funiQ logo

Vasúti Lámpamúzeum, Fertőszéplak

Fertőszéplakon, szemben a temetővel, a Soproni út 13. szám alatt található a Vasúti Lámpamúzeum.

Lámpamúzeum
Lámpamúzeum Fotó: funiQ

A múlt század elején épült tornácos parasztházban lévő különleges gyűjtemény 2012-ben 300 darabból állt, és számuk azóta is növekszik. Haragovics József, a gyűjtemény és a múzeum tulajdonosa a különböző korszakokból származó különböző funkciójú és származási helyű vasúti lámpákat maga mutatja be, és ennél hitelesebb és részletesebb tárlatvezetést nem is kívánhatunk, hiszen egy fanatikus gyűjtő kalauzol végig a saját gyűjteményén.

A vasúthálózatban alkalmazott lámpákat bemutató tárlat Európában, de talán a világon is egyedülállónak mondható, minden egyes lámpa kvázi egyedi darab. A gyűjtemény a parasztház tisztaszobájában tekinthető meg, ennek közepén az asztalt harmadosztályú kocsipadok veszik körbe, amelyek egy igazi fapados vasúti kocsiból származnak.

Haragovics József Győrben vasútgépész szakon végezte tanulmányait, jelenleg a GySEV Vontatási Főnökségének vezetője. A több mint 30 éve kutatott darabokat, amiket néha cserével szerez be (külön erre a célra gyűjt egyéb ritkaságokat), aprólékos, gondos munkával újítja fel, sőt, nem áll meg itt sem, felkutatja a korhű dokumentumokat is, bizonyítva ezzel a lámpák származását és felhasználási módjait.

Az egyik legrégebbi lámpa az 1890-ből származó sarokzárjelző, de megtekinthető a partraszálláskor Európába került 1930-ban gyártott The Pyle National Company Chicago U.S.A. feliratú lámpa is. Kuriózum az 1900-ban Németországban gyártott igazi zseblámpa, amely tényleg zsebbe való, hiszen összehajtható, és csiszolt optika segíti a szerkezetet abban, hogy a benne meggyújtott gyertya fényerősségét a többszörösére növelje. Különleges darab még az 1955-ből származó, Szovjetunióban gyártott multifunkcionális lámpa is, ami a vízmelegítés mellett elektromos áram fejlesztésére is alkalmas volt.

Lámpamúzeum
Lámpamúzeum Fotó: funiQ

Haragovics József az első 10 évben csak gyűjtötte a lámpákat, ám egyre növekvő számuk miatt valamilyen megoldást kellett találni a lámpák tárolására. Így bukkant rá az elhanyagolt fertőszéplaki parasztházra 1990-ben. Az épületet eleinte csak raktárnak használta, de 1994-re a felújításnak köszönhetően meg lehetett nyitni a Vasúti Lámpamúzeumot. Addigra megvoltak a szükséges engedélyek, és kapcsolatba lépett a Tájak, Korok, Múzeumok Egyesülettel is. A múzeumnak bélyegzési joga van, és mindemellett hivatalos muzeális tevékenységet folytat.

Nyitvatartás

május 1 - szeptember 30:
kedd - szombat: 11-től 17 óráig
Előzetes telefonos bejelentkezés alapján más időpontban is fogadnak látogatókat!

Árak

Felnőtt jegy: 500 Ft/fő
Diák és 10 fő feletti csoportos jegy: 300 Ft/fő

Elérhetőség

Cím: 9436 Fertőszéplak Soproni út 13.
Tel.: +36 20 322 4734, +36 99 340 556
E-mail: haragovi@freestart.hu
Web: www.vasutilampamuzeum.lks.hu