funiQ logo

Kóstolj bele a tavaszba!

Időpont: 2016. április 22-24.

A Magyar Turizmus Zrt. első alkalommal hirdette meg a Kóstolj bele a tavaszba! háromnapos hétvégi akciót, amely összefogja az Európa-szerte a tavasz kezdetének tartott Szent György-napot, amikor először hajtották ki az állatokat a legelőre, a Föld napja nemzetközi rendezvényt és a Szent György-napi szokásokhoz szorosan kapcsolódó Tájházak napját. Ehhez a három különleges naphoz kapcsolódva tematikus programokkal, szabadtéri eseményekkel egybekötött gasztronómiai élményeket kínálnak országszerte április 22. és 24. között.

Várak, kastélyok

A Forster Gyula Nemzeti Örökségvédelmi és Vagyongazdálkodási Központ két helyszínével kapcsolódott a programba. A vállalkozó kedvű látogatóknak ígér kalandot a hegy gyomrában a siroki Barlangvár április 23-24-én. A zordon kövek között rendhagyó tárlatvezetések és nyalánkságok várják az érdeklődőket, akik a vári népek titkos méhészete nyomába eredhetnek, majd a tájházban mátrai mézet, mézes süteményeket, mézes borokat kóstolhatnak és vásárolhatnak.

A dégi Festetics-kastély csodálatosan felújított parkjában piknikezéssel egybekötött rendhagyó vezetésen vehet részt a látogató szombaton és vasárnap. A séta során felidézik, milyen volt a varázslatos kastélypark a régi időkben. Akik szombaton látogatnak el a kastélyba - sárkányölő Szent György alakját megidézve - sárkányt készíthetnek és eregethetnek, majd medvehagymás finomságokat kóstolhatnak.

dégi Festetics-kastély
Dégi Festetics-kastély

Bor és kultúra

A hétvégén folytatódik a Forster Központ BORkulTÚRA elnevezésű programsorozata is. A rendhagyó tárlatvezetések és programok délelőtt 11 órakor és délután 14 órakor indulnak minden helyszínen. Borkóstolóra 12 órától várják a térség borútjainak pincészetei a látogatókat, ahol kastély belépőjegyük bemutatásával kedvezménnyel kóstolhatnak és vásárolhatnak borokat.

A kilenc helyszín közül a festői szépségű nádasdladányi Nádasdy-kastélyban például a kastély komornája fogadja a látogatókat, akik a grófi család egyik kedvenc csemegéjét, a Nádasdy-gombócot is megkóstolhatják. Különleges esemény is színesíti a rendezvényt: vasárnap délután „Ízes élet” című szakácskönyvéhez kapcsolódóan Nádasdy Borbála grófnő mesél a boldog gyermekkor ízeiről, ételeiről, étkezési szokásairól és családi hagyományairól.

Nádasdladányi Nádasdy-kastély
Nádasdladányi Nádasdy-kastély Fotó: Szvitek Péter - Wikimédia Commons CC-BY-SA

Részletes program itt: www.forsterkozpont.hu/borkultura

Föld napja

Április 22-e már négy évtizede a Föld napját jelöli, ehhez kapcsolódóan országszerte szerveznek különleges programokat annak érdekében, hogy a természet szeretetére és tiszteletére irányítsák a figyelmet. A Múzeumkertben a VI. Tudományfesztiválon érdekes fizikai kísérletekkel, ismeretterjesztő előadásokkal, és fergeteges tudományos start-up bemutatkozókkal várják a látogatókat. Részletes program: tudomanyfesztival.hu

A Pál-Völgyi-barlang kőfejtőjében vasárnap természetismereti hétpróba, kedvezményes barlangtúrázás, kirándulásajánlók és gasztrokvíz is szórakoztatja majd azokat, akik szívesen töltenék a szabadban vagy a föld mélyén a vasárnapot.

A tiszaörvényi Szabics Kikötőben egész hétvégén madárhang- és madártoll felismerő játék zajlik, díjnyertes tanösvényeken barangolhatunk, ráadásul pedig a környék népi mesterségeivel is megismerkedhetünk.

A Zöldutak szervezésében az ország 12 pontján szerveznek péntek este teliholdas sétákat, mivel idén a holdtölte pont egybeesik a Föld napjával. Helyszínek, részletes program: Telihold túrák a Föld napján

Nagyon sok további, Föld napi program itt: itthon.hu//fold-napja-programok

Tájházak napja

Április 24-e Szent György napja. Korábban ez a nap jelölte azt az időpontot, amikor az állatokat a legelőre hajtották, s hogy semmi baj ne érhesse a jószágot, különböző népi praktikákkal és varázslatokkal óvták a gulyát, csordát, nyájat. Napjainkban a "Kihajtás napja" egyben a Tájházak Napja is: ilyenkor a helyi kiállítóhelyek, skanzenek, faluházak különböző programokkal készülnek. Van, ahol kenyeret süthetünk, máshol a gyűjtemény egyébként elzárt darabjait tekinthetjük meg.

Vörsi tájház (talpas ház)
Vörsi tájház (talpas ház) Fotó: funiQ

Tájházak, skanzenek listája: kultura.itthon.hu/skanzenek-tajhazak