funiQ logo

Tókerülő túra a Fertő tónál: Magyar kör

Töltsd le az útvonalat GPX-fájlként a GPS eszközödbe!
Teljes táv: 63 km
Össz. emelkedő:  280 m
Össz. lejtő: -280 m
Magasság max.: 175 m
Magasság min.: 110 m

FertőrákosMörbisch am SeeIllmitzApetlon – Fertőújlak – FertődHegykőBalfFertőrákos

kilátás a kőfejtő felszíni részén vezető Sziklai benge Tanösvényről
Kilátás a Fertőrákosi kőfejtő felszíni részén vezető tanösvényről Fotó: funiQ

A Fertő magyarországi szakaszát körbejáró, közepes nehézségű túra az összes hazai Fertő tavi települést felfűzi. A kör egy része az osztrák szakaszon halad, ahol a borairól híres Mörbischből (Fertőmeggyes) hajózhatunk át Illmitzbe (Illmic).

A kompon ingyenesen lehet kerékpárt szállítani.

Túránk rövid ausztriai tekerések, és kompozás után a tavat délről, a magyar oldalról kerüli meg. Közepesen nehéz, a vége fele több kellemetlen emelkedővel, viszonylag jó minőségű, többnyire szeparált kerékpárúton, vagy kis forgalmú aszfaltozott műúton. Az út során a természeti látványosságok mellett több helyen is érdekes turisztikai látványosságoknál pihenhetünk meg (Mithras szentély, Kristálymúzeum, fertőrákosi kőfejtő, fertődi kastély)

a kastély a díszudvarral
A fertődi Esterházy-kastély a díszudvarral Fotó: funiQ

Útjelzések: Egyértelmű, jól jelzett irányok, Fertőrákos–Mörbisch B10, Illmitz –Apetlon B10, Határ-Fertőd Iron Curtain 13, Fertőd- Balf Iron Curtain 13

A túra jellege: Közepesen nehéz, edzettségtől függően 4-6 órát szánjunk rá.

Alternatív kezdés: Induljunk Fertődről, így a túra nehezebb, emelkedősebb szakaszait már az elején letudjuk.

Alternatív könnyítés: Balf után a kevésbé dombos, kis forgalmú közúton is elérjük Fertőrákost.

Gyakorlatias dolgok: A határellenőrzések miatt legyen nálunk útlevél vagy személyi igazolvány. A kompra csak készpénzben válthatunk jegyet (7 euró)! Néhány kilométerenként, több faluban is van lehetőség enni, inni, bevásárolni.

Túraleírás

ivókút Balfon
A balfi gyógyvíz nyilvános ivókútja a Balfi víz palackozóüzem mellett Fotó: funiQ

Fertőrákoson a kőfejtő után közvetlenül jobbra lévő információs pont mellett parkolhatunk. Innen jobbra kanyarodva, a csak kerékpárosoknak és gyalogosoknak fenntartott széles aszfaltúton kerekezünk az osztrák határig (2-3 km), jobbra láthatjuk a talán legszebb kilátást a tóra. A határ előtt érdemes megállni a Mithras szentélynél.

Kb. 1 kilométer után érkezünk Mörbisch-be, ahol legurulunk a B10 jelzésen a templom utáni kereszteződésig. Innen a Badeanlage Mörbisch B10 (Seestrasse) útirányt jobbra követve lekerekezünk a kikötőig (1,5 km), ahonnan félóránként jár a komp Illmitz-be (7 euró, csak készpénzt fogadnak el). Itt strand és több büfé is van, ha esetleg várakoznunk kéne. Az átkelés 30 percet vesz igénybe.

vízibiciklik és csónakok a kikötőben
Vízibiciklik és csónakok a kikötőben Fotó: funiQ

A kompról leszállva, a műút mellett haladó B10-es úton, 3 km után érkezünk Illmitz központjába. Itt érdemes a kiépített St. Barthalomaus kútnál (ivóház) feltölteni vízkészleteinket. A B10-et követve a Seegasse után az Apetloner strasse-n át hagyjuk el a települést, értelemszerűen Apetlon irányába (2,5 km).

DSC_0930-1.jpg
Apetlon felé Fotó: funiQ

Apetlonban a kerékpárút a falu főútjára vezet, majd a templom mellett elhaladva, kiérve a faluból, ismét szeparált bicikliútra jutunk (B10). Innen már csak 4 km a határ, előtte a Herbert pihenőben frissülhetünk fel.

A határnál (nincs ellenőrzés) az elágazáshoz érkezve forduljunk jobbra, válasszuk a Sarród felé vezető kiváló állapotú, új kerékpárutat. Fertőújlak (3,5 km) után balra fordulva Sarród felé kerekezve elérjük a nemzeti park területét. A Határ-árok után először a Sziki Őszirózsa tanösvény, majd a Lászlómajor bemutató majorság mellett vezet utunk.

magyar szürke szarvasmarha gulya Lászlómajor mellett
Magyar szürke szarvasmarha gulya Lászlómajor mellett Fotó: funiQ

Az út bal oldalán hamarosan egy madárlest találunk, ahonnan a pusztát és a tavas vidék madarait lehet látni. A parkot széles, kis forgalmú úton elhagyva érkezünk Sarródra, de mielőtt odaérünk, mindenképp álljunk meg a Fertő-Hanság Nemzeti Park Látogatóközpontjánál, a Kócsagvárnál.

információs pont a Kócsagvár Látogatóközpont középső részén
Információs pont a Kócsagvár Látogatóközpont középső részén Fotó: funiQ

Sarród és Fertőd között már alig 1 kilométer van, mielőtt a fertődi kastély mellett az útjelző Fertőszéplak, Sopron irányába, jobbra visz minket. A kastély környékén jó pár étkezési, pihenési lehetőséget találunk.

