funiQ logo

Bét Sálom zsinagóga

A Károli Gáspár tér 5. szám alatt található a Bét Sálom zsinagóga, a dél-budai magyar zsidó közösség központja. A villaépület az 1960-as évek eleje, a régi Lágymányosi zsinagóga bezárása óta működik imaházként. A Bét Sálom nevet 2007-ben kapta, valamint egy nagyszabású felújítást követően a zsinagóga 2012 márciusában bővült egy oktatóteremmel, egy könyvtárszobával összekötött közösségi teremmel, egy kóser konyhával és egy többfunkciós kerttel.

A rendszeres, állandó imaidőkön és egyéb vallási programokon túl az imaház nyelvtanfolyamok, gyermekfoglalkozások és nyugdíjas klubok színhelye.

Elérhetőség

Cím: 1114 Károli Gáspár tér 5.
Tel.: +36 1 361 1965
E-mail:
Horváth József körzeti elnök: hj@zsinagoga.net
Radnóti Zoltán rabbi: rabbi@zsinagoga.net
iroda (Verő Anikó): lagymanyos@zsinagoga.net
Web: www.zsinagoga.net

Története

A régi Lágymányosi zsinagógát, aminek az épülete a Zsombolyai utca 6. szám alatt máig áll, 1936-ban avatták fel. Addigra igencsak szükség volt már egy központi zsinagógára a kerületben a hívők növekvő száma miatt, de a negyvenes évek elejétől ez a trend megfordult a holokauszt következményeképp, emiatt, és természetesen a háború miatt az épület egyre inkább elvesztette kizárólagos imaházi jellegét. Először 1943-44-ben szolgált tanulóhelyként a Baracs Károly elemi iskola részére, majd 1944-ben a hatóságok raktár céljára vették igénybe a templomot. Ekkor szorultak ki a hívők először a zsinagóga épületéből, a közösség kénytelen volt az istentiszteleteket a Váli-utcai zsidó elemi iskola épületében megtartani. 1944-45-ben a német hadsereg istállónak használta az épületet, ennek ellenére a háború után, 1945 szeptemberében a zsinagóga ismét megnyitotta kapuit.

A régi zsinagóga épületét 1950-ben államosították, majd 1966-ban a Tudományos Ismeretterjesztő Társulat vette meg, és egy természettudományi stúdiót rendezett be benne. Ez átalakítást is hozott magával, a korábbi nagy belső teret szintekre osztották, ezzel véglegesen megfosztották az épületet a vallási funkcióitól. Ekkor költözött át a közösség a Károli Gáspár tér 5. szám alatti villaépületbe.

Az új zsinagóga első elnöke Szepesi Hugó volt, akinek áldozatkészsége miatt megmaradt ugyan a közösség, de megnehezítette az újjáéledést, hogy a körzet a Frankel zsinagóga alá tartozott. Szepesi halála után az új rabbi Halmos Gábor elnöksége alatt Radnóti Zoltán lett. Az ő javaslatára függetlenedett a körzet 2005-ben, valamint ő nevezte el a zsinagógát Bét Sálom-nak 2007-ben.

A következő lépés a zsinagóga felújítása volt, amiről 2009-ben döntött a közösség. A féléves felújítást követően a földszinten kialakítottak egy oktatótermet könyvtárrészleggel, egy nagy közösségi termet, és egy kóser konyhát. A kert egy játszótérrel, és egy focipályával bővült. Az emeleti imaház is átalakult, a női és férfi részlegeket most már áttetsző fal választja el, a mennyezetet égszínkékre festették, amelyet ezüstszínű Dávid-csillagok díszítenek. A frigyszekrény előtt örök tűz lobog.