funiQ logo

Augmented Reality

A nyomtatott térképek technológiai irányú fejlesztésének legelterjedtebb módja, amikor QR-kódon keresztül letölthető tartalmakat (gpx track, a térkép pdf verziója) társítanak a térképhez. Nemzetközi piacon néhány cég készít ingyenes mobilapplikációt térképhez (pl. Kompass), ahonnan pl. térképet, túrajavaslatokat lehet elérni. Egy francia kiadvány használja az Augmented Realityhez hasonló alkalmazást (atlas-plus.com). A hazai piacon nem tudunk olyan fejlesztésről, ami térképfelismerő technikán keresztül egy folyamatosan frissülő adatbázissal kötné össze a papírtérképet.

Olyan nyomtatott „okos” térképeket szeretnénk előállítani, amelyekhez egy telefonos applikáción keresztül folyamatosan frissülő plusz tartalmakat is elérhetővé tudunk tenni egy augmented reality alkalmazás segítségével. A hagyományos térképekhez képest az alkalmazással extra útvonalakat, látnivalók fotóit, leírásait, nyitvatartási időt és adott helyhez köthető esemény információt tudunk megmutatni úgy, hogy a mobiltelefont vagy tabletet a térképre kell irányítani. Az alkalmazás az információkat telefonon jeleníti meg úgy, hogy felvetíti ezeket a térképre, érzékelve az adott földrajzi pontot. Lehetőség van szezonhoz, időjáráshoz is igazítani az így megjelenő információkat, de használható interaktív játékokra, valamint oktatási célokra is. Az alkalmazást ingyen adnánk a térképeinkhez, több platformról és több nyelven is elérhető lenne.

A nyomtatott térképeinkre ezzel egy olyan digitális réteget húzunk, amivel meg tudjuk szólítani azt a célközönséget is, akiknek a papírtérkép nem ad elég információt.

Ma a nyomtatott térképen olyan információk találhatóak, amelyek relatív állandó érvényűek, azonban a jelenlegi piaci igények alapján ez nem mindig elég egy turisztikai terület bemutatásához. A felhasználók igénylik a „nem statikus” típusú információkat is, amelyekkel a kiadó rendelkezik is (ez a funiQ adatbázisa), de amelynek a papírtérkép nem a megfelelő platformja. Az Augmented Reality alkalmazás segítségével ezeket az információkat össze tudjuk kötni, és el tudjuk juttatni a felhasználókhoz, amivel a térkép információs tartalmát is növelni tudjuk, ugyanakkor adunk egy látványos, játékos élményt is a térkép mellé.

Összefoglalva: az újdonsága abban áll, hogy a nyomtatott térképek mellé adunk egy folyamatosan frissített, bármikor bővíthető, többnyelvű adatbázist egy olyan alkalmazáson keresztül, ami képes adott földrajzi pontokhoz napi aktuális adatokat (időjárás, esemény, fesztiválok, koncertek, látnivalók stb.) letölteni és megjeleníteni.

az 'Augmented Reality' technológia működés közben
Az 'Augmented Reality' technológia működés közben Fotó: funiQ
  • az 'Augmented Reality' technológia működés közben
    Az 'Augmented Reality' technológia működés közben Fotó: funiQ
  • az 'Augmented Reality' technológia működés közben
    Az 'Augmented Reality' technológia működés közben Fotó: funiQ

A nyomtatott térképeknek van egy stabil vásárlóközönsége, de mint minden terméknél, haladni kell a korral és fejleszteni a terméket. A papírtérképnek van fizikai és tartalmi korlátja, de az új technológiáknak köszönhetően ki lehet tolni ezeket a határokat, és a statikus alapokat kiegészíteni az állandóan változó információkkal. Mindezt látványos, élvezhető módon, ami a térképhasználat élményét is növeli.

Eddig nem létezett az ehhez szükséges technológia, csak néhány éve fejlesztették ki. Amióta pedig létezik, még nem jutott eszébe másnak, hogy erre használja.

Idáig csak „statikus” információkat juttattak el a felhasználókhoz az augmented reality segítségével. Ez lenne az első, folyamatosan bővülő, változó és aktuális eseményeket is tartalmazó adatbázis, ami kapcsolódna nyomtatott térképekhez.

Az „okos térkép” alkalmazással növelhetjük a vásárlóközönséget, szélesíthetjük a célközönséget, ezáltal több térképet adunk el.

Turisztikai megrendelők esetében számos egyedi térképre lehetne alkalmazni a technológiát, vonzóbbá téve a desztinációt (pl. látványosságokhoz, turista utakhoz kihelyezett térképek).

A technológiát eladva más cégek is használhatják, így még szélesebb körben lenne elérhető az alkalmazás.

A fejlesztés segítségével sokkal több információt tudnánk eljuttatni a felhasználóknak, amivel bővülne a tudásuk, plusz élményeket, információkat szerezhetnek.