funiQ logo

Szigetvár

Szigetvár a Zselic déli lankáinál, Pécstől alig 30 km távolságra, a 6-os és a kaposvári 67-es főút találkozásánál terül el.

Túraajánlatok

Néhány kilométerre a településtől, a domolosi kastély műemléképületének szomszédságában, szép környezetben lovaglásra és horgászatra van lehetőség a túrázás és vadászat mellett.

Látnivalók

2013-ban készült el a Makovecz Imre tervezte Művelődési Központ, a Vigadó épülete.

A város télen-nyáron üzemelő gyógyfürdőjének és a strandnak a vize is ásványi sókban gazdag. Rendkívül kedvező hatású az izületi és reumatikus megbetegedések kezelésében, az időskori csontritkulás lassításában, sőt a gyermekek fogszuvasodását is gátolja.

Szigetvár egyik nevezetes látnivalója a több holdas parkban elterülő vár. A várudvarban a győztes Szulejmán tiszteletére épített dzsámi látható. Tavasztól ősz végéig megtekinthető a vártörténeti kiállítás.

A városközpontban áll a 16. században emelt Ali pasa dzsámiból átépített katolikus plébániatemplom, kupoláján Dorffmeister István – a vár elfoglalását, Zrínyi halálát és Szigetvár visszafoglalását ábrázoló – freskójával. A templomban még három Dorffmeister olajkép látható.

A Zárda utcai ferences templom különleges felépítésű főoltára valamint sekrestyebútora a magyar művészet kiemelkedő alkotása. A volt rendház – ma zeneiskola – ősztől tavaszig képzőművészeti kiállítások otthona, a Vigadó időszaki kiállításai mellett.

A főtér mellett az egykori sóház, illetve postakocsi állomás hangulatos belső terében került bemutatásra Szigetvár újkori története.

A jelenlegi piac mellett, a Bástya utcában található a 16. századból fennmaradt Török ház Magyarország egyetlen épen maradt török kori lakóépülete.

A város határában található Szulejmán szultán nagyméretű síremléke, melyet a törökök emeltek.

A városban szállodák, vendéglők állnak az idelátogatók rendelkezésére.

Az immár hagyományos művelődési, tudományos és sportrendezvények jelentős színfoltjai Szigetvár életének. Ezek közül kiemelkedik a több, mint 160 év óta minden évben szeptember elején megrendezésre kerülő Zrínyi ünnepség.

Története

A település már az ókortól lakott terület volt, ennek ellenére a középkori eredetű kisváros neve Zrínyi Miklós és katonái 1566-os helytállása óta vált közismerté. A város múlt századi hangulatú városmagja és az oszmán–török idők épületei Szigetvár fő látnivalói. 1689-es visszafoglalása után építették ki az északi fal kazamatarendszerét.

2011-ben, a Szigetvári hősök érdemeiért kapta meg a Leghősiesebb Város (Civitas Invicta") nevet.