funiQ logo

Gloriett, Fertőboz

Fertőboz, de az egész környék egyik legismertebb épülete a Gloriett, a Csúcsos-dűlő 187 méter magas dombjára épített emlékcsarnok.

az 1802-ben épült Gloriett kilátó Fertőbozon
A fertőbozi Gloriett Fotó: funiQ

A gloriett (gloriette) szó egy épülettípust jelöl, ami parkban álló pavilon- vagy belvedere-szerű épületet jelent. A fertőbozi Gloriett mindkét épületfajta jellegzetességeit egyesíti magában, ugyanis formája egy pavilonra hajaz, míg funkcióját tekintve a belvedere-hez áll közelebb, mivel ez utóbbi lényege a szép kilátás. Ami pedig megvan: szép időben Pozsonyig is ellátni innen.

kilátás a fertőbozi Gloriettből
Kilátás a Gloriettből Fotó: funiQ

A kilátót gróf Széchényi Ferenc építtette 1801-ben (más források szerint 1802-ben) fertőrákosi mészkőből valószínűleg Ringer József tervei alapján, aki a nagycenki kastély és a mauzóleum építkezésén is dolgozott az 1800-as évek elején. Ami biztos, hogy az épület József nádor tiszteletére készült, akivel a gróf többször is gyönyörködött innen a tájban 1800 októberében.

kilátás a fertőbozi Gloriettből
Kilátás a Gloriettből Fotó: funiQ

A klasszicista, kupolával zárt kilátó belső átmérője 3 méter, a falvastagság 50 cm. A keleti és a nyugati ajtónyílásban 2-2 oszlopot láthatunk, míg az északi bejáratot egy sima kőtok veszi körbe. A déli oldalon csak egy félköríves ablakot nyitottak.

az 1802-ben épült Gloriett kilátó Fertőbozon
A Gloriett déli oldala Fotó: funiQ

Az akkorra már megrongálódott épületet gróf Széchényi Endre helyreállíttatta 1943-ban. Ekkor került a főpárkány köveinek belső oldalára a következő felirat is:

„EREXIT COMES FRANCISCUS SZÉCHÉNYI. RENOV. COM. ANDREAS SZÉCHÉNYI 1943”

kilátás a fertőbozi Gloriettből
Kilátás a Gloriettből Fotó: funiQ

A kilátó makettjét is láthatjuk Sopronban, a 2016 tavaszán megnyílt Mini Vármegye Makettpark 30-nál is több látnivalója között.

Túraajánlatok