funiQ logo

Faur Zsófi Galéria

Volt egyszer egy galéria a Ráday utcában, amit aztán áttelepítettek a felfutónak számító, művészeti központtá alakuló kultúrutcába a Bartók Béla útra. Ez a története annak, hogyan került Faur Zsófi a Bartók Béla út 25-be, vele együtt pedig azok a felfogások és törekvések, amelyek a magyar kortárs művészet népszerűsítéséhez kötődnek. A galéria maga egy szépen felújított, letisztult tér, ahol gyakran látogathatunk például kortárs magyar fotóművészeti kiállítást. De nem csak belföldön zajlik a népszerűsítő tevékenység, fontos cél a hazai művészek beemelése a nemzetközi szcénába. A Faur Zsófi Galéria jelen van nemzetközi vásárokon is, ahol keresi a legjobb nemzetközi galériákkal való kapcsolatot. Ezen kívül foglalkoznak még kortárs művészettörténeti-írások gondozásával, több nyelven megjelenő monográfiákkal, szakirodalmi kiadványokkal.

a Faur Zsófi Galéria bejárata
A Faur Zsófi Galéria bejárata Fotó: funiQ

A Bartók Béla úton egyre több galéria tűnt fel az utóbbi időben, és ez bizony nem a véletlen műve. Újbuda önkormányzata ugyanis kitűzte a célt: fel kell karolni a kortárs művészeket és sokoldalú kulturális központot kell létrehozni a városrészben. Ezért elindította a Kulturális Városközpont projektet, és ennek keretén belül neves galériákat telepített az utca üres helyiségeibe. Így, a Faur Zsófi Galérián túl például a Próféta Galéria, a Godot Galéria is fontos szerepvállalással működik az utcában, és Glázer Attila is itt rendezte be műtermét. A Bartók Béla Boulevard Eleven Tavasz és Eleven Ősz nevű rendezvénysorozatán gyakran készülnek különleges programokkal ezek a helyek.

Faur Zsófi tovább is megy annál, hogy kortárs galériát működtet: ő a KULT11 Egyesület elnöke, amely tulajdonképpen helyi vállalkozók és civilek összefogásának eredménye, akiknek célja, hogy megfogalmazzák a „Bartók” új identitását. Projektjüknek a célja egy olyan helyszín kialakítása, ahová az emberek szívesen mennek feltöltődni, szórakozni és ahol mindig színes programkínálat várja a látogatókat.

Érdekességként megemlítjük, hogy a Faur Zsófi galériának otthont adó Bartók Béla út 25. első emeletén lakott hosszú éveken át Cseh Tamás zeneszerző.

Cseh Tamás egykori lakóházának aljában van ma a Faur Zsófi Galéria
Cseh Tamás egykori lakóházának aljában van ma a Faur Zsófi Galéria Fotó: funiQ

Túraajánlatok

Séta Újbuda szívében Dél-Buda kulturális központját sétáljuk körbe, miközben olyan kérdésekre is választ kapunk, hogy miért neveztek el egy épületet 500 ezüst dénár nyomán, hogyan kerül egy máig működő templom egy bérháznak látszó épület első emeletére vagy hogyan szórakoztak egykor a fiatalok a Budai Parkszínpadnál.