazdagon díszített pólyában. A falon régi családi képek sorakoznak. Itt látható még Bözsi néni lányának, Erzsébetnek a menyasszonyi ruhája, ami az utolsó pillanatban készült el az esküvő napjára. A bejárattal szemben áll az oltár, rajta egy 1897-es Arany Biblia. Az oltár mellett egy több mint 100 éves harmóniumot láthatunk.

A bal oldali sarok dísze a keresztelő kút. Az oltár mellett a pap áll, rajta a Bözsi néni által hímzett papi karing, reverenda és a szőlőmotívumokkal díszített stóla. A kút fölött látható a pápai áldás, amelyet 2011-ben kapott a Népművészet Mestere, Bözsi néni.

Az utolsó állomás a halottas ágy, ami egy több mint 100 éves röjtökmuzsaji fekhely. A pohárban szentelt víz, a tükör letakarva, az óra megállítva.

Elérhetőség

Cím: 9437 Hegykő, Kossuth utca 37.
Tel.: +36 30 633 5787
E-mail: info@csipkehaz-hegyko.hu
Web: www.csipkehaz-hegyko.hu
www.facebook.com/csipkehaz

Nyitvatartás

A Csipkeház április-májustól október elejéig tart nyitva, a múzeumlátogatás előtt érdemes a fenti elérhetőségek valamelyikén érdeklődni!