Fertőd Fertőd a XVII. század második felében került az Esterházy család birtokába, akiknek ma a város legismertebb látnivalóját, a lenyűgöző Esterházy-kastélyt is köszönheti. A család zenekarának vezetőjeként élt itt két évtizedig Joseph Haydn osztrák zeneszerző is.

Jobbra, Fertőszéplak (2,5 km) irányába folytatva utunkat, elmegyünk a gyönyörű Falumúzeum (skanzen) mellett, áthaladunk egy vasúti kereszteződésen, majd a dombtetőn álló Mindenszentekről elnevezett templomot jobbra kerülve jutunk ki a településről. A XVIII-ik századi templom egyik érdekessége, hogy a lábfájósok védőszentjének (Szent Peregeus) is találunk benne oltárt.

Mindszentek római katolikus templom
Mindszentek római katolikus templom Fotó: funiQ
 • a Mindenszentek templom belseje
  A Mindenszentek templom belseje Fotó: funiQ
 • Szent Szív-emlékmű
  Szent Szív-emlékmű Fotó: funiQ
 • Szent sír kálvária
  Szent sír kálvária Fotó: funiQ
 • volt Széchenyi-kastély, Széchenyi Ferenc grófnak a Nemzeti Múzeum alapítójának szülőháza
  Volt Széchenyi-kastély, Széchenyi Ferenc grófnak a Nemzeti Múzeum alapítójának szülőháza Fotó: funiQ
 • Mindszentek római katolikus templom és Szent sír kálvária
  Mindszentek római katolikus templom és Szent sír kálvária Fotó: funiQ
 • a falumúzeum és a tájházak
  A falumúzeum és a tájházak Fotó: funiQ
 • az egyik tájház
  Az egyik tájház Fotó: funiQ
 • utcakép
  Utcakép Fotó: funiQ

Innentől utunk változatos, de jó minőségű, fel-le haladva vezet át a következő falvakon, és a köztük lévő kiépített kerékpárutakon a Sopronhoz tartozó Balf-ig: (12 km). Hegykőn az úton lévő tábla balra jelzi a helyi gyógyvízre épült 8 medencés termálfürdőt. Fertőhomokon meglátogathatjuk a nemrég újra megnyitott tájházat. Hidegség a következő falu, ahol a középkori Szent András-templom és egy ivóvízzel, padokkal kiépített kerékpáros pihenő vár minket (Fertő utca 27.). (Ha zárva lenne, a műemlék templom kulcsát a +36 20 325 4237-es telefonszámon kérhetjük el.) Fertőbozon az 1802-ben épült Gloriette kilátóból gyönyörködhetünk a vidék szépségében. A falvakban általában a kerékpárút vagy a járdára, vagy a kis forgalmú országútra tereli a bicikliseket.

(Tipp: Fertőbozról tehetünk egy néhány kilométeres kitérőt balra, a jelzett úton, a nagycenki Széchenyi-kastélyhoz és Széchenyi Mauzóleumhoz, majd vissza.)

Balfra beérve figyeljük az aszfalton lévő jeleket is, valamint a Meggyes/Mörbisch táblát, itt jobbra kanyarodva haladunk tovább a Bozi utca, Fő utca, Fertő utca, kissé kacskaringózóan kijelölt kerékpáros útra. (Ha balra teszünk kitérőt, megnézhetjük a híres balfi ivókutat, illetve a termálfürdőt, melynek forrásvízét a római időktől használják.)

Fertő-menti kerékpárút tábla
Fertő-menti kerékpárút tábla Fotó: funiQ
 • ivókút Balfon
  Ivókút Balfon Fotó: funiQ
 • a hegykői Szent Mihály-templom
  A hegykői Szent Mihály-templom Fotó: funiQ
 • az 1802-ben épült Gloriett kilátó Fertőbozon
  Az 1802-ben épült Gloriett kilátó Fertőbozon Fotó: funiQ

Innentől két lehetőségünk van: vagy a kijelölt, 8 km-es kerékpárúton próbálunk visszajutni Fertőrákosra, vagy pedig az attól jobbra haladó országutat választjuk. A kijelölt kerékpárút felvisz a szőlődombok közé, a helyenként 8-11%-os lejtőkre és emelkedőkre, ahol előszeretettel motoroznak a környékbeliek, így lehet, hogy több kipufogógázban lesz részünk, mintha az országutat választanánk. Talán a szép kilátás kárpótol. Az utolsó kilométert murvás földúton kell megtenni. Az országúton haladva viszont a kilátást kihagyjuk ugyan, de talán jobban tartalékolhatjuk erőnket a fertőrákosi emelkedőre.

Fertőrákosra beérve van még egy körülbelül 2 km hosszú emelkedő a falu főutcáján, míg a kiindulópontunkat elérjük. Útközben betérhetünk a Kristálymúzeumba, megnézhetjük a középkori pellengért, vagy felfrissülhetünk a számos étterem egyikében.

Túraajánlatok

Fertő tó aktív térkép kerékpártúrái A Cartographia 2016-os Fertő tó aktív térképén ajánlott tíz kerékpáros túra részletes leírása képekkel.