funiQ logo

Budapest - Szentendre kerékpáros összekötő útvonal

Töltsd le az útvonalat GPX-fájlként a GPS eszközödbe!
Teljes táv: 22 km
Össz. emelkedő:  41 m
Össz. lejtő: -36 m
Magasság max.: 112 m
Magasság min.: 97 m

Útvonal: Budapest, Margit híd, budai hídfő – rakparti kerékpárút – Óbuda, Fő tér – Filatorigát – Római part – Lupa-sziget – Duna-part – Szentendre, Duna korzó

kerékpáros a Dunakorzón

Az egyik legnépszerűbb útvonal a Budapest és Szentendre közötti kerékpáros út. Néhány szakaszon választhatunk, merre megyünk, sőt, akár körtúrát is tervezhetünk, de nem árt tudnunk, melyik a legszebb, legnépszerűbb útvonal. Az itt bemutatott kivezető útvonal a legtöbb kerékpáros szerint jól járható, szép is, ezért ezt ajánljuk, ha Budapestről ki szeretnénk bicajozni Szentendrére, vagy fordítva.

Útvonal leírás

Túránk a Margit híd budai hídfőjétől, a HÉV-megálló mellől indul. Itt vezet párhuzamosan a Dunával az Eurovelo 6 nemzetközi kerékpárútvonal. Ez lehetne garancia a minőségre, és bár az elején tényleg kellemes bringaúton haladhatunk, később érdemes lesz odafigyelni, mert néhol az útburkolat, máshol az irányjelző táblák hiányosak.

Némi tekerés után elérjük Óbudát. Bár a bringaút a parton vezet minket, kíváncsiaknak és ráérőseknek megéri római kori emlékek után vadászni a környéken, például a Nagyszombat utcánál befordulva máris  a katonai amfiteátrumnál találjuk magunkat. Vigyázat! Óbudán fantasztikus egyveleget alkotnak a római romok és az indusztriális, koszos, Gelléri Andor Endrét idéző, modern városrész, így könnyű itt leragadni, de az egy másik túra lenne.

római romok, Porta Praetoria Óbudán
Római romok, Porta Praetoria Óbudán Fotó: funiQ
 • a Zichy-kastély egy ablaka
  A Zichy-kastély egy ablaka Fotó: funiQ
 • római romok, Porta Praetoria Óbudán
  Római romok, Porta Praetoria Óbudán Fotó: funiQ
 • római romok Óbudán
  Római romok Óbudán Fotó: funiQ
 • kerékpárút Óbudán
  Kerékpárút Óbudán Fotó: funiQ
 • kerékpáros külsőt kapott panel
  Kerékpáros külsőt kapott panel Fotó: funiQ
 • Varga Imre Várakozók című szobra Óbudán
  Varga Imre Várakozók című szobra Óbudán Fotó: funiQ
 • Új Sipos Halászkert a Fő téren
  Új Sipos Halászkert a Fő téren Fotó: funiQ

A Szentlélek tértől kissé variáltak a kijelölt kerékpáros útvonalon, de mi a főtér felé vesszük az irányt egy rövid macskaköves úton, és elhaladunk Varga Imre szoborcsoportja, a Várakozók előtt. Az óbudai gázgyár mellett eltekerve újra a Duna-mentén haladhatunk, és elérjük a Római-partot.

Itt a forgalmasabb napokon a gyalogosok miatt kissé lassabban tudunk tekerni, de nem is érdemes sietni: ehetünk akár egy hekket, vagy kiülhetünk pihenni egy stégre. Pünkösdfürdőt elhagyva egy kis hídon átkelünk a Barát-patakon. A Megyeri-híd előtt nem sokkal bringás pihenőhely található.

kerékpárút Békásmegyernél
Kerékpárút Békásmegyernél Fotó: funiQ
 • vendéglátóhelyek a Római-parton
  Vendéglátóhelyek a Római-parton Fotó: funiQ
 • Duna-part Óbudánál
  Duna-part Óbudánál Fotó: funiQ
 • evezés a Dunán
  Evezés a Dunán Fotó: funiQ
 • Római-part
  Római-part Fotó: funiQ

Kitérő: A híd után a Lupa-szigeti úton balra fordulva elbiciklizhetünk az Omszki-tóhoz. Bár fürdeni itt nem tudunk, de kellemes látvány, napozási lehetőség és egy Wakeboard Centrum fogad minket.

omszki-tavi wakeboard pálya
Omszki-tavi wakeboard pálya Fotó: funiQ

Bár Szentendrére a 11-es főút melletti bicikliúton is eljuthatunk, vétek lenne kihagyni a túra egyik legszebb részét, az ártéri erdőn át való biciklizést. Ezen a különleges szakaszon gyakorlatilag teljesen érintetlenül hagyták az erdőt, mindössze a bicikliútról távolítják el időnként a lehullott faágakat. Fantasztikus nyugalom és csodás fényjátékok kísérik itt utunkat, érdemes kiélvezni, hamarosan beérünk a városba. Tekerjünk figyelmesen, mert gyakran mocsaras lesz az út is, nehezebben belátható, és néha beleszaladhatunk egy-egy kidőlt fába.

kerékpárút az ártéri erdőn át
Kerékpárút az ártéri erdőn át Fotó: funiQ
 • Zöld Kagyló Úszóház az ártéri erdőben
  Zöld Kagyló Úszóház az ártéri erdőben Fotó: funiQ
 • ártéri erdő
  Ártéri erdő Fotó: funiQ
 • kerékpárút az ártéri erdőn át
  Kerékpárút az ártéri erdőn át Fotó: funiQ
 • kerékpárút az ártéri erdőn át
  Kerékpárút az ártéri erdőn át Fotó: funiQ

Az erdőből kiérve egy hosszabb, rossz minőségű, leginkább földútszerű útszakasz következik méretes gödrökkel, ám ez után végre elérjük Szentendre határát. Hamar átjutunk a külvároson, és elérjük a Duna korzót.

Innen több lehetőségünk van: vagy megpihenünk, és körülnézünk Szentendre hangulatos belvárosában, vagy továbbtekerünk választott úti célunk felé, esetleg egy másik útvonalon vissza Budapestre. Ha nagyon elfáradtunk, akkor még mindig ott van a HÉV, ami visszavisz a kiindulási pontunkhoz.

szentendrei tornyok a Bükkös-patak felől
Szentendrei tornyok a Bükkös-patak felől Fotó: funiQ
 • Szent Flórián-kápolna
  Szent Flórián-kápolna Fotó: funiQ
 • utcakép
  Utcakép Fotó: funiQ

Szentendre A Dunakanyar kapujában található város különleges, déli hangulattal rendelkezik hála a szerbek által épített barokk belvárosának. Hatalmas élmény szűk utcáin sétálgatni, megnézni díszes ortodox templomait vagy elfogyasztani egy kávét és gyönyörködni Szentendre pezsgő-nyüzsgő forgatagában.