funiQ logo

Lokomotív 424 - 24km - Szentgyörgyi Tamás Emléktúra

Töltsd le az útvonalat GPX-fájlként a GPS eszközödbe!
Teljes táv: 24 km
Össz. emelkedő:  550 m
Össz. lejtő: -550 m
Magasság max.: 371 m
Magasság min.: 138 m

Útvonal: Szokolya, vá. - Magyarkút - Lokó pihenő (Nagy-Kő-hegy) - Nógrád - Béla-rét - Királyrét - Szokolya, vá.

Rajt és cél: Szokolya MÁV vasútállomás, Lokomotív kulcsosház

emléklapok írása a rajt és cél helyszínéül szolgáló Szokolyán
Emléklapok írása a rajt és cél helyszínéül szolgáló Szokolyán Fotó: Lokomotív Turista Egyesület és a Vasutas Természetjárók Szövetsége ©

Indulási idő: 7:30 - 10:00 között

Szintidő: 4 óra 24 perc

Nevezési díj: 700 Ft/fő

(Magyar Turista Kártyával rendelkezőknek és/vagy VTSZ tagoknak: 550 Ft/fő)

Díjazás: A 24 km-es túrát előírt szintidőn belül teljesítők sorszámozott oklevelet, a harmadik alkalommal teljesítők emlékjelvényt kapnak.

Általános tudnivalók a túráról: XXXII. Lokomotív 424 teljesítménytúra

Útvonal

Szokolya vasútállomásról a P– jelzésen déli irányba indulunk a Les-völgyben, a vasúttal párhuzamosan. Magyarkútra érve először jobbra, majd balra tartva – a K■ jelzésre térve – megyünk az Irma-forrásnál lévő parkolóig, majd az 1. ellenőrzőpontig.

Itt kelet felé haladva csatlakozunk az országos K– jelzéshez. A K–-jelzést elérve elérve balra átkelünk egy patakon, majd a jelzést követve megyünk a Nagy-Kő-hegyen lévő Lokó pihenőig, a 2. ellenőrzőpontig.

A pihenő után is követjük a K– jelzést, azon érkezünk meg Nógrádra. A vasúti sorompónál balra fordulunk, innen már a vasútállomástól érkező zöld jelzéssel, és a Csurgó forrásnál találjuk a 3. ellenőrzőpontot.

Csurgó forrás Nógrád vasútállomása mellett
Csurgó forrás Nógrád vasútállomása mellett Fotó: Lokomotív Turista Egyesület és a Vasutas Természetjárók Szövetsége ©

A forrástól továbbra is az országos K– és a Z– jelzésen megyünk. Balra elhagyjuk a Kálváriát, majd egy szántót, egy patakot, és egy széles mezőt keresztezve érjük el az erdőt. Innen utunk a hajdani Nógrád – Szokolya kövesút maradványán, akácosban vezet. Kb. 1 km után a jelzés jobbra fordul, majd nyugat felé elhaladunk a Sóska-hegy alatt. A Béla-rétnél a Z– jelzés Királyrét felé elágazik, ezt követjük egészen Királyrétről érkező P– jelzésig, ahol a Vár-hegy aljában találjuk a 4. ellenőrzőpontot.

Itt balra fordulva a P– jelzésen érünk ki a Széles mezőre. Az erdőből kiérve kb. 230 méter után kisebb jobbra tartás után találjuk a P– jelzést. Az erdőbe érve széles kocsiutat követünk, majd kb. 1 km múlva egy ösvényen balra leereszkedünk a patakvölgybe, és azt követve a P– jelzésen megyünk egészen Szokolya vasútállomásig, illetve ott balra kanyarodva a célig, a Lokomotív kulcsos házig.

ellenőrzőpont
Ellenőrzőpont Fotó: Lokomotív Turista Egyesület és a Vasutas Természetjárók Szövetsége ©

Egyéb távok