funiQ logo

Bikás Park

Három bika-szobra a Bikás parkban
Három bika-szobra a Bikás parkban Fotó: funiQ

A kelenföldi Bikás park és a Bikás-domb a XI. kerület egyik közkedvelt zöld területe. A parkban játszótér és különféle sportpályák is vannak, emellett rendszeresen ad otthont különböző kulturális rendezvényeknek. Télen pedig szánkózási lehetőséget is biztosítanak a domb lejtői.

tó a Bikás parkban
Tó a Bikás parkban Fotó: funiQ
  • szökőkút a Bikás parkban
    Szökőkút a Bikás parkban Fotó: funiQ
  • Bikák szobor a Bikás parkban, háttérben a lakótelep emeletesházaival
    Bikák szobor a Bikás parkban, háttérben a lakótelep emeletesházaival Fotó: funiQ
  • kis tó a Bikás parkban
    Kis tó a Bikás parkban Fotó: funiQ

A Bikás-dombot 1974-ben hozták létre a Kelenföldi lakótelep megépítésével egy időben. 1980-ban került a jelenlegi helyére a domb tetején álló szoborcsoport, amelyről Bikás-domb és park a nevét kapta. Kiss István eredeti, Monda című szoborcsoportja három magyar szürkemarhát ábrázol, a szarvuk között a Napot, a Holdat és a csillagokat jelképező díszekkel. Sajnálatos módon a szoborkompozíciót több alkalommal is megrongálták, és a szimbolikus jelentésű díszek is eltűntek. 2001-ben kopjafát állítottak a domb aljánál Lehrmann-Lovász György író, politikus emlékére.

a Bikák szobor a Bikás parkban
A Bikák szobor a Bikás parkban Fotó: funiQ

A közel egy hektárnyi területű Bikás park a megújulása során számos kikapcsolódási lehetőséggel bővült. Az idelátogatók körében a futópálya a legnépszerűbb, amely már a margitszigeti futópálya látogatottságával vetekszik. A parkban több sportpályát is kialakítottak, többek között focipálya, kosárlabdapálya és teniszpálya is helyet kapott a parkban. Mindemellett két elkülönített kutyafuttatót is igénybe vehetnek a kerület négylábú lakosai.

A 2014-ben átadott 4-es metró itteni megállójának neve is a szoborcsoportról elnevezett park nevét viseli. A metrókijárat körüli területet új díszburkolattal borították. A park csücskében elhelyezkedő, nagy kiterjedésű állomás kívülről a Duna-parton álló Bálna Budapest formáját idézi. A hatalmas aszimmetrikus üvegkupola alatt helyezkedik el a metróállomás, ahová a mozgólépcsők az üvegtető alól indulnak. Szellőztetés idején a kupola egy részének a felső elemeit fel lehet nyitni, így áramlik a metróállomásra a friss levegő.

Bikás park, háttérben a 4-es metró feljárójával
Bikás park, háttérben a 4-es metró feljárójával Fotó: funiQ

A parkban egy biotó is található, amelynek tisztán tartásához nem használnak mesterséges berendezéseket, vegyszereket. A mesterségesen kialakított tó öntisztulását a mederkialakítás mellett többek között a növények biztosítják. A tó eltartja a változatos összetételű halállományt, amely itt található.

A megújult park rengeteg különféle rendezvénynek ad otthont. A Bikás parkban évről évre rendeznek meg gyermeknapi programokat és különféle versenyet is - 2015-ben például közlekedési versenyen lehetett itt részt venni. A Föld Napja nevű eseménynek is a park adott otthont, emellett a 2015-ben megrendezett Nyárbúcsúztató Fesztivál keretén belül a Budai Ciszterci Szent Imre Templom és Plébánia számára szerveztek jótékonysági gyűjtést.

Túraajánlatok

Felfedezőtúra a 4-es metró nyomában A 4-es metró átadásával kiderült, hogy lehet elegánsan, szép tereken áthaladva is utazni a felszín alatt. Az újbudaiak nap mint nap gyönyörködhetnek a kortárs építészet legjobb alkotásaiban, hiszen a nyomvonal 5 állomása is a kerületet szeli át. Túránk során körülnézünk az állomások felszínén is.