funiQ logo

Tranzit Art Café

A Kosztolányi Dezső tér közelében lévő Tranzit Art Café & Bistro jól ismert pontja a XI. kerületnek. Az egykori váróteremből kialakított barátságos hangulatú bisztróban kiállítások, koncertek, irodalmi előadások, sőt nyáron még filmvetítések is várják a vendégeket. A jó időben megnyitó teraszon nyár elejétől ingyenes filmvetítésekkel várják a felnőtteket és a gyermekeket egyaránt.

biciklik parkolnak a Tranzit előtt
Biciklik parkolnak a Tranzit előtt Fotó: funiQ

Lackfi János József Attila-díjas magyar költőt is megihlette a bisztró hangulata, a Tranzit Café honlapján olvashatók a gondolatai, amelyeket a kávéház és a környék ihletett: „Mintha egy templomot, az utazás templomát építették volna át presszóvá. Szép időben, mikor megnyílik a terasz, a városi zajok-zörejek, motorhangok, szőnyegporolások, boltajtó-csilingelések, kasszacsattogások, szerelmes csókok, szerelmes pofonok, száraz, üzleti köszönések, babagügyögések, nyugdíjas zsörtölődések is erre tranzitolnak a levegőben. Aki az élet ütőerén szeretné tartani hüvelykujját, üldögéljen egy kicsit a Tranzitban, nézegessen művészetet a falon, egyen egy kis mexikói tanyasi csirkeragut, és szürcsölgesse a város szénsavas lelkét üvegpohárból.”

Tranzit
Tranzit Fotó: funiQ

A bisztró épülete korábban a Kosztolányi Dezső téri buszpályaudvar váróterme volt, amely 1963-ban épült fel Félix Vilmos tervei alapján. 1999-ben, amikor a Volánbusz pályaudvarát az Etele térre, a kelenföldi vasútállomás mellé költöztették át, az épületet bezárták. Bár a környék lakosai szerették volna, ha az eredetileg itt álló parkot helyrehozzák, és az épületet lebontják, azonban a váróterem még ebben az évben műemléki védelmet kapott.

buszok díszítik a Tranzit falát
Buszok díszítik a Tranzit falát Fotó: funiQ

2004-ben pályázat nyílt a váróterem hasznosítására, amelyet Egri Orsolya nyert meg. Elképzeléseiben egy kulturális kávézó létesítése szerepelt, amely különféle művészeti témájú programnak ad otthont. 2005-ben Borsay Attila Budapest Építészeti Nívódíj dicsérő oklevelet kapott a tervei alapján átalakított, a hatvanas éveket idéző épület megtervezéséért. A perontetők, a kerámiamozaikos falburkolat beleillettek a váróterem előző századi hangulatába. Érintetlenül maradt a betonpadló, a váróterem falát díszítő mozaik, illetve a régi pénztár vagy forgalmi iroda feliratok is, amelyek az épület eredeti funkcióját hivatottak megőrizni a kerületiek emlékezetében.

a Tranzit mozaikkal díszített egyik belső fala
A Tranzit mozaikkal díszített egyik belső fala Fotó: funiQ

A kávéház falait minden oldalról hatalmas, egybefüggő üvegfelületek veszik körül, és nincsenek is függönyök, azonban a belső kialakításnak, a bisztró berendezésnek és a bohém dekorációnak köszönhetően a hangulata mégis otthonos maradt. Alapvetően minden újítás a tisztulás, az absztrakció felé mutat, a belső tér tiszta természetességét megőrizve. A kávéház külső falára egy eredetileg oda nem tervezett burkolatot került.

a Tranzit belülről
A Tranzit belülről Fotó: funiQ

A kávéház ideális hely lehet a munkához, családi kávézásokhoz, csevegéshez a barátokkal, kulturális események látogatására is. Nyáron még a szezonálisan kirakott napozófotelekben, függőágyakban is megpihenhetünk. Az idelátogató gyermekek számára játszósarkot alakítottak ki, emellett a bisztró a fővárosban egyre növekvő számú kutyabarát helyek közé tartozik. "Család- és gyerekbarát hely vagyunk, olyan, ahol a kultúra egy természetes szelete az életnek." – mondta Egri Orsolya, a kávézó tulajdonosa egy, a hely ötéves fennállásának évfordulóján adott interjúban.

kényelmes függőágyak és kanapék várják a Tranzit vendégeit
Kényelmes függőágyak és kanapék várják a Tranzit vendégeit Fotó: funiQ

A bisztró létrehozásának célja az volt, hogy a régi váróteremből egy, a kerület központjában lévő, változatos kulturális programlehetőséget teremtő vendéglátóegység válhasson. Ennek eleget téve a bisztróban nagyon sokféle rendezvény közül válogathatunk: megnyitása óta volt már itt garázsvásár, vallási programsorozat kerekasztal-beszélgetésekkel és filmvetítéssel, a kávéház által szervezett gyerekrajz-pályázatra beérkezett művek kiállítása, természetvédelmi kiállítás, és a 2014-es év legszebb gyermekkönyveinek kiállítása is, hogy csak néhányat említsünk az itt megrendezett események közül. Gyakorta tartanak itt irodalmi felolvasóesteket, lemezbemutató koncerteket.

Tranzit
Tranzit Fotó: funiQ

A Tranzit Café szervezésében nemcsak a kulturális programok, hanem társadalmi célú események is megrendezésre kerültek. A kávéház 2015-ben, Újbuda Önkormányzatával együtt gyűjtést szervezett a rászorulóknak, amely sikeresen zárult. A vártnál több felajánlás érkezett a kerületi lakosoktól, rengeteg könyv, ruha, cipő és gyermekjáték gyűlt össze az adományozók jóvoltából. Emellett más jótékonysági eseményeknek is otthont adott már a kávézó – 2016 februárjában a Szemem Fénye alapítvány rákos kisgyermekekért végzett munkájához járult hozzá, a kávéházban elfogyasztott ételek árának egy részét az alapítványnak juttatva. Pár hónappal később, májusban a bisztró az Esélyek utcája elnevezésű fesztivállal kívánta felhívni a figyelmet az esélyegyenlőségre és a családbarát szemléletre.

a Tranzit bejárata
A Tranzit bejárata Fotó: funiQ

Elérhetőségek:

Asztalfoglalás
Telefon: +36 1 209 3070
E-mail: tranzitcafe@gmail.com
Web: www.tranzitcafe.com
Nyitva tartás:
Hétfőtől péntekig: 9.00-23.00
Szombaton: 10.00–22.00
Vasárnap és ünnepnapokon: zárva

Túraajánlatok

Építészeti kalandozások Újbudán Ez az útvonal a XI. kerület építészeti érdekességeit fedezi fel. Az elsősorban a XX. századból származó építészeti emlékek közül különösen érdekesek azok, amelyek egykori ipari vagy közlekedési funkciójuk elvesztése után megmaradtak, de új szerepet kaptak.