funiQ logo

Etele tér

A XI. kerületi Etele tér mára a főváros egyik legfontosabb közlekedési központjává vált – a tér megközelíthető metróval, buszokkal, villamosokkal megközelíthető a belvárosból, valamint vonattal és buszokkal a főváros határán kívülről is eljuthatunk ide.

Etele tér
Etele tér Fotó: funiQ

Az egykor Újbuda állomás nevet viselő Kelenföldi pályaudvar is az Etele térnél helyezkedik el, napjainkban pedig Budapest negyedik legforgalmasabb vasútállomásává nőtte ki magát. 1876-ban épült fel az Etele térre néző utasfelvételi épület, amely a vasútállomás fennállásának 125. évfordulóján műemléki védettséget kapott, és azóta is helyi védelem alatt áll.

Kelenföldi Pályaudvar állomásépülete
Kelenföldi Pályaudvar állomásépülete Fotó: funiQ

Az Etele tér sarkából juthatunk le a XX. század végén épült aluljáróba, amely a teret Őrmezővel köti össze. A 2000-es években elkezdődött egy új, tágasabb aluljáró kiépítése is, amelyet 2014-ben a 4-es metró átadásakor lehetett használatba venni. Az aluljáróban lift, illetve mozgólépcső is segíti a közlekedést.

üveglift visz fel a a 4-es metró Kelenföldi Vasútállomás megállójából
Üveglift visz fel a a 4-es metró Kelenföldi Vasútállomás megállójából Fotó: funiQ

Az Etele tér a végállomása a 19-es és a 49-es villamosoknak, az 58-as és a 103-as buszoknak, valamint a 907-es és a 918-as éjszakai járatoknak is. Az olykor, szükség esetén közlekedő metrópótló autóbuszokra is az Etele téren lehet felszállni.

1999-ben a Kosztolányi Dezső térről az Etele térre költözött a távolsági autóbusz pályaudvar, ahonnan a járatokkal Pest Megye dél-nyugati részeibe lehet eljutni. A buszpályaudvart 2014-ben, a vasútállomás felújításával és a metró átadásával egy időben korszerűsítették.

Volánbusz váróterem
Volánbusz váróterem Fotó: funiQ
 • Volánbusz váróterem emelete
  Volánbusz váróterem emelete Fotó: funiQ
 • Etele tér
  Etele tér Fotó: funiQ
 • Etele tér
  Etele tér Fotó: funiQ
 • Etele tér
  Etele tér Fotó: funiQ
 • Etele tér
  Etele tér Fotó: funiQ
 • Volánbusz váróterem
  Volánbusz váróterem Fotó: funiQ

2015 őszén az Etele tér mellett átadtak egy körülbelül kétszázötven férőhelyes P+R parkolót, amely már a harmadik parkolóhely a Kelenföldi pályaudvar környékén. Az új parkoló a Somogyi úti parkolóval és őrmezői oldalon található Péterhegyi úti parkolóval együtt így összesen több mint kilencszáz férőhelyet biztosít az autóval közlekedők rendelkezésére.

Túraajánlatok

Felfedezőtúra a 4-es metró nyomában A 4-es metró átadásával kiderült, hogy lehet elegánsan, szép tereken áthaladva is utazni a felszín alatt. Az újbudaiak nap mint nap gyönyörködhetnek a kortárs építészet legjobb alkotásaiban, hiszen a nyomvonal 5 állomása is a kerületet szeli át. Túránk során körülnézünk az állomások felszínén is.