funiQ logo

Orfű

A település a Mecsek hegyhát közepén, Pécstól 14 km-re található.

Túraajánlatok

Orfű határában húzódik a Sárkány-szakadék, egy sziklákkal tarkított rövid völgy, amely természetvédelmi terület, jelzett turistaút nem vezet benne.

Látnivalók

Érdemes megtekinteni az orfűi falurész keleti szélén (Dózsa Gy. u.) álló, ma is működőképes berendezésű Malommúzeumot. Mecsekrákoson a Széchenyi tér 3. szám alatt védett, népi építésű lakóház található.

A Pécsi-tó északnyugati végében, a tekeresi bekötőút elágazása közelében áll Herman Ottó (1835–1914), híres természettudós és néprajzkutató emlékműve. Könyveiben Magyarország pókfaunájával, madárvilágával, a halászattal és a halászati eszközökkel, valamint a pásztorélettel foglalkozott.

Turisztikai információ:
Tourinform, Széchenyi tér 1. (Mecsekrákos),
Tel.: 72/598-116; Fax: 72/598-119

Története

Az orfűi tórendszert az 1960-as években Palkó Sándor (mellszobra a Pécsi-tavi horgásztanyán) tervei szerint építették ki, az üdülőkörzet az 1970-es években kezdett kialakulni. A mai települést öt apró, középkori falu (Orfű, Bános, Mecsekrákos, Mecsekszakál és Tekeres) összevonásával hozták létre 1974-ben.

A házak nagy része üdülési célokat szolgál. Az üdülővendégekre számítva – legalábbis a nyári szezonban – több panzió, kemping, szálloda működik, több étkezési lehetőség közül lehet választani. A tavak közül az Orfűi- és a Pécsi-tó a pihenést szolgálja (strandok, vitorlázási lehetőség), a Herman Ottó-tó halrezervátum, maga a tó és környezete is természetvédelmi terület.

A török hódoltság megszűnte után a pusztává lett falvakat magyar, német és délszláv lakossággal népesítették be, Bánoson azonban csak magyarok, Tekeresen csak németek laktak, ez a házak formáján ma is látszik.