funiQ logo

Palatinus strandfürdő, Budapest

A Margit-szigetet a XVIII. század végétől Palatinus-, vagy magyarosan Nádor-szigetnek is hívták, mivel ekkor az ország nádora volt a terület tulajdonosa. Erre a korábbi névre emlékezve kapta a strand a Palatinus strandfürdő nevet.

A természetvédelmi területen álló fürdő 1919-ben nyitotta meg kapuit – habár ekkor még csak egy, a Duna vizén körbeépített faépítményen belül. A strand első három tényleges, szárazföldre épített medencéjét 1921-ben adták át a közönségnek, ez volt hazánkban az első szabadtéri fürdőzésre lehetőséget adó létesítmény.

Palatinus strand
Palatinus strand Fotó: funiQ

A strand annyira népszerű volt, hogy 1937-ben bővíteni kellett, amit Janáky István tervei alapján végeztek el. Ekkor készült el a mai napig működő hullámmedence is.

A II. világháború után helyreállított strandfürdő zöldfelülete többször bővült, így játszótereket, focipályát, lugast is találunk területen. Az 1980-as években ötpályás csúszda épült a strandon.

A műemléki védelem alatt álló Palatinus strandfürdőt 2002-ben korszerűsítették, vízszűrő-forgató berendezéssel látták el 11 medencéjét. Az úszómedencét háromrészesre alakították: úszó-, élmény- és strandmedencévé. Ezek közül az élménymedence nyakzuhannyal, pezsgőztetővel, sodrófolyosóval várja a fürdőlátogatókat.

A margitszigeti strand időjárástól függően általában május elejétől szeptember elejéig tart nyitva.

a Palatinus strand bejárata
A Palatinus strand bejárata Fotó: funiQ
  • a Palatinus strand csúszdái télen
    A Palatinus strand csúszdái télen Fotó: funiQ
  • Palatinus strand
    Palatinus strand Fotó: funiQ
  • Palatinus strand
    Palatinus strand Fotó: funiQ