funiQ logo

Margitszigeti zenélő kút, Budapest

A Margitsziget északi, az Árpád híd felőli részén találjuk a Zenélő kutat avagy Bodor-kutat, ami nem összetévesztendő a déli végen lévő Zenélő szökőkúttal.

A zenélő kút hű mása Bodor Péter székely ezermester 1820-as évek elején Marosvásárhely főterén felállított Bodor-kútjának. Az eredeti kút zenélő szerkezetét 1838-ban egy hóvihar tönkre tette, és mivel nem találtak olyat, aki megjavította volna, a kút állapota egyre romlott, amíg 1911-ben végül lebontották.

Az 1930-as években gróf Teleki Domonkos javasolta, hogy készítsék el Budapesten a Bodor-kút másolatát, amelyet anyagilag támogatott is. A fellehető dokumentumok alapján építette fel a hat oszlopon álló, kupolás kis építményes kutat Páll György és Jankó Gyula 1935-36-ban.

Az eredeti kút érdekessége, hogy viszonylag bonyolult szerkezet volt: az építmény kupolájában órát és egy zenélő szerkezetet helyeztek el, amelyeket víz hajtott. A kupola tetején pedig a tengerek istenének, Neptunnak a szobra állt, ami egy nap alatt körbefordult. A marosvásárhelyi kút hatóránként játszott el egy dalt. A zenélő kút újjáépítésekor azonban nem sikerült az eredeti dallamot restaurálni. Csányi Attila zeneszerző az egykori dallamtöredékek alapján 12 részes, a középkori magyar zenét idéző anyagot állított össze, ezt hallhatjuk minden egész órakor a kútnál.

Érdekesség, hogy a kútból - a téli hónapokat kivéve - napközben ivóvíz folyik.